Test: 5 x Sportsure

Hvilket sportsur skal man vælge, hvis man er hardcore sportsudøver eller bare træner moderat? Mulighederne er mange. B Søndag har testet flere varianter ud fra pasform, brugervenlighed, indstillingsmuligheder og design.

Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Garmin - ★★★★★☆

Forerunner 235
Pris: 2.899 kr.

Marchen Jersild:

»Det er et let, men lidt stort ur, der sidder rigtig godt, og jeg kunne sagtens gå med det til hverdag.

Manualen er letforståelig og det er nemt at sætte sig ind i urets funktioner. Udover de gængse funktioner er jeg meget begejstret for »bevæg dig funktionen«, der er en alarmfunktion, som giver besked, når man har siddet stille for længe.

Det er ekstremt motiverende. Det samme gælder for skridttælleren, som gør det sjovt at følge med i, hvor meget man går på en dag. Det hele vises i displayet, som er stort, let aflæseligt og nemt at navigere i, ligesom hjemmesiden er det. Mit eneste minus er, at uret ved første øjekast virker lidt discountagtigt.«

Tor Rønnow:

»Jeg har før løbet med Garmins ure, og forgængerne har haft betydelig mindre urskiver. Det er en god forbedring, at skiven er større, da det gør det nemmere at anvende, når man er aktiv. Ved første indtryk kan uret virke lidt plasticagtigt, men det er ikke noget, man tænker over, når man først anvender uret. Urremmen er blød med åndehuller i, som gør det behageligt at have på. Det hviler godt på håndleddet.

Når det kommer til funktionerne, så virker uret rigtig godt – det finder hurtig GPS og puls, og det er nemt at skifte mellem de forskellige løbedata og lave individuelle opsætninger. Derudover er indpakningen lækker og informativ. I det hele taget er det et lækkert ur, der både passer til den professionelle og nybegynderen, dog er pulsmåleren knap så præcis ved høj intensitet.«

TomTom - ★★★★☆☆

Spark Cardio + Music
Pris: 1.899 kr.

Marchen Jersild:

»Uret har efter min mening testens flotteste design med et stort letlæseligt display, men det er lidt svært at navigere i, da det foregår via en stor, ikke særlig elegant firkantet knap under displayet. Derudover havde jeg svært ved at tilslutte det computeren, og uret er relativt længe om at finde signal. Jeg synes heller ikke, at pulsmåleren var særlig præcis, men det skyldes måske, at uret ikke sad stramt nok på mit håndled. Det føltes stort og ret klodset.

Hvis man elsker at løbe med musik, er det virkelig smart, fordi man kan have sin musik i uret og lade smartphonen blive hjemme.«

Tor Rønnow:

»Designet er lidt skrabet, men uret virker robust og sidder godt på håndleddet. Modsat Marchen havde jeg let ved at sætte mig ind i funktionerne, og uret havde ingen problemer med at finde puls, dog tog det GPS’en lidt længere tid end de andre at finde signal.

Jeg savnede plads til flere data på displayet – det har jeg brug for som løber, men jeg tror, at folk, som løber mindre end jeg, synes, at det er tilpas. Derfor ser jeg det som et nemt og enkelt begyndersportsur eller et til en let øvet motionist.

Et minus var dog, da jeg skulle stoppe uret. Der måtte jeg ty til brugsvejledningen, da det ikke var så tydeligt på uret. Sidst skal det nævnes, at musikfunktionen i uret er helt i top og super god – især på lyden. Den er helt på niveau med nogle af de bedste løbehøretelefoner på markedet. Så her får man både et godt sportsur og musikafspiller i et. »

Suunto- ★★★★★☆

Ambit 3 Vertical Black HR
Pris: 3.200 kr.

Marchen Jersild:

»Jeg vil aldrig kunne gå med sådan et ur. Det er alt for stort til mig, men det er flot og oser af kvalitet og overskud. Hvis jeg var en mand med store håndled, ville jeg 100 gange hellere have dette ur end alle de andre.

Det virkede for klodset, da jeg løb med det, og føltes mere rigtigt, da jeg testede det, mens jeg roede kajak. Men man føler sig jo næsten som en astronaut, når man har det på! Det har alt for mange funktioner til mit behov, som f.eks. den meget detaljerede højdemåler. Det er klart et ur til den dedikerede og meget seriøse terrænløber eller sportsudøver.«

Tor Rønnow:

»Det her er helt klart testens Rolls-Royce. Det er et meget flot og robust ur, med en vis tyngde på håndleddet. Det er nemt at betjene med en god og overskuelig menu med on-screen hints. Men det er lidt svært at installere de mere specielle funktioner, og det kan være lidt vanskeligt at sætte sig ind i alt, hvad uret egentlig kan. Man skal virkelig gå op i det for at få det fulde udbytte af uret.

