Spis dig rask: Antiinflammatorisk kost gør din krop stærk og sygdomsfri

Såkaldt antiinflammatorisk kost gør din krop stærk og sygdomsfri, lover forfatter i ny bog

Føler du dig somme tider fuldstændigt tappet for energi? Har du fordøjelsesproblemer, eller er dit kolesteroltal stukket fuldstændigt af? Så er det måske på tide, at du kaster et blik på din middagstallerken.

Spiser du antiinflammatorisk kost, kan du nemlig modvirke, at dine skavanker udvikler sig til alvorlig sygdom, siger eksperter i en ny bog.

33-årige Charlotte Elmgreen er en af de danskere, der allerede har taget de såkaldte antiinflammatoriske kostprincipper til sig. En kost, der modvirker, at der opstår skjult betændelse i kroppen - eller hvad man i fagsprog kalder inflammation.

Log ind på B PLUS og læs hvordan du kan spise dig rask med antiinflammatorisk kost.

Det får du i denne PLUS-Pakke:

  • Spis dig rask: Antiinflammatorisk kost gør din krop stærk og sygdomsfri
  • Den antiinflammatoriske kostpyramide
  • De officielle kostråd
  • Fakta om inflammation

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Såkaldt antiinflammatorisk kost gør din krop stærk og sygdomsfri, lover forfatter i ny bog

Føler du dig somme tider fuldstændigt tappet for energi? Har du fordøjelsesproblemer, eller er dit kolesteroltal stukket fuldstændigt af? Så er det måske på tide, at du kaster et blik på din middagstallerken.

Spiser du antiinflammatorisk kost, kan du nemlig modvirke, at dine skavanker udvikler sig til alvorlig sygdom, siger eksperter i en ny bog.

33-årige Charlotte Elmgreen er en af de danskere, der allerede har taget de såkaldte antiinflammatoriske kostprincipper til sig. En kost, der modvirker, at der opstår skjult betændelse i kroppen - eller hvad man i fagsprog kalder inflammation.

»Jeg havde fået type 2-diabetes i forbindelse med en graviditet. Det havde jeg selvfølgelig ikke lyst til, og derfor begyndte jeg at tænke over, hvad jeg putter i munden,« siger Charlotte Elmgreen, der til daglig arbejder som frisør i Silkeborg.

Inflammation opstår, når du spiser usundt, ryger, er overvægtig eller inaktiv. Kort sagt: Den måske usunde livsstil kan gøre, at betændelsen bliver vedvarende og med tiden udvikler sig til alvorlig sygdom. Eller som ernæringseksperten, forfatteren til den nye bog ’Den store antiinflammatoriske kostguide’ forklarer:

Løber tør for brandmænd

»Inflammation kan sammenlignes med en masse bål, der blusser op rundt omkring i kroppen. Immunforsvaret prøver at slukke dem, men er der for mange ildebrande, løber du tør for brandmænd. Konsekvensen er, at det konstant brænder i kroppen, og hver gang du gør noget usundt, forværres situationen. Derfor bør man ændre sine vaner, så man kan mindske betændelsen,« siger Martin Kreutzer, der har skrevet bogen i samarbejde med madskribent Anne Larsen.

Når inflammation i kroppen kan føre til livsstilssygdomme, skyldes det bl.a., at betændelsen – hvis den bliver kronisk – kan stimulere kræftcellers vækst, skade hjernecellerne og forårsage forstyrrelser i fedtstofskiftet, som fører til åreforkalkning. Det er dog hverken noget, du selv kan opdage eller gå til lægen og få konstateret. Derfor er det vigtigt, at du selv er opmærksom på, om du har en livsstil, der med stor sandsynlighed fører til inflammation.

Sund kost på steroider

De antiinflammatoriske kostprincipper minder meget om de officelle kostråd fra Fødevarestyrelsen, men forskellen er, at den antiinflammatoriske kost anbefaler specifikke fødevarer, du bør sætte tænderne i.

»Vi skærper anbefalingerne. Man kan sige, at det er ’sund kost på steroider’, når man kalder det antiinflammatorisk kost. Når man f.eks. anbefaler 600 gram frugt og grønt om dagen, så går vi ind og specificerer, at det er bedre at spise bær end æbler, og blomkål i stedet for agurk. Vi vil gerne have, at man har fokus på de særligt antiinflammatoriske råvarer som bønner, rødbede, ingefær eller grønkål,« siger Martin Kreutzer.

Hos Fødevarestyrelsen har man dog svært ved at se forskellen:

»Vi kommer jo det samme sted hen, forstået på den måde, at vi bedst kan forebygge type 2-diabetes, hjertesygdomme og andre store livsstilssygdomme ved at sætte ind med en sund og varieret kost med grøntsager, fisk og fuldkorn,« siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Else Molander.

