Tanker fra en juicekur: »Jeg griller snart katten«

Det er blevet populært »at juice«. Thomas Conradsen sprang med på bølgen og fulgte en syv-dages kur fra bogen »Den fedeste juicekur«. Her er hans dagbog.

Journalist Thomas Conradsen »spiser« frokost i Berlingskes kantine under sin juicekur. Fold sammen
Læs mere

Dagen før: »Afsked«

14.30: Foran mig står den sidste kop kaffe, jeg kommer til at drikke i mere end en uge. Det er ikke kødet, saltet, vinen eller brødet, jeg kommer til at savne mest under min juicekur, fornemmer jeg. Det er kaffen. Min mørke følgesvend. Jeg nyder hver en slurk. Farvel, kaffe. Vi ses igen.

18.15: »Husk lige at tage et billede af den sidste nadver,« sagde min redaktør, før jeg forlod jobbet i dag. Her er måltidet: Italienske kødboller i tomatsauce med parmesan og spaghetti.

19.30: Jeg står hos den lokale pusher af øko-grønt og lægger fem ananas ned i kurven. 18 citroner. Mynte. 26 æbler. Bladselleri, pastinak, brøndkarse. Otte agurker, fire grønne asparges og et lille blomkålshoved. Blåbær og jordbær. Og ... så ... videre ...
Jeg betaler 1.033 kroner, placerer de fyldte indkøbsposer i ladcyklen og tromler hjem.

22.20: Forfatterne af bogen skriver, at jeg ikke må sove senere end 22.30 hver aften, da kroppen skal have otte timer til at »lade op«. Så her ligger jeg. I morgen bliver spændende.

Dag 1: »Abstinenser«

Morgenvægt: 94,9 kg

6.34: Pludselig sidder to unger ovenpå mig, og jeg forsøger at overtale dem til at gå. Børnene fiser ud af sengen, og jeg vælter efter.

6.36: Op på vægten. Puha. Næsten 95 kilo fordeler sig over mine 190 centimer. Det er måske ikke så dumt med en juicekur, selv om »udrensning« og »vanebrud« er hovedformålet, og et eventuelt vægttab er en bonuseffekt.

7.30: Arbejder heldigvis hjemmefra i dag, så jeg har tid til at lave juice. Desuden har juice­bogens forfatter, Martin Bonde Mortensen, lovet mig, at jeg vil få vældige abstinenser de første par dage, nu når jeg holder mig fra koffein, sukker og den slags.

8.15: Da jeg afleverer ungerne i institution, er det på praktisk talt tom mave. Jeg spiser normalt morgenmad klokken 7. Jeg overhaler ingen på ladcyklen denne morgen.

9.00: Jeg nyder den første juice. »Sund og slank« hedder den. Ananas, æble, rødbede, spinat, jordbær, blåbær, banan og en teskefuld vegetabilsk olie. Den er virkelig lækker.

14.30: Egentlig er dagen gået godt, men den første hovedpine er begyndt at melde sig. »Hvor er kaffen?« skriger min krop. »Hvor er kulhydraterne, din freak?«

17.30: Laver lækker aftensmad – panerede kyllingelår, ris, grøntsager – som jeg må se min familie spise, mens jeg drikker juice.

18.30: Nød aftenens drik – en såkaldt »Power-shower – men havde alligevel lyst til at rive kyllingen ud af den to-åriges hånd og fortære den i én bid. Inklusiv benet.

21.00: Det har lige taget mig halvanden time at lave alle fire juicer til i morgen. Find grøntsager, vask dem, skær dem, pres dem i slowjuiceren. Når jeg både skal arbejde og aflevere børn og så videre, bliver jeg nødt til at forberede mig på denne måde frem for at lave en frisk juice før hvert måltid, hvilket ville have været optimalt.

21.30: Dundrende hovedpine. Kan hverken læse, høre musik, se TV eller snakke med nogen.

22.03: Går i seng. Er simpelthen så træt af juice-hovedpine. Sikke en dag.

 

Dag 2: »Som at bevæge sig under vand«

Morgenvægt: 93,5 kg

7.00: Min kæreste Mette anerkender min juicekur, men er ikke fan af den. Hun synes ikke, at det passer ind i en børnefamilies travle program, at jeg skal bruge timevis på juice og være i energi-underskud. Allerede nu fornemmer jeg, at hun har ret.

