Test af alkoholfrie øl: Der er langt mellem snapsene

Ny teknologi og ændret lovgivning har banet vejen for et boom af øl med lav alkohol eller helt uden hos både store og små bryggerier. Men der er stadig langt mellem snapsene.

Mikkeller Henry Jagger
Læs mere
Fold sammen

»Det er et virkelig hot område,« siger Carlsbergs brygger Mikkel Laust Broe om den alkoholfri øl.

»Vi og andre bryggerier lægger virkelig meget innovation i det, og der udvikles tilsvarende meget hos de firmaer, som producerer teknologien,« siger Broe.

Der er rivende udvikling i salget af lavalkohol øl og alkoholfri øl i mere eller mindre hele Europa. I Spanien er salget af den kategori fordoblet siden 2000 og oppe på 10 procent af markedet, mens Carlsberg forventer, at kategorien vil tage 4-5 procent af det totale ølmarked med tiden.

Det er formentlig primært det generelle fokus på sundhed, som har givet den alkohollette øl et boost, lagt sammen med den øgede opmærksomhed på at overholde promillegrænserne i trafikken. Og det er ikke bare hos de store industrielle bryggerier som Carlsberg, at lav alkohol er hot, det er forbavsende nok også en trend inden for craft beer – eller mikrobryggerierne, som vi i Danmark kalder de efterhånden knap så små bryggerier. Overraskende, fordi de små nye bryggerier med f.eks. den danske Mikkeller i front indtil for nylig har været kendt for at lave ekstreme øl med ofte over 10 procent alkohol:

»Det er da sjovt at forsøge at lave en øl på 30 procent, men skal jeg være ærlig, så er den perfekte øl for mig en IPA (India Pale Ale – øltype med ekstra meget humle, red.) uden alkohol, så man kan drikke den hele tiden. Jeg synes, at lavalkohol-bryggene er en vildt spændende del af ølverdenen,« siger manden bag Mikkeller, Mikkel Borg Bjergsø, som har lanceret en omfattende serie lavalkohol og alkohol fri øl.

En væsentlig del årsagen til boomet inden for kategorien er, at grænsen for alkoholfri øl herhjemme i 2014 blev hævet til 0,5 procent for at harmonisere standarderne inden for EU. Det betyder med brygmester Mikkel Laust Broes ord, »at du ikke behøver at mishandle øllet så meget« – det er muligt at lave en øl, som smager mere af øl, når man ikke behøver at fjerne så meget fra den. Det er nu engang gæringen, som får øl til at smage af øl i stedet for maltsuppe.

Der er flere forskellige metoder at lave alkoholfri øl på: På Carlsberg laver man en almindelig gæret øl, som man herefter damper ind ved 40-45 grader under vakuum, så alkoholen fordamper. Efterhånden har man raffineret teknikken så meget, at man er i stand til at samle nogle af de aromaer, som fordamper, op igen.

En anden metode er at filtrere øllet meget hårdt for at si alkoholmolekylerne, som er større end vandmolekylerne, fra. Og endelig kan man, som det ofte ses sydpå, stoppe gæringen meget hurtigt med det resultat, at man får et bryg, som smager mere af gammeldags maltbolsje end øl (som f.eks. Bavaria i vedstående test).

Men faktisk er der også en fjerde udvej, nemlig at benytte en af de nyudviklede gærtyper, som går ind og fermenterer på nogle andre parametre i øllet, således at der udvikles gærede aromaer, uden at der genereres ret meget alkohol. Det er sådan en gærtype, Mikkel Borg Bjergsø har arbejdet med på det belgiske bryggeri De Proef, hvor han får brygget de fleste af sine øl. Indtil for nylig havde Mikkel Bjergsø eneret på De Proefs særlige gærtype, som faktisk er udviklet inden for vinverdenen, og selv kalder han resultaterne »vilde«.

For Carlsbergs vedkommende er det langtfra sådan, at man bare tager en almindelig Carlsberg pilsner og damper den ind, når man laver husets alkoholfri øl, Nordic Gylden. Brygmester Mikkel Laust Broe bruger nogle andre og mere aromatiske humletyper for at give et mere frugtigt bryg, ligesom Nordic Gylden er krydret med ingefær, hvilket er helt usædvanligt i pilsnersammenhæng.

Desuden er Nordic Gylden og de fleste andre alkoholfri øl fra de store bryggerier klart mere søde end konventionel pilsnerøl – hvilket er et helt bevidst valg fra bryggerens side, fordi restsukkeret giver noget af den samme mundfølelse i form af fylde og tyngde, som alkohol.

For en mere eller mindre erklæret anti-sukker fundamentalist som undertegnede er den øgede sødme lidt af en udfordring. Mere end én gang under smagningen af de alkoholfri øl fik jeg associationer i retning af shandy, den engelske blanding af øl og sodavand. Men jeg fandt, som det fremgår af testen, også eksempler fra bl.a. Mikkeller og Svaneke, som viser, at det kan lade sig gøre at tilfredsstille selv kræsne øldrikkere med bare 0,5 procent alkohol.