Vælg slik, som du vælger partner

Umahro Cadogan og Lone Rasmussen viser i ny bog vejen til det søde liv – uden tilsat sukker. Tænk lige så meget over, hvad du spiser, som hvem du kysser, råder de.

Det allervigtigste er, at vi bliver bevidst om, at vi kan træffe valg, selv om vi føler en pludselig lyst til at synde, understreger forfatterne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lyder en høj knurren fra blenderen, og man frygter, at det stillestående rotorblad giver op over for de frosne bær. Men så bryder metallet igennem, og dadler, banan, kokosmælk og de frosne hindbær forvandles til én lyserød masse.

Umahro Cadogan – kok, forfatter og ernæringsekspert – ser smilende op fra sin kærestes køkkenbord.

- Sagde jeg ikke, at jeg kunne lave soft ice på under tre minutter? spørger han, smiler stort og begynder straks at skovle isen op i serveringsskåle.

En let, sød duft indtager det lange, smalle køkken i lejligheden i Hellerup, hvor Umahro Cadogan laver mad, mens kæresten, Lone Rasmussen, sidder i vindueskarmen og betragter ham.

Og isen?

Konsistensen er blød og cremet.

- Ummmmmm, lyder dommen over den fra Lone Rasmussen, da hun tager den første skefuld.

Den lyserøde soft ice er Umahro Cadogans foretrukne demonstrationsret fra parrets nye koge- og selvhjælpsbog, der udkommer på mandag.

Trods titlen – »Slip Slikket« – er meningen med bogen ikke, at vi skal afholde os fra søde sager. Snarere, at vi skal droppe de masseproducerede Mars-barer og fattigmands-flødebollerne og i stedet købe kvalitetsslik bestående af lækre råvarer.

Eller endnu bedre: Lave det selv.

Det allervigtigste er, at vi bliver bevidst om, at vi kan træffe valg, selv om vi føler en pludselig lyst til at synde, understreger forfatterne.

- At foretrække gode råvarer svarer til at tænke over, hvem man kysser. Man bør ikke invitere hvem som helst ind i sin mund, siger Umahro Cadogan.

Han er typen, der drømmer om mad. Vågner midt om natten og udbryder:

- SKYR, CITRONGRÆS... og, og, og... AGURK!, forklarer han.

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

Derudover nørder han med egne ord inden for alt, der drejer sig om ernæring og biokemi. Sin viden udnytter han til at forklare om alle de negative ingredienser i billigt slik – raffineret sukker, et utal af e-numre, stivelse – og hvorfor, det er så svært for så mange at fravælge de lokkende, tomme kalorier.

Buffet-kommentar gjorde indtryk

Denne bog skiller sig dog væsentligt ud fra den 35-åriges madeksperts tidligere udgivelser:

Den er skrevet som en dialog, et parløb. Hvor Umahro Cadogan serverer de mange facts i »Slip Slikket«, byder hans kæreste, Lone Rasmussen, på følelserne.

Den 34-årige kvinde udgav »Fra Pæn Pige til Powerprinsesse« i 2009, hvor hun åbent fortalte om sin personlige forvandling, sit kærlighedsliv og sine særheder. I dette projekt beskriver hun, hvordan søde sager kan sammenlignes med sex. Man kan indlade sig på begge ting af de rigtige eller forkerte årsager, siger hun og påpeger, at kærlighed til kroppen er bedre end at stille »sulten« med trøsteslik.

Hun fortæller i detaljer om sine personlige kampe mod at fylde kroppen med de forkerte ting. Projektet begyndte den dag, hun mødte Umahro – naturligvis ved en madbuffet – for tre år siden. Her sagde han til hende.

- Har du tænkt på, at når du spiser, så kommunikerer du med din krop? Alt efter, hvad du vælger, siger du til kroppen: »Fuck dig, din narkoluder« eller »skat, jeg elsker dig«.

I det øjeblik var det som om, hele verden blev sat på pause for Lone Rasmussen, forklarer hun.

- Jeg glemte alt om, at han var brun og muskuløs og lækker. Inde i mine tanker gav ordene genlyd. Der gik et par minutter, hvor jeg forsøgte at holde koncentrationen. Det endte med, at jeg måtte gå hjem for at få fred til at tænke over denne nye indsigt, som gjorde så stort indtryk på mig, forklarer hun. 

Hun kontaktede ham på Facebook, og deres snak om kvalitetsmad udviklede sig til et forhold. Det har nu varet i tre år og i løbet af den tid, er snakken om søde sager blevet til en hel bog.

»Slip slikket« koster 300 kr. og udkommer på Pretty Ink.