8.30: Stadig hovedpine konstant. Min ånde er blevet »grønnere«, hvilket ikke er positivt.

8.45: Fik dyrket ti minutters doven kickboxing på Xbox Ones fitness-program, men havde ikke energi til at hoppe så højt som normalt.

9.05: Efter morgenmaden pakker jeg små tupperware-bokse fyldt med min »mad« i rygsækken.

11.06: Modtager en e-mail om, at der er kagemand til alle på redaktionen. Jeg ... elsker ... kage. Kan næsten ikke overskue at skulle drikke middagsjuice igen om lidt.

13.32: Sidder i et 90 minutters idémøde med resten af redaktionen. Alt for langt til mit energiniveau.

14.30: Føler, at jeg går under vand, da jeg bevæger mig tilbage til skrivebordet.

17.00: Der står i juicebogen, at jeg »kan blive træt, få hovedpine, blive mere sårbar, følsom og måske endda irriteret, få dårlig ånde, ændre kropslugte, ændre afføring, tisse meget mere.« Hvert et ord er sandt.

19.15: Sidder efter aftensmaden og kigger på billeder af burgere på internettet.

19.45: Mette siger: »Jeg håber ikke, at vores børn får spiseforstyrrelser senere i livet, fordi deres far er på juicekur.«

21.20: Træt, træt, træt. Av, mit hoved.

 

Dag 3: »Endelig fremgang«

Morgenvægt: 93.5 kg

09.00: Jeg har haft en super morgen og har fået en super shake at drikke – en »Milk-Shake« med hjemmelavet mandelmælk, banan, spinat, proteinpulver, bær og olie.

12.15: Jeg må indrømme, at jeg elsker disse juicer. De er højdepunktet på denne kur.

18.25: Tidsplanen er skredet, og jeg har endnu ikke fået min klokken 18-juice. Mine øjne er blanke, og jeg er totalt tømt for energi. Jeg er pirrelig og sur og giv mig så noget juice, for helvede!

19.00: Mæt og lettet. Fornyet tro på pro­jektet.

21.13: Åbner skabet med godter for fjerde gang denne aften og lukker igen uden at spise noget. Gamle vaner.

00.00: To-årige Villum har for en gangs skyld problemer med at sove. Han hoster og hoster og hoster. Feber og sygdom vil stensikkert sætte en stopper for min kur, tænker jeg. Der skal sukker til at passe et sygt, lille barn. Det ved alle forældre.

01.30: Godnat.

 

Dag 4: »Hjemmelavet is og pandekager«

Morgenvægt: 93,3 kg

06.50: Straffet for manglende søvn. Træthed helt ind i knoglemarven og ingen mulighed for at drikke stærk kaffe eller spise et halvt kilo müsli på yoghurt for at komme over den.

13.30: Efter en gevaldig middagslur er det blevet en god dag. Det er lørdag. Og jeg har ikke tænkt på kaffe overhovedet.

I et forsøg på at maskulinisere juicen har Thomas Conradsen hældt den i et Tuborgglas. I midten ses resultatet af en times arbejde. Til højre slowjuiceren, Witt by Kuvings B6100s. Fold sammen
Læs mere

15.00: Vi besøger nogle venner. Børn og voksne får hjemmelavet is og pandekager. Men jeg får glæden af at fortælle om, hvorfor jeg takker nej. Det kræver al min viljestyrke ikke at snige mig til Villums rester, da jeg bærer tallerknerne ud i køkkenet.

17.55: Hjemme og gammelsulten. Jeg aer katten og tænker et kort sekund på at smide den på grillen for at få noget kød.

19.30: Mette bladrer i »Den fedeste juice­kur«. Så siger hun: »Der står i bogen, at man får mere energi, mens man er på kuren. Det kan man altså ikke mærke på dig. Overhovedet.«

22.30: Den bedste dag indtil videre er overstået. Det betyder faktisk meget for mig at tænke på, at jeg nu er længere end halvvejs.

 

Dag 5: »Nyligt opereret«

Morgenvægt: 92,5 kg

09.30: En søndag hjemme. Jeg træner og drikker mere af den lækre juice.

10.13: Det er mærkeligt. Ofte griber jeg rent faktisk ud efter et stykke frugt eller en skive brød af ren vane. Jeg når at stoppe hver gang. Fortæller mig selv, at det kun er denne ene uge af mit liv, jeg skal leve så ... pænt. Men det er en lang, lang uge. Det føles som den længste uge i mit liv. Så meget betyder nydelsen fra mad for mig. Åbenbart.