Den 33-årige Charlotte Elmgreen er dog ikke i tvivl om, at den skærpede opmærksomhed på bestemte fødevarer har gjort en forskel:

PRIVATFOTO Fold sammen
Læs mere

Jeg er blevet klogere

»Jeg er mindre træt, ikke så oppustet, jeg døjer mindre med hovedpine og har ikke længere diabetes. Jeg er nok blevet klogere på, hvad min kost betyder for mit helbred. Tidligere var jeg f.eks. ikke var klar over, at der gemmer sig rigtig meget sukker i færdigretter eller i en flaske ketchup. Eller at det er sundt at spise fedt, hvis det er den rigtige slags, som det man finder i en laks eller i en avocado,« siger hun.

Ifølge Martin Kreutzer varierer det, hvor stor gevinsten ved antiinflammatorisk kost kan være:

»Det er jo ikke løsningen på alle problemer, men en del af forebyggelsen og behandlingen. Hvis man f.eks. har en overbelastet skulder, kan man jo spise nok så meget fed fisk for at få det bedre. Men det første, man bør gøre, er selvfølgelig at finde en bedre arbejdsstilling.«

Den antiinflammatoriske kostpyramide

5. lag: Hold igen med at svælge i slik, sodavand, alkohol, chips og dårlig fastfood. Det stresser kroppens celler, så det på sigt kaster massiv inflammation af sig. Ifølge de antiinflammatoriske kostprincipper er alkohol gift for kroppen – derfor skal du nøjes med et enkelt glas, hvis du ikke kan undvære vin, øl eller spiritus.

4. lag: Fokuser på kvaliteten, når du vælger kød, forarbejdet korn og almindelige kartofler. Find glæden i små portioner. Det røde kød kan fremme celleødelæggelse og inflammation i kroppen. Desuden kan flere af fødevarerne få dit blodsukker til at stige og derved øge inflammationen. Sørg derfor for at reducere mængden af kulhydrater i din kost (fra f.eks. pasta og ris). Endelig bør du også undgå såkaldte omega 6-fedtsyrer i for store mængder. Det findes bl.a. i solsikkeolie, mayonnaise og remoulade, som ikke er lavet af rapsolie.

3. lag: Få balancerede mængder fra dette lag i pyramiden . Fuldkorn, rodfrugter, tørrede bønner og linser kan virke styrkende og være med til at styrke dit immunforsvar. F.eks. indeholder rødbeder stoffer, der kan sænke dit blodtryk betragteligt og bekæmpe kronisk inflammation effektivt. Den blodtrykssænkende effekt stammer fra nitrat, som du også finder i en lang række grøntsager, som f.eks. spinat og grønne bønner.

Vær opmærksom på, at fødevarer i dette lag i pyramiden kan indeholde gluten (f.eks. brød og korn), som visse mennesker ikke kan tåle. Spiser du mad, du er intolerant overfor, kan du øge mængden af inflammation.

2. lag: Tænk fødevarer som f.eks. æg, magre fisk, frugt, surmælk, quinoa og diverse nødder ind i din ugentlige kost. F.eks. indeholder quinoa fiber, som gavner kolesteroltallet og mindsker risikoen for en række kræftsygdomme. Indholdet af omega-3-fedtsyrer er desuden med til at forstærke quinoaens antiinflammatoriske egenskaber.

Vær opmærksom på, at fødevarer fra dette lag i pyramiden kan indeholde laktose (mejeriprodukter) som visse mennesker ikke kan tåle. Drikker eller spiser du mad eller drikke, du er intolerant overfor, kan du øge mængden af inflammation.

1. lag: Bær, kål, ingefær, fede fisk, oliven, avocado og hvidløg hører til de mest kraftfulde antiinflammatoriske fødevarer. De har i forsøg har vist sig at være særlig gode til at nedbringe inflammation i kroppen. Årsagen er et højt indhold af centrale komponenter som f.eks. fiskens særlige EPA-fedtsyrer, ingefærens såkaldte gingeroler og flere andre kraftfulde stoffer. Fede fisk kan f.eks. være laks, makrel, sild, ørred eller hellefisk. Spiser du avocado, nedsætter du din risiko fro at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Den er nemlig fyldt med umættede fedtsyrer, som gavner dit kredsløb. Desuden indeholder den masser af fiber og E-vitamin, der styrker dit immunforsvar.

Kilde: ’Den store antiinflammatoriske kostguide’ af af Martin Kreutzer og Anne Larsen. Forlaget Muusmann.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

DE OFFICIELLE KOSTRÅD

De antiinflammatoriske kostprincipper minder meget om de officelle kostråd fra Fødevarestyrelsen, men forskellen er, at den antiinflammatoriske kost anbefaler specifikke fødevarer. Her er de officielle kostråd:

1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.

2. Spis frugt og mange grøntsager.

3. Spis mere fisk.

4. Vælg fuldkorn.

5. Vælg magert kød og kødpålæg.

6. Vælg magre mejeriprodukter.

7. Spis mindre mættet fedt.

8. Spis mad med mindre salt.

9. Spis mindre sukker.

10. Drik vand.

Kilde: Fødevarestyrelsen.