Sund hud: Her er ’skønhedsbakterien’, der redder din hud

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mælkesyrebakterier, som findes i bl.a. surmælksprodukter og som kosttilskud, er et supermiddel til sund og stærk hud, mener flere eksperter.

Opret abonnement på PLUS og få skønhedseksperten Anette Kristine Poulsens nyttige råd til at holde din hud sund. Anette Kristine Poulsen er skønhedsansvarlig på Dagbladet Børsen og står bag bloggen Beautyspace.dk.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • ’Skønhedsbakterien’ der redder din hud
  • Alder er blevet en trendy styrke
  • Guide: Skønhedsekspertens bedste tip til sund hud
  • Guide: Spis dig til en sund hud

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Probiotika, surmælksprodukter og mælkesyrebakterier. Kært barn bærer mange navne, men faktisk bærer produktet også nøglen til at opnå en sund hud. Det mener flere eksperter, som BT har talt med.

Vi har længe vidst, at mælkesyrebakterier er godt for tarmen og dermed fordøjelsen. Men ifølge skønhedsekspert Anette Kristine Poulsen, forfatter til bogen ’Sådan får du superhud’, er mælkesyrebakterierne også et godt middel til at opnå en sund og stærk hud.

»Mælkesyrebakterier er det helt store i øjeblikket, fordi mælkesyrebakterier er godt for fordøjelsen, og alt, hvad der er godt ved fordøjelsen, er godt for huden,« siger hun.

I øjeblikket bliver der tilmed forsket i, om mælkesyrebakterierne også har en gavnlig effekt, når de bliver brugt i hudplejeprodukter, fortæller Anette Kristine Poulsen, der selv lader sine skønhedstip styre af egne erfaringer koblet på hudlægers, ernæringseksperters og kemikeres dokumenterede forskning på området.

»Det er en ingrediens, der bliver forsket rigtig meget i, fordi mælkesyrebakterier både virker konserverende og dulmende på huden,« forklarer hun.

Anette Kristine Poulsen anbefaler allerede hudplejeprodukter, der har mælkesyrebakterier på ingredienslisten. Alligevel påpeger hun, at der stadig er brug for mere forskning på området.

Supermiddel

Hudlæge Janne Touborg er enig i, at de sunde bakterier er et supermiddel til huden, hvis man spiser dem, f.eks. i form af kosttilskud.

I sin klinik i Aarhus er Janne Touborg inden for det seneste halve år selv begyndt at anbefale produktet til sine patienter.

»Det er faktisk noget, man har vidst i mange år, men det er først nu, at det er blevet accepteret og kommet til ære og værdighed,« siger hun og henviser til, at der inden for lægevidenskaben skal megen dokumentation til, før man kan udstede anbefalinger til sine patienter.

Ernæringsekspert Per Brændgaard forklarer, at mælkesyrebakterierne giver næring til de sunde bakterier i tarmsystemet med det resultat, at de begynder at vokse. Det hæmmer sygdomsfremkaldende bakterier i at skabe betændelsestilstande i kroppen. En positiv sidegevinst er også, at mælkesyrebakterierne er et godt middel, hvis man lider af fordøjelsesproblemer, såsom løs mave eller oppustethed, tilføjer han.

Cocktail-effekt

Det er dog ikke, fordi vi nu skal til at leve af Cultura og fylde os med kosttilskud.

Det er nemlig ikke muligt at opnå en sund hud ved alene at spise én bestemt fødevare eller bruge én bestemt creme, understreger Anette Kristine Poulsen. En pointe, som hun selv kalder for cocktail-effekten.

»Man må ikke undervurdere cocktaileffekten. Cocktaileffekten er nok søvn, moderat sport, en sund og nærende kost og hudpleje, der virker, men også at man økonomiserer med solen. Det er det, der gør, at man får et resultat, man er glad for,« siger hun.

Den betragtning er ernæringsekspert Per Brændgaard enig i. Han forklarer, at kroppen har brug for et væld af næringsstoffer for at kunne fungere.

Derfor nytter det ikke noget kun at sætte ind ét sted.

»Hvis du forestiller dig en kæde, hvor hvert led i kæden er et næringsstof, så er kæden af næringsstoffer ikke stærkere end det svageste led i den kæde,« siger han.

Alder er blevet en trendy styrke

En sund hud er fyldt med glød, glans og emmer af overskud. Og så gør det ikke noget, at den viser, hvor gammel du er, mener skønhedsekspert.

Sund hud er ikke nødvendigvis lig med rynkefri hud. Glem alt om ’anti-age’, rynker og cremer, der lover at gøre dig 10 år yngre. For nok kan hudpleje gøre meget, men ikke desto mindre er det med hudpleje som med træning og tandbørstning. Det virker kun, hvis du gør det.

Det mener skønhedsekspert Anette Kristine Poulsen, der er aktuel med bogen ’Sådan får du superhud’. Hun peger på, at der i medierne er ved at ske en forandring i opfattelsen af alder.

»Alder er blevet en trendy styrke, og det er blevet totalt moderne at have erfaring. Vi ser Oprah, der raser mod anti-age. Og når man så tænker på, hvordan meget hudpleje bliver valgt, og hvordan meget hudpleje bliver solgt. Det bliver solgt på baggrund af frygt, og det hænger ikke sammen,« siger hun.

Den vurdering er hudlæge Janne Touborg enig i.

»Jeg er enig i, at man gerne må se, at man har haft et liv. Men man vil gerne se så frisk ud som muligt. Ansigtsløftninger og fuldstændig strygeglat hud på +50-kvinder er forbi. Nu handler det mere om at styrke huden også med sine egne virkemidler,« siger hun.

Hvis man gerne vil opnå en sund hud, er det bedste middel ifølge Anette Kristine Poulsen i stedet, at man udover at få nok søvn, spiser sundt, dyrker masser af motion og husker at pleje sin hud hver dag.

Gør hudpleje til træning

»Det er med hudpleje som med sport og tandbørstning, at det kun virker, når du gør det. Jeg oplever rigtig mange, der køber fine cremer, og så bruger de den kun til fint brug, og det er slet ikke tilstrækkeligt,« fastslår hun.

Ifølge Anette Kristine Poulsen er erfaring et aktiv. Derfor må din hud gerne afsløre din alder.

»Jeg bruger simpelthen ikke ordet anti-rynker, og jeg synes, at vi skal give det ord kniven,« siger hun.

På sin blog Beautyspace.dk er Anette Kristine Poulsen ofte i kontakt med danske kvinder, der har mistet troen på hudpleje, netop fordi produkterne lover at gøre dem 10 år yngre på ingen tid.

Anette Kristine Poulsen mener dog også, at man bør ændre sine forventninger til cremernes effekt.

»Tit tror folk, at der ligger et nyt ansigt nede på bunden af en creme-krukke, og det gør der altså sjældent. Hudpleje kan gøre rigtig meget, men vi er nødt til at have realistiske forventninger,« siger hun.

Guide: Skønhedsekspertens bedste tip til sund hud

 

1. Pas på solen

Lige så energigivende solen er, lige så stor en skønhedsskurk er den også. Alt fra mørke pigmentpletter til tør, kreppet og rødmende hud kaster den af sig – eller endnu værre: hudkræft. Brug derfor altid en dagcreme med solbeskyttelsesfiltre – også om vinteren. Alternativt kan du vælge at smøre solcreme oven på din almindelige hudpleje.

2. Vær ingrediens-fokuseret

Gå på hudplejeindkøb på tværs af mærker, og vælg din hudpleje baseret på ingredienslisten. Sørg for, at der i din hudpleje er nogle ingredienser, der tiltrækker og binder fugt til din hud, så den ikke bliver tør. Dvs. nogle gode fedtstoffer, der kan forsegle fugten til huden. Derudover er det en god idé, hvis din hudpleje indeholder en beskyttende cocktail af solbeskyttelse og antioxidanter, f.eks. grøn te, Q10, C- og E-vitamin.

3. Anskaf vaskeklude

Ét simpelt og meget billigt trick til at undgå en mat og næsten støvet hud er at begynde dagen med at fjerne de allerøverste hudceller på kontrolleret vis med en våd vaskeklud. Ikke for skrapt, men heller ikke for ligegyldigt. I det øjeblik hudcellerne fjernes, bliver der sendt besked længere nede i huden om, at den godt kan speede fornyelsen og dermed mængden af kollagen op. Det virker bare kun, hvis du gør det hver dag.

4. Brug natcreme

Huden har brug for næring, fugt og beskyttelse for at holde sig frisk og sund, og det er uanset om det er nat eller dag. Hvis du sover for varmt og for tørt, kan det tappe huden for fugt. Derfor giver det god mening at lade en creme forhindre fugten i at fordampe. Det gør du ved at bruge en natcreme med et højt fedtindhold. Du kan evt. tilsætte et par oliedråber i den hudpleje, du i forvejen er glad for. Kilde: Anette Kristine Poulsen

Guide: Spis dig til en sund hud

 

1. Spis en sund og varieret kost baseret på rigelige mængder proteiner, som f.eks. findes i bønner og magert kød.

2. Gå efter det sunde fedt, der f.eks. findes i fed fisk, avocado, olivenolie og valnødder. Derudover er det også vigtigt at spise fibre, der findes i grøntsager og fuldkornsprodukter.

3. Drik rigeligt vand.

4. Skru op for næringen i dine drikkevarer. Du kan f.eks. drikke grøn te, der er rig på cellebeskyttende antioxidanter. Alternativt kan du drikke en kop kødbouillon fra langtidskogte kødben én gang om dagen. Kødbouillon skulle efter sigende være godt for huden på grund af det høje indhold af protein, aminosyrer, kalcium og magnesium.

5. Supplér din kost med kosttilskud. Du kan f.eks. spise en multivitaminpille, så du er dækket ind med vitaminer og mineraler. Derudover er C-vitaminer en slagkraftig antioxidant, der indgår i dannelsen af kollagen.

6. Skær ned på dit indtag af komælk, hvis du har tendens til akne.

7. Sukker er en af hudens største fjender, fordi sukker gør huden mindre fleksibel og mere hård. Prøv f.eks. at holde sukkertrangen stangen ved at drikke kanel- eller lakridste.

NB. Vær opmærksom på, at sund hud kræver gruppearbejde, og at du ikke kan spise dig til sund hud alene. Husk at få din nattesøvn, dyrk masser af motion, kvit smøgerne, pas på solen og glem ikke din hudpleje.

Kilde: Anette Kristine Poulsen

Godmorgen! Ansigtspleje trin for trin - Skønhedsekspertens bedste råd:

  • Begynd din dag med at skrubbe huden med en våd vaskeklud.
  • Derefter kan du smøre huden ind i et serum eller en ansigtsvand, der har fugtbindende ingredienser, og først derefter bør du smøre dit ansigt ind i en ansigtscreme med solbeskyttelsesfiltre.
  • Når bunden er lagt, kan du eksperimentere med hudforbedrende ingredienser, f.eks. A-vitamin og frugtsyrer, der kan modvirke akne. For det nytter ikke noget, hvis du hver aften sover med A-vitamin og frugtsyrer, hvis du hver morgen står op uden at beskytte din hud.