Vil du med ud på dybt vand?

Friheden, fleksibiliteten og natur- oplevelsen får flere og flere danskere til at springe i bølgerne og prøve kræfter med havsvømning. Den voksende interesse for at dyrke triatlon betyder også, at flere dyrker havsvømning. Husk at gøre dig selv synlig i havet, understreger Rådet for Større Badesikkerhed.

Havsvømmer Hans Henrik Heming (tv.) og svømmemakkeren Christian Damgaard bevæger sig næsten lige så naturligt i det våde element som på landjorden. De må dog indrømme, at det kolde havvand stadig "bider lidt i huden", da de tager hul på en af årets første svømmeture i havet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi mennesker har gennem millioner af år tilpasset os et liv på land, med luft i lungerne og jord under vores fødder. Alligevel har vi altid været draget af havet – af den rytmiske rumlen fra bølger mod en bred og af lysets leg på vandets blanke overflade.

Havet er først og fremmest livsnødvendigt for os mennesker. Men vi bruger det også til at udfordre os selv i et terræn, som vi hverken er bygget til at bo eller overleve i: Vi dykker dybt, sejler langt, padler, snorkler og står på vandski. Og så svømmer vi, naturligvis – for tiden ganske meget endda. Havsvømning er nemlig de seneste par år rykket væsentligt tættere på den uofficielle titel som »folkesport«, observerer man hos Dansk Svømmeunion.

»At der er kommet flere havsvømmere er ikke bare noget, vi har en fornemmelse af – det er noget, vi ved. Vi står bag en række havsvømmeevents over sommeren, og her oplever vi år for år, at deltagerantallet bare stiger og stiger,« siger Morten Hinnerup, der er teamleder og udviklingskonsulent hos Dansk Svømmeunion.

Samme indtryk har psykolog Ellen Garne, som selv er aktiv havsvømmer og står bag havsvømmesitet Swimout.dk og facebookgruppen »Svømmemakker i det fri«.

»Der er klart flere og flere, som vil ud og svømme i havet. For bare fem år siden skulle man gøre en ihærdig indsats for at finde nogen at svømme med. Nu skal man jo nærmest kigge sig for, så man ikke svømmer ind i andre havsvømmere.«

Mange nye svømmegrupper

Gruppen »Svømmemakker i det fri« blev oprettet i 2010 og er på få år vokset fra ti til mere end 1.800 medlemmer. Samtidig er flere nye grupper dukket frem på nettet for svømmere med tilknytning til et særligt lokalområde. Hos Danish Open Water Swimming Association (DOWSA), der har base i København, oplever man også år for år en stigende tilslutning til foreningens fælles havsvømmearrangementer, fortæller formand Hans Henrik Heming:

»Vi laver for eksempel et arrangement, som vi kalder »Svøm ud« den første søndag i maj hvert år, hvor vi svømmer sæsonen i gang sammen. Det første år var der 20, som mødte op, sidste år var vi 130, og i år er jeg sikker på, at der kommer 200.«

Det er ikke kun erfarne svømmere, der indtager Danmarks kyster i foråret. Størstedelen af DOWSAs omkring 200 betalende medlemmer er faktisk begyndere, når de melder sig ind, siger Hans Henrik Heming.

»Vores typiske medlem er over 40, og fordelingen mellem mænd og kvinder er stort set lige. Og så er det et fællestræk, at langt de fleste har lille eller slet ingen erfaring med svømning på åbent vand. Det er altså begyndere, og det siger noget om, at folk først de seneste par år er begyndt at få øjnene op for sporten,« siger Hans Henrik Heming.

Der er mange forklaringer på, hvorfor danskerne i stigende grad vil ud og bryde med bølgerne, mener Morten Hinnerup.

»Jeg tror, at det er et sammenspil af rigtig mange ting. Det falder selvfølgelig sammen med hele triatlonbølgen, hvor mere ekstreme sportsgrene blev populære blandt almindelige motionister. Og så er der også noget »back to nature« i det – en tendens, man ser i meget motionsidræt.«

Netop naturoplevelsen er afgørende for, at mange havsvømmere helt vælger poolen fra til fordel for havet, mener Ellen Garne, der selv bruger havsvømningen som en måde at komme ud i det fri på.

»Det er selvfølgelig træning, men det er jo også en sanseoplevelse. Der er så meget lys og så meget lyd,« siger hun.

Enkel sport for nybegyndere

Havsvømning kræver hverken årskort eller avanceret udstyr. Man skal ikke møde på et bestemt sted eller et fastlagt tidspunkt og behøver heller ikke være konkurrencesvømmer for at få noget ud af det. Faktisk er det en ret enkel sport at være nybegynder i, fortæller Ellen Garne.

»Det er jo simpelthen så nemt at komme til at prøve det. Find en strand, gå ud i vandet og svøm. Det er i princippet det. Man behøver ikke være nogen mestersvømmer, men man skal selvfølgelig være sikker i vandet, og man skal respektere og forstå den risiko, der kan være ved at svømme i naturen. Det vigtigste er, at man har en svømmemakker med, så man har øje på hinanden,« siger Ellen Garne.

Tilgængeligheden og fleksibiliteten er noget af det, der tiltrækker moderne motionister, mener Morten Fenger, formand for Dansk Triathlon Forbund.

»Mange søger en sund, god måde at træne på, som kan forenes med et travlt liv med en lang arbejdsdag og familie. Her er havsvømningen meget fleksibel, fordi man selv kan bestemme, hvornår man skal træne og hvor længe. Det er noget af det samme, der gør sig gældende, når man taler om triatlonsportens popularitet i disse år,« siger han.

Dansk Triatlon Forbund, der også beskæftiger sig med havsvømning som en del af triatlonsporten, er fra 2012 vokset fra at tælle 6.224 medlemmer til mere end 10.000 medlemmer i 2014.

Hos Rådet for Større Badesikkerhed er man også opmærksom på havsvømnings stigende popularitet. Her er man bekymret for svømmernes sikkerhed, hvis de ikke gør sig selv synlige i vandet.

»Umiddelbart er problemet jo, at havsvømmerne svømmer længere fra land, end badegæsterne normalt gør. De kommer ind i den zone, hvor der også er roere. Og det ser vi da som en potentiel risiko,« siger Sven Hedegaard, formand for Rådet for Større Badesikkerhed.

Han mener, at mange farlige situationer kan undgås, hvis svømmerne træner mellem bøjer eller gør en indsats for at blive mere synlige i vandet.

»Havsvømmerne kan være svære at se, når de træner – hvis der er bølger, kan man risikere slet ikke at opdage dem. Gode råd vil derfor være at tage en pose på ryggen eller anskaffe sig en farvet badehætte. Man kan også få en taske, som er farvet og kan pustes op, så man bliver mere synlig. Hvis man ikke svømmer på områder, der er afgrænset med bøjer, bør man gøre sig synlig på den måde.«

DOWSA skyder svømmesæsonen 2015 i gang 3. maj med arrangementet »Svøm ud« ved Amager Strandpark. Se mere på DOWSAS Facebookside.

Hop i vandet med formand for Danish Open Water Swimming Association, Hans Henrik: