Unge »mystery shoppers« skal stoppe ulovligt salg af sprut og tobak i Coops butikker

Forklædt som kunder skal et korps af 15-17-årige fra næste uge foretage stikprøver i Coops butikker. Målet er at stoppe salget af ulovlig tobak og spiritus.

Foto: Torben Klint

Coop griber til nye midler i kampen mod salg af salg af tobak og alkohol til mindreårige, skriver Radio24syv.

Fakta, Brugsen, Kvickly og Irma indsætter fra næste uge et korps af mindreårige, der skal teste de ansatte ved at forsøge at købe cigaretter og alkohol i koncernens mange butikker. Håbet er, at de ansatte i butikkerne kan blive bedre til at håndhæve aldersgrænserne.

»Vi vil gerne blive bedre til at håndhæve reglerne, og det er vi ikke særlig gode til i øjeblikket. Det initiativ vi tager nu, er et element i en række af initiativer, vi tager for at håndhæve aldersgrænserne,« siger ansvarlighedschef i Coop Danmark Signe Frese til Radio24syv.

Det sker i kølvandet på, at Radio24syv og en række andre medier tidligere har afsløret, hvor let det er for mindreårige at købe vodka og cigaretter, selvom loven forbyder unge under 18 år at købe stærk spiritus og tobak.

Større bøder

Danmark ligger i bund blandt nordiske naboer, når det kommer til at begrænse adgangen til alkohol, viser en ny undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO ifølge retailnews.
Daværende regering tog ellers i 2013 initiativ til at begrænse unges forbrug af alkohol og tobak - blandt andet ved at give større bøder til butikker, der sælger tobak og alkohol til unge under 18 år. Bøderne blev således hævet til 5.000 ved første forseelse og 20.000 2. og 3. gang, de ulovlige varer bliver langet over disken - men uden den store effekt.

En aktindsigt hos Rigsadvokaten, som Politiken fik tidligere i år, viste, at der i 2016 kun blev givet to bøder for overtrædelse af forbuddet mod at sælge cigaretter og andre tobaksvarer til mindreårige. I årene 2012-2015 gav myndighederne henholdsvis fem, fire og fem bøder.

»Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt. Børn skal ikke ryge, og derfor skal loven selvfølgelig overholdes. Butikkerne må simpelthen tage ansvar, stramme op og blandt andet lære deres ansatte at bede om id«, lød det fra Karen Ellemann (V) til Politiken.

Så gammel skal man være

Korpset af 15-17-årige er ansat og uddannet hos konsulentvirksomheden Shoptimizer, som Coop Danmark har hyret til at stå i spidsen for kontrollen.

»Det er første gang, vi laver tjeks af sådan noget her, og det er specielt, fordi det både handler om at overholde lovgivning, og så fordi det er shoppere i så ung en aldersgruppe,« siger direktør for Shoptimizer, Peter Viuf Christiansen, til Radio24syv.

Ifølge reglene skal man være 18 år for at købe tobak, hvilket blev indført i 2008, og alkohol med en procent på over 16,5. Man skal være 16 år for at købe alkohol med en procent på under 16,5, herunder øl, vin og cider.