Test: 5 x urteknive

Den skal ligge godt i hånden. hverken være for stor eller for lille, for tung eller for let, og så selvfølgelig – den skal være skarp. B Søndag har testet urteknive.

Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lion Sabatier. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Ideal Provence urtekniv, 10 cm

Lion Sabatier
★★★★☆☆

399,95 kr.
hos Magasin, Illums Bolighus, H. Skjalm P, Inspiration og Kop & Kande.

Henrik Yde Andersen:
»Vi kan i hvert fald ikke komme efter den i forhold til skarpheden. Kniven er velslebet og skærer dejligt. Snittene er rene. Knivens look er enormt lækkert og moderne. Den er lidt jægeragtig. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at have den med i skoven og skære kantareller af. Det er et flot skaft i oliventræ, men måske en anelse for fint og let til at være behageligt for en kok at arbejde længe med. Hjemme i husholdningen vil den sikkert være god.«

Sarah Skarum:
»Jeg synes faktisk, skaftet er en lille smule spinkelt, og jeg har endda så små hænder, at jeg bruger børnevanter. Samtidig virker den på en måde stor – som om, det er en stor kniv, der er skrumpet. Men hold op, hvor er den skide flot. Og skarp. Jeg har lyst til at hakke en hulens masse med den.«

Fiskars. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Royal urtekniv, 7 cm

Fiskars
★★★☆☆☆

299,95 kr.
Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 38 14 48 88.

Henrik Yde Andersen:
»Den ligger perfekt i hånden. Jeg savner, at den glider lidt lettere gennem løget – skæret er måske en smule tykkere end f.eks. 1’eren. Den er en anelse træg og river lidt fremfor at lave et helt rent snit. Den virker også lidt tungere end nødvendigt, men den er virkelig effektiv til at pille løg med. Designet er ikke så elegant, men igen, den ligger dejligt i hånden.«

Sarah Skarum:
»Det er en fornuftig kniv. Den er god at holde på, men irriterende at skære med. Jeg slår knoerne mod skærebrættet. Måske fordi bladet hverken er så langt eller bredt i forhold til skaftet. Når den samtidig føles tung, vil arbejdet med den blive som at løbe maraton i gummistøvler. Man skal nok komme i mål, men efter en hårdere indsats end nødvendigt. Designet? Jeg synes ikke, den er pæn.«

Global. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Global Ni, GNFS-001 urtekniv, 9 cm

Global
★★★★☆☆

499,95 kr.
Inspiration, Bahne, Illums Bolighus, Magasin og Salling.

Henrik Yde Andersen:
»Jeg synes ikke, den laver det samuraisnit, jeg går efter. Det er, som om kniven trækker lidt modsat af, hvad jeg vil. Jeg kan også se, når Sarah hakker, at hun skal lægge kræfter i. Det er en mandekniv. Til gengæld – og sådan har det altid været med Global – deres knive ligger godt i hånden. De har en god balance, det gælder også den her. Man skal ikke bruge energi på selve det at holde kniven.«

Sarah Skarum:
»Jeg er enig i, at den er godt afbalanceret. Den er rar at have i hånden, men jeg synes ikke, at den er ordentlig skarp. Jeg er nødt til at mase lidt for at skære igennem. Den virker også lidt for stor til at pille løg med. Designmæssigt er den ikke avantgarde, men jeg synes faktisk, den er pæn.«

Zwilling. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Zwilling Four Star urtekniv, 10 cm

Zwilling
★★★★★★

429,95 kr.
Findes hos den lokale isenkræmmer eller online på dk. zwilling-shop.com. Bedst til prisen.

Henrik Yde Andersen:
»Det er sådan en kniv, de fleste kokke selv har, bare i en anden udgave. Vi køber den altid med spidsen på, så vi effektivt kan lægge de snit, der gør det nemt at pille et løg. Vi piller mange kilo løg hver dag! Men spidsen på den her er også virkelig god. Og se! Kniven ligger lige, som den skal, i min hånd, og den har en kant for enden af skaftet, så den aldrig kommer til at smutte for mig. Det vigtigste er selvfølgelig skæret, og det er sgu lækkert. Jeg bliver helt sådan wauw. Udseendet er ikke noget specielt, men det er bestemt ikke en grim kniv.«

Sarah Skarum:
»Jeg kan godt lide, at den ikke prøver at spille smart på en ny måde. Her har man sagt funktion før design. Der er ikke nogen skarp kant, der irriterer mellem skaft og blad, kniven er rigtig rar at holde på, selv om jeg jo har mindre hænder. Og så er den hamrende skarp. Den er nem at bruge, snittene er dejligt rene, og den kan hakke. Den er ikke billig, men jeg ved, at jeg ville komme til at bruge og glæde mig over den dagligt, så selv om den er smådyr, er den bedst til prisen.«

Opinel. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Opinel urtekniv, nr. 112, 10 cm

Opinel
★☆☆☆☆☆

130 kr.
Bl.a. H.W. Larsen. Fås i flere farver.

Henrik Yde Andersen:
»Man må forvente, at en ny kniv er slebet op. Det er den her ikke. Franske Opinel har produceret knive i mere end 100 år og ligger i Savoie, et område, jeg er rigtig glad for, men det er ikke formildende omstændigheder. Den skærer meget dårligt. Den ligger til gengæld dejligt let i hånden. Måske også for let. Jeg har det lidt svært med den, når jeg prøver at pille løg. Og igen – ligesom med nogle af de andre knive, så føler jeg, at kniven har en modstand, som trækker lidt bagud.«

Sarah Skarum:
»Den føles som en legetøjskniv. Den er alt for let, og jeg er nødt til at lægge kræfter i for at skære løget igennem. Den er for dårlig. Jeg kan ikke skære med den. Jeg ville blive vanvittig af at bruge den. Den ser hyggelig ud. Som drømmen om et fransk landkøkken, men hos mig ville den aldrig komme op af skuffen og blive brugt.«

Testens format...

Testen blev fortaget af:

Henrik Yde Andersen: Køkkenchef og indehaver af bl.a. Kiin Kiin og VeVe.

Sarah Skarum: Journalist på Berlingske.

B Søndag testede fem urteknive. De to dommere mødtes i køkkenet i Michelin-kokken Henrik Ydes nye restaurant VeVe på Dampfærgevej, Østerbro i København. De pillede, snittede og hakkede bl.a. løg, hvidløg og persille og bedømte knivene ud fra skarphed, håndgreb, proportion og balance samt design.

Sammen fandt dommerne frem til en fordeling af 1 til 6 stjerner, hvor 6 var det bedste. De var enige om, at den bedste kniv også var den bedste til prisen, selv om den var i den dyrere ende af udvalget.

»Urtekniven er køkkenets arbejdshest. Den skal være en allrounder, så det er vigtigere, at den fungerer godt, end at den er billig,« siger Henrik Yde.