Te kan være kuren mod sukkersyge

En afrikansk te har potentiale til at hjælpe folk af med gammelmandssukkersyge, da det bl.a. er fedtreducerende og normaliserer for højt blodtryk. Det viser forsøg med mus, og nu skal teen testes på mennesker.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen

Te af nigerianske blade kan blive løsningen for mennesker, der lever med type-II diabetes – også kaldet gammelmandssukkersyge.

Forskere fra Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet har testet teen på mus med diabetes. Sammen med en mager kost medførte teen ændringer i mængden af fedt i dyrenes øjne, gav vægttab og beskyttelse af musenes skrøbelige bugspytkirtel. Musene levede også længere end deres artsfæller med sukkersyge, der ikke havde fået den afrikanske te, og da der ikke længere var sukker i deres urin, var kuren færdig og musene raske.

Lektor Per Mølgaard, der sammen med biokemiker Joan Campbell-Tofte har lavet forsøgene, tror, at teen har potentiale til helt at kurere gammelmandssukkersyge, og at den samtidig kan medvirke til at opdage og forebygge sygdommen langt tidligere end i dag.

»Det kan betyde, at vi kan hjælpe folk af med diabetes og give dem et normalt liv. Det ser sådan ud, men først skal vi se, hvordan det virker på mennesker efter vores resultater med mus,« siger han.

Grund til optimisme

Der er dog allerede lavet ét forsøg med den afrikanske te på en dansk mand med diabetes, som gav grund til optimisme. Ved at drikke tre en halv liter te om dagen sammen med mager kost, tabte han sig 11 kilo, fik normalt blodtryk i løbet af en måned og et fald i mængden af blodglukose inden for tre måneder. Derudover endte patienten med ikke at have dagligt behov for anti-diabetisk medicin i et år efter behandlingen.

Og selvom det lyder som et godt slankemiddel, er det i første omgang folk med sukkersyge, der er målgruppen.

Per Mølgaard understreger dog, at der ikke er tale om nogen mirakelkur.

»Man skal ikke blive ved med at spise fedt, men hvis man samtidig begynder at spise magert, så kan man blive hjulpet af denne her kur, der tager op til fire måneder,« fortæller han.

Under forsøgene opdagede de to forskere, at musene med genetisk diabetes havde et andet fedtsyremønster end de normale mus, og det baner vejen for at opdage gammelmandssukkersyge tidligere.

»Hvis dét med fedtsyremønstret viser sig også at passe på mennesker, så vil vi have en måde til at stille diagnosen, før der kommer symptomer.«

Forsøgene med teen, der er fremstillet af Rauvolfia vomitoria-blade og Citrus aurantium-frugter, har indtil videre været ti år undervejs.

Det var biokemiker på Københavns Universitet Joan Campell-Tofte, der via sin nigerianske baggrund havde set teen hjælpe mod diabetes i sit hjemland. Per Mølgaard regner dog med, at der i bedste fald vil gå et par år, før folk kan blive behandlet med den nigerianske te.