Det har nogle ekstra gode indstillinger til at løbe i bakket terræn og er derfor mere oplagt for en professionel motionist, som ikke kun træner i Danmark, hvor strækningerne er lange og flade. Det er uden tvivl et ur til den meget engagerede motionist og til dem, der går op i, at designet er lækkert og vil betale prisen for det. Men så får man også et af de bedste ure på markedet, som både kan bruges til hverdag og træning.«

Polar - ★★★★☆☆

M400
Pris: 1.299 kr.

Marchen Jersild:

»Det største minus er, at der er et pulsbælte – det er altså irriterende at løbe med, også selv om dette pulsbælte er mere behageligt end det Polar, jeg tidligere har løbet med. Men det store plus er, at pulsfunktionen virker mere præcis med pulsbælte.

Uret er pænt, men virker stort på håndleddet. Det er nemt at tilslutte computeren og starte op. Og ligesom Gamins fortæller det en, når man har været inaktiv for længe og bør bevæge sig.

Hjemmesiden er nem at bruge, og jeg elsker, at man efter hvert træningspas kan se en lille film med sin træning! Uret har desuden en feature, som kan hjælpe en med at finde hjem, hvis man f.eks. er ude at i løbe i en fremmed storby. Det er en af mine klare favoritter som moderat motionist. Det er nemt, overskueligt og har en virkelig brugervenlig hjemmeside.«

Tor Rønnow:

»Jeg er også lidt træt af pulsbæltet, det gør bare uret mindre lækkert end et med håndledspulsmåler. Jeg synes, at uret er for stort – det bliver lidt klodset og 70er-agtigt. Men det virker robust, simpelt at navigere i, og det er hurtigt til at finde puls, men lidt sløvt til at finde GPS-signal første gang. Når det er på plads, er uret nemt at indstille, og det er let at scrolle mellem data og arbejder godt sammen med Polars lækre hjemmeside, som er overskuelig og god. Jeg ser det som et virkelig godt ur – især for en, der skal ud og have sit første sportsur. Prisen er i den lave ende, og jeg vil sige, at her får man virkelig noget for pengene – det er det ur, der efter min mening klart er bedst til prisen.«

Echo - ★★☆☆☆☆

Magellan Echo smart watch
Pris: 1.099 kr.

Marchen Jersild:

»Uret fungerer nærmest som en fjernbetjening til den sportsapp, man har på sin iPhone. Det kan ikke parres med Endo-mondo, som jeg normalt bruger, og det var irriterende. Det kan heller ikke måle puls og har færre funktioner end de andre i testen. Ved nogle af kommandoerne skal man tappe på urskiven, det føles lidt sært.

Jeg løber ikke normalt med iPhone, og jeg savnede en pulsmåler, så for mit vedkommende var det lidt utaknemmeligt at sammenligne det med de andre i testen. Til gengæld er uret er et af de flotteste – og mindste – og behageligt at have på.«

Tor Rønnow:

»Jeg havde en del besvær med opsætningen af uret, da jeg ikke kunne få det til at samarbejde med app’en på min telefon, og manualen var ikke særlig brugervenlig, så der var ikke meget hjælp at hente. Da jeg endelig fik gang i uret og kom ud at løbe, mistede det hele tiden parring med GPS’en, hvilket var enormt frustrerende. Derudover synes jeg heller ikke, at de forskellige knapper på uret var særlig informative, og det er ikke intuitivt at benytte navigationen.

Uret er kompatibelt med en række apps, bl.a. Wahoo Fitness, iSmoothRun, MapMyFitness, Strava, men det kræver som minimum, at man har en iPhone 4S. Det er ikke apps, som jeg normalt bruger, så det var meget nyt for mig. Jeg synes, designet er lidt kedeligt, og det siger mig ikke så meget. Det mest positive, jeg kan sige om uret, er, at batteriet holder længe, op til ti måneder ifølge manualen.«

Sådan gjorde vi...

B Søndag har testet fem forskellige ure til sportsbrug. Testen er udført af to dommere – en der dyrker sport på højt plan, og en der træner moderat.

De blev bedt om at vurdere urene ud fra pasform, brugervenlighed, indstillingsmuligheder, kontrolfunktioner, design og robusthed.

Ud fra er der givet stjerner fra en til seks, hvor seks er bedst.

Testpersoner:

Tor Rønnow: Passioneret løber med 302 maratonløb på CVet, medforfatter til bogen »Elsk at løbe«. Blogger om løb på temperance.dk

Marchen Jersild: Journalist og amatørmotionist med løb, salsa og kajak som favoritdisciplinerne.