Topårgang med skavanker

2010 er en af de helt store årgange, men alkoholprocenten er i nogle tilfælde så høj, at vinen brænder i eftersmagen.

2010 anses for en af de helt store årgange i Bordeaux. Masser af koncentration og god friskhed i syren er noget af det, man finder på plussiden. Langt hen ad vejen var vejrguderne med vinslottene. Et tørt og relativt køligt efterår med kun 30 millimeter regn i august og september (mod normalt 110 millimeter) gav gode betingelser for en høst med sunde druer.

Men der er nu en enkelt skavank: en varm juli, der satte turbo på modningen, så sukkerindholdet skød dramatisk i vejret. Særligt udtalt er dette i mange af de såkaldte højrebredsvine fra blandt andet Saint Emilion, hvor den tidligt modnende drue, merlot, buldrede derudad. Visse steder bragte det alkoholprocenterne op i amarone-ligaen. Her i testen har vi efterhånden set en del vine på hele 15 pct., og det er bestemt ikke noget at prale af.

Venstrebredsvinene fra Medoc-halvøen lider ikke helt på samme måde. Et eksempel finder vi i Château Haut-Mazieres, som udover at ligge omkring de beherskede 13 pct. har en rigtig god bordeaux-karakter.

Det gode råd er med andre ord: køb gerne bordeaux 2010 i store mængder, men tjek alkoholprocenten. Ligger den omkring de 15, er der stor sandsynlighed for, at vinen brænder i eftersmagen. Topvine kan sommetider klare det, men en del af de mindre vine lider af alko-chok.