Træn hårdt og lev længere

Ny australsk undersøgelse viser, at intensiv træning giver nogle ekstra år på livskontoen for midaldrende og ældre. Dansk professor støtter op om forskningen.

Intensiv træning forebygger en tidlig død.
Læs mere
Fold sammen

Vil du gerne leve længere, kan du starte med at sætte tempoet op for din træning og få lidt ekstra sved på panden. Ny australsk forskning viser nemlig, at intensiv træning forebygger en tidlig død.

Forskerne fulgte 204.542 mennesker i over seks år for at sammenligne dem, der udførte moderat aktivitet som blandt andet svømning og huslige pligter med dem, der inkluderede hård aktivitet i træningen, det vil sige jogging, aerobics eller tennis. Her viste det sig, at risikoen for tidlig død var ni til 13 procent lavere hos de motionister, der trænede hårdt, skriver Medical Xpress.

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på Peter Krustrup, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring, Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.

»Undersøgelsen er omfattende, interessant og bekræfter os i det, vi allerede ved: Intensiv fysisk aktivitet nedsætter dødeligheden og er meget effektiv til at forbedre den fysiske form og sundhedstilstand,« siger han.

»Tillige fortæller undersøgelsen, at intens træning i form af for eksempel tennis og løb nedsætter dødeligheden for midaldrende og ældre mænd og kvinder, og både for dem, der er i behandling for livsstilssygdomme, og dem, der ikke er. Forklaringen er blandt andet, at træning med høj puls forbedrer hjertefunktion, blodtryk, kondital og insulinfølsomhed. Og ketsjerspil som tennis og boldspil som fodbold giver samtidig markante positive effekter på muskelfunktion og knoglestyrke. På den måde kan intens fysisk træning give en bredspektret forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme,« tilføjer professoren.

Undersøgelsen delte de tusindvis af mennesker i aldersgruppen 45 og opefter i to dele. Den første gruppe bestod af mennesker, som ikke dyrkede fysisk aktivitet med høj intensitet, mens den anden gruppe meddelte, at op til 30 procent eller mere af deres fysiske aktiviteter var på et højt intensivt niveau.

Dødelighedsraten for de sidstnævnte var ni procent lavere i forhold til den gruppe, der ikke dyrkede intensive træningsformer. For dem, hvis træningsrutine var intensiv i mere end 30 procent af tiden, var dødelighedsraten endnu lavere – nemlig hele 13 procent.

Peter Krustrup fortæller, at det er fint, hvis man hellere vil cykle til købmanden end at cykle en lang tur, men at det selvfølgelig giver mere på plussiden, hvis man kan få pulsen op.

»Vores undersøgelser viser, at effekten er meget større, når en person cykler, svømmer eller løber hurtigt, fordi træning med høj intensitet giver større effekt på for eksempel hjertefunktion og kondital,« siger han. Og det gælder også ældre mennesker, fastslår professoren.

»Det er en myte, at ældre ikke også må deltage i intensiv træning – det har de faktisk rigtig godt gavn af, når det gælder hjertesundhed, kropssammensætning og knoglesundhed. Den intense træning giver faktisk mindre risiko for hjertekarsygdomme og knoglebrud.«

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der mindst to gange om ugen skal indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken.