Spis din morgenmad, mand!

Mænd, der ikke spiser morgenmad, har større risiko for at udvikle hjertesygdomme, viser ny amerikansk forskning. Ifølge forskningschef hos Hjerteforeningen bør de nye resultater dog tolkes forsigtigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenmad er sundt, det har længe været en kendsgerning. Men nu viser ny amerikansk forskning, at morgenmad måske ligefrem giver mænd et sundere hjerte.

I 16 år har forskere fra Harvard University i USA undersøgt 27.000 mænd i alderen 45-82 år. De mænd, der ikke spiste morgenmad, havde 27 procent større risiko for at blive ramt af hjerteproblemer og hjerteanfald. Det skriver BBC. Undersøgelsen er udgivet i den amerikanske hjerteforenings publikation, »Circulation.«

Manglende morgenmad påvirker kroppen

Morgenmad er længe blevet anset som »dagens vigtigste måltid«. I forskningsprojektet, der strækker sig over 16 år, undersøger de amerikanske forskere, i hvilken grad det påvirker kroppen, hvor længere vi venter med at spise, efter vi er stået op.

Tidligere undersøgelser, hvor forsøgspersoner fik scannet deres hjerneaktivitet har nemlig vist, at forsøgspersonerne fik mere lyst til fedtholdig og kalorietung mad senere på dagen, hvis de sprang morgenmaden over.

Derfor var der ifølge de amerikanske forskere også grund til at undersøge, hvorvidt morgenmadens timing er vigtig, eller om de, som har morgenmad som et fast dagligt ritual, også blot har andre gode vaner.

Men selv da forskerne fra Harvard University justerede deres resultater for livsstilsforskelle som motions - og rygevaner, viste resultaterne, at de mænd, der spiste morgenmad, stadig havde lavere risiko for hjertesygdomme.

Alligevel afslører resultaterne ikke, hvad det præcis er, der gør morgenmad sundt, men ifølge Leah Cahil, medforfatter til undersøgelsen, kan morgenmaden være med til at påvirke kroppens mekanismer på en positiv måde.

Bliver måltidet sprunget over, vil det ændre kroppens insulin-niveau, hvilket over lang sigt kan være medvirkende til diabetes og hjertesygdomme, siger hun til det amerikanske nyhedssite npr.org.

Kan være tegn på hektisk liv

Ifølge professor og forskningschef hos Hjerteforeningen, Gorm Jensen, bør de nye resultater dog ikke bruges som meget mere end et fingerpeg om, »at det i hvert fald ikke er usundt at spise morgenmad«, siger han.

»Resultaterne afslører ikke, hvad det er, der gør morgenmad sundt. Det kan derfor sagtens blot være en markør for, at de, der når at spise morgenmad, også har en sundere livsstil. De, der ikke spiser morgenmad, har måske travlt med at komme ud af døren og lever måske derfor et mere hektisk liv med nogle andre vaner,« siger han.

Skulle der blandt læserne være mænd over 45, som har for vane at skippe morgenmaden, skal de dog ikke være bekymrede, siger Gorm Jensen. Han mener, at det stadig er for tidligt at konkludere noget ud fra resultaterne.

Forskerne fra Harvard University vil gentage forsøget hos blandt andre kvinder for at se, om de samme resultater opnås.