Sydfransk bio-chardonnay

Ugens højdespringer er ugens højdespringer, der er frisk og elegant med klassiske toner af citrus og ananas.

Chardonnay Denois Fold sammen
Læs mere

Chardonnay er hit hos både producenter og forbrugere. Det er let at udtale, druen er nem at dyrke, og man skal være et fjols som winemaker, hvis man ikke kan lave en hæderlig vin på den.

Imidlertid er der langt mellem top og bund. De billge udgaver smager typisk af citrus og anans, har en blød fylde og et lille frisk syrebid. Sagt med andre ord: hæderlig mainstream-vin, som passer til de flestes smag. I den anden ende af skalaen kan vinbønderne til gengæld opnå verdensklasse, der ikke overgås af noget andet.

Hvor god chardonnayen bliver, afhænger af klima, jordbund og måden den laves på. Bourgogne er selvfølgelig referencepunktet for de fleste, og vores testvinder har tydeligvis lagt sig meget tæt op af de franske klassikere.

Den kommer fra Denois i Roussillon, og her har man skabt en lille veldrejet sag ud fra en biodynamisk tankegang. Om det er biodynamikken eller en burgundisk winemaker, der er skyld i den høje kvalitet, ved jeg ikke, men under alle omstændigheder er der tale om et lille scoop til prisen.

For mange winemakere er det et faktum, at de kan bevare en relativ høj syre i selv varme områder, når de vælger den biodynamiske vej. Netop syren er et bærende element i ugens højdespringer, der er frisk og elegant med sine klassiske toner af citrus, ananas og et lille ristet fadpræg, som får den til at smage en smule burgundisk.