Svære år

Ugens testvin klarer dog skærene

Årgangen 2002 var en af de værste, man endnu har oplevet i Barolo-omådet, som ligger i Piemonte-regionen i det nordvestlige Italien. Efter en historisk perlerække af årgange fra 1996 til 2001, som stadig kan få de lærde til at strides i timevis om hvilken, der er den største, gik alt hvad der kunne gå galt helt galt:

Efter en kold og regnfuld sommer afrundede en massiv byge af hagl så store som klementiner i september en dyrkningssæson, som formentlig i al fremtid vil stå i lokalhistorien som det onde år. Jeg var selv tilstede i området omkring høsten og husker, hvordan vi kørte forbi hele områder ikke mindst i kommunen La Morra, hvor samtlige druer var mistet. Andre områder mistede lidt mindre, men hvad der hang tilbage var ofte skadet og dermed meget modtageligt over for råd. Høstmængden i baroloområdet lå i gennemsnit på omkring en fjerdedel af normalen.

Mange har i øvrigt valgt at deklassificere eller sælge deres vin, så det er ikke meget barolo fra de førende producenter, som er i omløb med 2002 på etiketten. Man bør købe ind med en vis forsigtighed, for vinene har en tendens til være skarpe og syrlige i det. Det gælder til dels også for Dezzanzi's barolo denne uge, men til gengæld fremstår næsen pt. fin og åben med et klassisk nebbioloudtryk - jeg har smagt den tidligere med mindre heldigt udfald. Drik den ledsaget af kød og sauce og lad være med at gemme den for længe.