Vægttab med stenalderkost

Engroslageret Inco kører et sundhedsprojekt med blandt andet stenalderkost til medarbejderne. En ernæringsekspert kalder stenalderkosten for unødvendig, men siger at man godt kan blive sund og slank af at følge kostrådene.

Foto: Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tab dig og forøg din muskelmasse. Sådan lyder engroslageret Incos tilbud til en række medarbejdere, der har levet af stenalderkost i en periode. Det vil sige mad, der alene er baseret på kød, fisk, æg, grønt og et højere indhold af sundt fedt. Det er to år siden, Inco indførte sundhedsprojektet ”Gode Bøffer” blandt medarbejderne. Projektet består af en bred vifte af tilbud, blandt andet stenalderkost, træningstilbud og sundhedstjek. 

Ernæringsekspert Per Brændgaard mener, at stenalderkost er en unødvendig og bøvlet måde at spise sundere på.

”Stenalderkost er næppe den sundeste kostsammensætning, der findes. Det er sundere at inkludere frugt og fuldkorn end at ekskludere det. At man af nød spiste sådan i Stenalderen er ikke i sig selv et overbevisende argument for, at det også er den sundeste kost i dag,” siger Per Brændgaard, der dog mener, at man godt kan bliver sund og slank af at følge de gamle kostråd.

”Hvis man vil og kan spise stenalderkost, kan man sikkert blive sund og slank af det sammenlignet med dansk gennemsnitskost,” siger Per Brændgaard.

Følg også sundhedsstoffet på facebook

Spiser som en stenaldermand

34-årige Camilla Engelby, der er mediegrafiker hos Inco i Kødbyen i København, har tabt sig 21 kilo på otte måneder ved at spise som en stenaldermand.

”Jeg har været tyk som ung og overvægtig hele mit voksenliv, og jeg har aldrig tidligere kunne tabe mig særlig meget. Hverken når jeg var på slankekur eller fuldt Sundhedsstyrelsens kostråd. Så moderne stenaldermad – eller paleo, som det også kaldes – er helt fantastisk for mig,” siger Camilla Engelby.

Camilla Engelbys kostplan i løbet af en dag ser således ud:

Morgenmad: Æg og bacon, ingen brød.

Frokost: Pålæg uden brød, gerne grøntsager eller en salat med nødder fed ost.

Aftensmad: En stor bøf, grøntsager og en flødesovs rørt op med æggeblommer og eksempelvis champignon og tomat.

Dessert/Mellemmåltid: Bær med fløde.

”Jeg må helst ikke spise kartofler eller frugt, fordi der er meget stivelse og frugtsukker i, som jeg skal undgå, men bær er okay. Og hvis jeg virkelig har sukkertrang, så drikker jeg lidt fløde,” siger Camilla Engelby.

Kroppen kan klare vanvittige kostsammensætninger

Ifølge Per Brændgaard kan man sagtens overleve på stenalderkost uden at komme til at mangle kostfibre eller vitaminer.

”Kroppen kan godt klare sig uden brød og frugt. Den kan overleve på de mest vanvittige kostsammensætninger – det viser historien og geografien. Og kroppen kommer ikke nødvendigvis til at mangle kostfibre eller lignende, for grøntsager og bær indeholder fibre og C-vitamin,” siger Per Brændgaard.

Læs også: