Souschef på Restaurant 108: »Vi er ekstremt overraskede«

Nomas lillebror, Restaurant 108, fik i dag tildelt sin første Michelinstjerne efter at have været på landkortet over danske restauranter i blot seks måneder.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen. Ved den årlige tildeling af Michelin-stjerner blev Restaurant 108 tildelt en stjerne
Læs mere
Fold sammen

Gardinerne til Restaurant 108 er næsten trukket helt for, men sejrsråbene og klapsavlerne kan høres langt ud på havnemolen uden for restauranten.  Fra hoveddøren kan man da også skimte et par af kokkenes jubelglade ansigter.

Restaurant 108 på Christianshavn fik i dag klokken 10:19 deres første Michelinstjerne. Spisehuset har eksisteret i et halvt år med Kristian Baumann, som tidligere har arbejdet på blandt andet Noma, som køkkenchef. Restaurant 108 er kendt som Nomas lillebror og serverer mad i stil med Nomas, men i en billigere prisklasse.

Inde i restaurantens spiseområde krammer folk hinanden. Nomas team er dukket op for at lykønske sin lillebrorrestaurant, og hvor end man kigger hen, er der smil på folks ansigter. Ingen havde forventet at få stjernestatus efter blot seks måneder.

Kom som et chok

”Det er fuldstændig uventet. Vi er ekstremt overraskede og havde ikke forventet noget så stort som det her,”  siger Jose Conde, restaurantens souschef.

Kristian Baumann har været i Stockholm siden i går for at deltage i Michelinuddelingen til de nordiske lande, som fandt sted i formiddags til The Michelin Guide Nordic Countries 2017.

 

Det var dog kun Kristian Baumann selv, restaurantchefen Jacob Møller og Riccardo Marcon, 108’s ”wine-and-beverage-guy”, som de kalder ham, der var blevet kontaktet af Michelin-uddelerne om en mulig stjerne til restauranten. For resten af restaurantens team kom det som et chok. Et særdeles positivt et af slagsen.

”Vi havde slet ikke tænkt over muligheden for at få en stjerne. Det er en kæmpe overraskelse og en enorm ære,” siger Jose Conde.

Et ekstra skub

Hvordan vil Restaurant 108 så fejre deres nyvundne stjernestatus?

”Lige nu er vi langt bagud i forhold til dagens tidsplan, fordi vi har fulgt med i livestreamingen af Michelin-uddelingen i Stockholm. Derfor kommer vi til at fejre nyheden ved at gøre det, vi plejer at gøre. Gøre det, som vi ved, at vi kan, og blive ved med at arbejde hårdere,” siger Jose Conde, som dog ikke er i tvivl om, at der kommer til at være ekstra god stemning i køkkenet lige netop i dag.

”Hverdagen kan godt være krævende til tider, og der giver noget som dette én en ekstra energi. Et ekstra skub. Og i sidste ende ved jeg, at disse fyre [kokkene, red.] kommer til at fortsætte i dag med en kæmpe glæde i kroppen. Det er en stor ting at have opnået, og vi er bare utroligt glade. Virkelig, virkelig glade,” siger han.

Der er høj musik i køkkenet og mindst lige så høj stemning. Ovre fra den modsatte ende af restauranten, hvor en del af storebror-teamet fra Noma stadig står samlet, lyder der hujen og klapsalver igen. Omkring ti kokke i hvide skjorter og grå forklæder bevæger sig i pendulfart frem og tilbage mellem køkkenbord og kølebokse.

"Vi er allerede en halv time bagud, og for os er en halv time meget,” siger Jose Conde til de andre kokke i en bestemt, men rolig tone. ”Så lad os tage den motivation, vi har fået i dag, til os, og så lad os gøre det her til en helt fantastisk dag. Stor tak til jer alle, men lad os ikke glemme, at vi får hundrede gæster i aften, og at vi virkelig, virkelig skal have fart på. Okay?”

Samlingen af mænd hiver deres svar op dybt nede fra maven i et stort, triumferende ”YEAH!”