15.00: På dag 3 havde jeg det som om, jeg bevægede mig under vand. Følelsen har ændret sig lidt. I dag har jeg det som om, jeg gennemgik en mindre operation for et par dage siden. Som om bedøvelsen er ved at forlade min krop og den samtidig er træt, fordi den skal hele.

15.40: Men jeg tror ikke på udrensning er hele forklaringen på mit underskud. Jeg føler mig underernæret. Det kan godt være, at jeg på papiret får energi nok via de fire juicer og proteinpulveret hver dag, men jeg går nærmest helt kold i timen op til »næste juice«. Det går først og fremmest ud over børnene, for jeg bliver hurtigere irritabel. Ærgerligt, at de skal bøde for deres fars kur på denne måde.

19.30: Jeg skulle have haft min aftenjuice klokken 18.00, men får den først nu, da jeg har været på Brøndby Stadion og se fodbold. Overraskende nok føles det ikke helt så slemt denne gang, at tidsplanen er røget.

21.30: Har endnu en gang brugt godt en time på at lave juice. Det er hyggeligt nok, men jeg vil hellere bruge den aftentime på at hygge med Mette, læse bøger, spille computer, træne eller se film. Der går i forvejen timer nok til praktiske formål, når man har små børn. Men nu er jeg i hvert fald helt klar til mandag morgen.

 

Dag 6: »Vægten lyver aldrig«

Morgenvægt: 91,8 kg

06.40: Altid rart at veje under 92. Da jeg var i topform (for fem år siden, før jeg fik børn), vejede jeg mellem 87 og 90 kilo. I dag ville en vægt, der veksler mellem 90 og 93 kilo, passe mig fint.

08.23: Særligt om morgenen kan jeg føle mig svimmel, hvis jeg rejser mig hurtigt. Jeg kan være ude af stand til at løbe op ad trapperne. Senere på dagen bliver det bedre.

Råvarerne til kuren – økologisk frugt og grønt – fyldte tre kurve i Rema 1000. Fold sammen
Læs mere

14.23: Følgende ryger ud af mig: »Jeg har det faktisk bedre uden kaffe.« Og det er sandt. Efter de første to dage har jeg knap nok skænket kaffe en tanke. Det er i stedet de små hyggestunder, hvor jeg deler nybagte boller eller skyr med müsli eller en lækker aftensmad med familien, jeg savner virkelig meget.«

 

Dag 7: »De sidste slurke«

Morgenvægt: 91,2 kg

08.00: Sagt af Mette på kurens sidste dag: »Det var en oplevelse for livet. Eller... vi glemmer det i hvert fald aldrig
Og hun har fuldstændig ret. Det at være på kur – som den eneste – i en småbørnsfamilie, har gjort tingene mere omstændelige end normalt. Jeg vil først og fremmest anbefale kuren til folk, der bor alene, eller hvor partneren er villig til at gå med på den.

15.11: Jeg glæder mig over dagens lækre, velsmagende juice – »Den mørkerøde gave« med gulerødder, æble, rødbede, ingefær og citron.

Pulpen, som bliver til overs fra juicen, kan bruges i madlavningen. Fold sammen
Læs mere

18.10: Sidste juice er drukket. Jeg knytter hånden og jubler stille for mig selv. Det er sgu egentlig godt gået.

 

Dagen derpå: »Sundere?«

Morgenvægt: 91,2 kg

7.00: Jeg føler, at jeg overtræder loven, da jeg griber ud efter et æble, tager fat om det og rent faktisk bider i det. Følelsen af mad i min mund er dog ikke så fantastisk, som jeg havde forestillet mig. Jeg har rent faktisk lyst til juice. Er jeg hjernevasket?

9.05: Jeg slutter dagbogen her. De næste dage står på »optrapning«, hvor jeg gradvis vænner min krop til en sund, varieret kost. Nu har jeg lært, at jeg kan lade være med at spise tomme kulhydrater og sukker og alt muligt andet. Jeg håber, at jeg kan bruge den visdom som starten på et (lidt) sundere liv.

Journalist Thomas Conradsen er på en uges juicekur, her til frokost i Berlingskes kantine. Fold sammen
Læs mere