Spis brød til

Nu er det ikke længere nok blot at servere våde varer, der skal også mad på bordet.

Foto: Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

To af mine foretrukne vandingshuller i København – vinbaren Ved Stranden 10 og cocktailbaren Ruby’s – er nedkommet med hver sin lille ny. Og i begge tilfælde er der tale om, at de våde varer suppleres med fast føde.

Først åbnede folket bag Ved Stranden restauranten Admiralgade 26, som jeg anmeldte i B forleden. Restauranten bygger videre på alle de gode ting fra vinbaren: Den hyggelige dagligstueagtige fornemmelse, hvor interiøret ikke er en pakkeløsning fra ét indretningsfirma, men består af spændende møbler fra forskellige designere.

Og hvor gæsterne, som udgøres af lige dele lokale fra kvarteret og professionelle fra bl.a. Christiansborg, hænger ud lige præcis så længe, de gider. Faktisk er det som om, de gode vine træder endnu mere i karakter i Admiralgade, hvor de får lov til at interagere med spændende mad.

Rubys nye outlet, som i skrivende stund kun knap er åbnet, bliver næppe mindre spektakulært. Barfolkene har overtaget intet mindre end en institution i det københavnske café- og natteliv, nemlig Brønnum på Kgs. Nytorv ved siden af Det Kgl. Teater, hvor generationer af skuespillere og andet godtfolk har drukket sig ned, siden familien Brønnum åbnede det markante værtshus for 125 år siden.

De 400 kvadratmeter store lokaler har tjent som billetkontor for Det Kgl. Teater, men vi er nogen, som stadig kan huske festen på denne adresse tilbage i 80erne.

Og nu er festen altså på vej tilbage inklusive fast føde. Ruby-folket har nemlig knyttet kokken Rasmus Kliim, der kommer fra bl.a. restaurant Radio, til cocktailbaren på Kgs. Nytorv. For som ejeren Rasmus Shepherd-Lomborg siger, så er der jo ingen grund til, at Brønnums gæster skal en tur forbi McDonalds, når de bliver sultne kl. 1-2 stykker om natten.

Ligesom barmanden også gerne vil beholde gæsterne et par timer mere, når de kommer forbi efter arbejde for at nyde et par forfriskninger, i stedet for at gæsterne må søge andre græsgange, når maven begynder at knurre efter et par cocktails.

I disse dage, hvor Brønnum endnu kun er halvt åbnet, er spisekortet relativt beskedent med bl.a. kyllingeleverpaté, charcuterie og laks. Men flere retter er på vej, ligesom det er meningen, at Kliim skal lave middage til 12-14 personer i Brønnums fine chambre séparée.

Det får mig til at tænke på Sydeuropa, hvor det er nærmest utænkeligt at drive et udskænkningssted, uden at der er mulighed for at få en bid brød: Tag f.eks. det franske ord brasserie, som kommer af at brygge, brasse – fordi det, som vi måske opfatter som en livlig fransk restaurant, historisk set er et øludskænkningssted.

Eller endnu mere tydeligt i de spanske tapasbarer i San Sebastian, hvor man skyller pindemadder ned med den lokale vin, txakoli. Selv de gode gamle brune engelske pubs er blevet til gastropubs.

Herhjemme må vi således også erkende, at dagene, hvor man kunne drive et værtshus med to forskellige Carlsberg-aftapninger uden så meget som en pose kartoffelchips at spise til, er ved at være talte.