Vil du med i rød sauna?

En række svømmehaller i København har for nylig suppleret den traditionelle finske sauna med en infrarød model.

Infrarøde saunaer har for nylig fundet vej til en række københavnske svømmehaller. Her Frankrigsgade Svømmehal på Amager. Foto: Team Bade ved Københavns Kommune Fold sammen
Læs mere

»Det virker vist lidt som en mikrobølgeovn,« siger en af gæsterne i den nye infrarøde sauna i Frankrigsgade Svømmehal på Amager. En melding, der får de øvrige gæster til at udveksle bekymrede blikke og sidde en smule mere uroligt på håndklæderne.

Selv om det er en lidt anderledes oplevelse end den traditionelle finske sauna, er der dog ingen grund til at frygte for at ende som en pose popcorn, for de usynlige infrarøde stråler ligger langt fra mikrobølgernes spektrum,

»I en del svømmehaller stod vi med muligheden for at lave et ekstra rum eller at fylde et tomt ud med noget nyt, efter at have smidt mange af de gamle solarier ud. Vi valgte den infrarøde sauna for at have et alternativ til den traditionelle finske,« siger teamleder Lene Karsbæk fra Team Bade, som står for drift og administration af badeanlæggene i Københavns Kommune.

Hun forklarer, at valget på sin vis også kunne have faldet på for eksempel damp- eller duftsauna, men den infrarøde model løb altså med sejren og er foreløbig installeret i fire af svømmehallerne i Københavns Kommune: Valby Vandkulturhus, Øbrohallen, Vesterbro Svømmehal og som nævnt Frankrigsgade Svømmehal. Også gæsterne i Frederiksberg Svømmehal er desuden blevet en infrarød sauna rigere.

Varme stråler

»Infrarødt lys er det samme som den varmestråling, du kan mærke, når du holder hånden hen mod en gammeldags kakkelovn – uden at røre naturligvis. Det, du mærker, er, at varmestrålingen rammer din hud og varmer den op, og i en infrarød sauna leveres varmen på den måde,« siger lektor emeritus Malte Olsen fra Niels Bohr Instituttet i København.

»Forskellen fra en finsk sauna er, at den finske sauna leverer noget af varmen som varm luft. De store radiatorer varmer luften op til omkring 100 grader, som så cirkulerer rundt og rammer dig. Medmindre du sidder meget tæt på radiatorerne, mærker du ikke varmestrålingen, men bare den varme luft.«

Han understreger dog, at der også i en infrarød sauna vil være en vis grad af opvarmning, og at man således både får varmen som stråling og luftcirkulation. Hvor en normal sauna ofte er omkring 100 grader varm, ligger den infrarøde dog på omkring 45-60 grader, hvilket gør den mere energibesparende. Til gengæld skal man minimum opholde sig i den i ti minutter for at begynde at mærke effekten af strålerne, som blandt andet skulle kunne øge blodcirkulationen i muskler og led og medføre en fire gange så høj udskillelse af giftstoffer som en traditionel sauna.

Selv om enkelte studier og observationer peger på postive effekter, er der dog umiddelbart endnu ingen endegyldige videnskabelige beviser på, at der skulle være en større sundhedsmæssig gevinst at hente ved de infrarøde stråler. Ikke desto mindre lader det til, at de nye saunaer er blevet taget godt imod af badegæsterne.

»Vi har ikke besøgstæller på hvor mange, der bruger de nye infrarøde saunaer, men vi ved, de bliver brugt af mange. Nogle af vores gæster kommer specifikt i forhold til sauna, og mange bruger også de almindelige og kombinerer de to,« siger teamleder Lene Karsbæk.