Syv ideer til planter, bær, frugter og svampe, du kan sanke i efteråret

Der venter masser af lækre madvarer ude i naturen, hvis du er frisk på en sanketur i efteråret.

Efteråret er den store sankesæson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vilde urter, sprøde æbler, saftige svampe og syrlig havtorn er bare nogle af de ting, du kan få fingrene i ganske gratis, hvis du har mod på at tage på sanketur.

Her tager Mikkel-Lau Mikkelsen fra Byhøst dig i hånden og guider til syv nemme og lækre ting, du kan sanke i efteråret.

1) Vilde æbler

Det er nu, du skal afsted for at få fingre i sprøde vilde æbler. Hvis man er heldig, kan man også finde nogle ind i oktober.

- De mest interessante finder man typisk omkring byerne i halvvilde områder, eksempelvis på forladte byggepladser eller forladte steder. Man kan også finde dem i naturområder som Amager Fælled eller Sydhavnstippen i København, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen fra Byhøst.

Hvis man kan lide at nørde råvarer, så er de vilde æbler gode at gå på opdagelse i. Smagen varierer nemlig fra træ til træ og kan være sur, syrlig, sød eller måske melonagtig.

- Ligesom hos mennesker er genmaterialet i et æbletræ nyt hver gang. Så hvert vildt æbletræ, du finder, er sin egen sort, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

2) Gråbynke

Mikkel-Lau Mikkelsen fremhæver gråbynke som særligt sjov at gå til for begyndere. Når først man lærer den at kende, opdager man nemlig, at ukrudtsplanten vokser alle vegne.

- Hvis du har et hegn eller en hæk, som du ikke luger, så kommer der næsten altid gråbynke. Det blev tidligere kaldt fattigmandspeber, fordi man i gamle dage brugte den som en pebererstatning, siger han og uddyber:

- Smagsmæssigt ligger den et sted mellem rosmarin, peber og spidskommen. Det sjove er, at den kan bruges som et krydderi i næsten alt. Den går rigtig godt med lyst kød som svin eller hønsekød.

Han tilføjer, at hvor man med mange urter skal lære at bruge dem, så er gråbynke lettere at lege med, og smagen er mere kompleks.

3) Havtorn

- Man finder havtorn i nærheden af kyststrækninger og kystområder. Man kan for eksempel finde havtorn på Amager Fælled, fordi det ikke ligger langt fra havet, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

4) Hundehyben

Når de almindelige hyben bliver melede og falder af planten, kan man stadig gå på jagt efter hundehyben, som vokser på den finde hunderose.

- På planten kan de holde sig helt frem til januar, så den er god at kende. De gror vildt mange steder, de er også i buskadser og hegn, langs veje og i buske og krat, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

Hundehyben er ellipseformede og lidt mindre end de almindelige hyben. Smagen er lidt den samme, men hyndehyben holder sin friskhed meget længere.

5) Karljohan-svampe

Efteråret er også helt oplagt til at samle svampe.

- Karljohan er en af de spisesvampe, som mange kender, og som der er rigtig mange af. I år er en vild svampesæson, fordi det har været så fugtigt. Fugt og varme kan svampe godt lide, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

6) Hasselnødder

Er du til smagfulde hasselnødder, så er det nu, de begynder at modne.

- Der er rigtig mange hasselnødder i skove, og de er også plantet som hegn og buske. Dem finder man virkelig mange steder, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

7) Brændenælder

Har du engang fået en tynd brændenældesuppe, der ikke rigtig smagte af noget? Så er det måske på tide at genopdage brændenælden.

- Det er en meget overset spiseplante, som kan bruges, som man ellers ville bruge spinat mange steder. Jeg bruger det i alt fra en curry til stegte nudler, siger Mikkel-Lau Mikkelsen og uddyber:

- Når den bliver stegt hårdt, får den en krydret umami-smag, som ellers kan være svær at finde i det grønne køkken - så skal man ud i svampe.

Man plukker topskuddene af brændenælden, altså de seks øverste bladsæt. Hvis man skyller dem godt og kommer dem i en pose, så kan de holde omkring 14 dage i køleskabet, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

/ritzau/FOKUS