Sommermenu: Kyllingesalat, jordbær- og rabarbergrød

Mad til den perfekte sommeraften: kyllingesalat med nye grøntsager og gammeldags jordbær-rabarbergrød.

Sommer kyllingesalat med nye grøntsager. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg tror, det bliver en god sommer, jeg kan mærke det. Jeg ved ikke på hvad, måske synes jeg bare, at det er på tide med lidt sommeroptimisme. Jeg kender flere, der har det modsat, så jeg insisterer.

Altså: der bliver mange fine og solblanke formiddage med mod på stranden og energi til det hele. Der bliver bagende eftermiddage med døsighed og glæde over at finde skygge. Og sent på dagen, når solen igen står lavt og er forsvundet bag et hus eller de høje træer, er altanen, terrassen eller spisepladsen nede i haven det skønneste sted at være. Der er stadig lunt, der falder ingen eller næsten ingen dug, fordi det er slutningen på en varm og tør dag.

Sådan en aften er det noget ganske særligt at spise udendørs og lade aftenen blive lang. Bare blive siddende, lige indtil man simpelthen længes efter at komme indendørs og under dynen. Det er ikke myg, der dikterer opbruddet, dem er der kun ganske få eller ingen af i min sommeraftensvision.

Man kan grille sådan en aften, og det er skønt, det ved man. Men måske skal der noget andet til? En veltillavet kyllingesalat med friskkogt kylling og masser af nye grøntsager i dejlig dressing er noget af det sommerligste, jeg ved.

Den er nem og praktisk at »slæbe« udendørs, fordi den er alt i én, og kan forberedes allerede om formiddagen. Den kan endda komme med på en skovtur uden de store falbelader, og rester af den smager godt i en sandwich næste dag.

Efter kyllingesalaten kan man spise lidt ost og – eller – en svingende portion jordbær-rabarbergrød, det er dansk sommerdessert i topform.

Sommer kyllingesalat med nye grøntsager
4-5 personer

kyllingen:
1 stor og god kylling
1½ spsk. fint havsalt
5-10 peberkorn

kogeurter: gulerod, bladselleri, løg, hvidløg (lidt af hver)
en timiankvist

resten:
ca. 100 g fine spinatblade eller 1 almindelig hovedsalat
4-5 små nye gulerødder
1 lille blomkål
2-4 små nye løg
20 små nye kartofler
6-8 asparges
1 kop friskbælgede ærter
2 ½ spsk. (ca.) jomfruolivenolie
1 spsk. vineddike
ca. 1½ dl piskefløde
en smule fintreven økocitronskal
1 ½ spsk. friskpresset citronsaft
1-2 spsk. dijonsennep
friskhakket persille, dild og basilikum eller merian
2-3 fintsnittede forårsløg

Gå kyllingen efter for blod og løst fedt inde i skroget. Gør urterne til kogning i stand. Læg kyllingen i en god gryde, hæld vand ved, til den er rigeligt dækket. Bring det langsomt i kog og skum kogevandet omhyggeligt. Læg alle urter og krydderier ned ved kyllingen, og lad den koge meget blidt i en times tid, eller til den er mør, men stadig hænger sammen. Stik i kyllingen allerede efter 45 minutter. Hvis den saft, der kommer ud, når du stikker det tykkeste sted på låret, er helt klar, er kyllingen færdig (se tip). Tag gryden af blusset og løft forsigtigt kyllingen over på et fad. Pil kyllingekødet fri for skind og ben, når den er til at røre ved. Stil det renpillede kød koldt. Gem suppen til en anden gang (se tip).

Grøntsager til salaten: Skyl spinat/salat og slyng bladene tørre.

Gør resten af grøntsagerne (indtil ærterne) i stand, (skrab kartoflerne, skræl aspargesene osv.) Lad kartoflerne være hele, men skær/del resten i fine mundrette stykker. Kom kartoflerne i en stor gryde med spilkogende saltet vand. Kog dem, til de er akkurat møre, tag dem op og læg dem i et dørslag. Kog derefter resten af grøntsagerne al dente i kartoffelvandet. Kog dem forskudt: kom aspargesene i først og efter et minuts tid, gulerødder og blomkålsbuketter og efter et halvt minuts tid løgene. Kog i 1-2 minutter længere, tilsæt ærterne, tæl til 20 og hæld alle grøntsagerne i dørslaget til kartoflerne (gem evt. grøntsagsvandet, se tip). Lad dem dryppe af, mens resten laves færdigt.

Riv eller skær kyllingekødet i mindre, men ikke for små stykker. Bland ca. 1 spsk. af olivenolien med vineddike samt lidt salt og peber i en stor skål og vend kyllingekødet i blandingen. Lad det trække i 5 min. Rør piskefløde, citronskal og -saft samt sennep og resten af olivenolien sammen til en cremet dressing. Smag den til med salt og peber. Anret de kogte grøntsager, spinat/salatblade og kyllingekødet på et fad. Hæld den cremede dressing over og drys krydderurter og forårsløg øverst.

TIP
Kogt kyllingekød til en salat skal selvfølgelig helst indeholde så meget kraft og smag som muligt og derfor ikke være mere end lige akkurat kogt. Længere kogning giver en fin suppe, men dræner kødet for smag.

God kyllingesuppe er værd at gemme på. Så gem alt afpil (skind, ben mm.) når du piller kyllingekødet rent. Læg det tilbage i suppen, så du får den sidste kraft med i suppen. Kog det hele blidt under låg i yderligere 20 min. Si suppen og gem den til en portion suppe en anden dag eller brug den som fond i madlavningen. Suppen kan opbevares 3-4 dage i en ren beholder i køleskab, eller den kan dybfryses, evt. i mindre portioner.

Grøntsagsvandet kan også gemmes og evt. bruges sammen med kyllingesuppen.

Hvis du er hurtig med at få »samlet« salaten, kan det være, at grøntsagerne stadig er lidt lune efter kogningen. Det er meget lækkert, men gør til gengæld, at salaten helst skal spises op samme dag. For grøntsagernes varme forplanter sig til det kolde kyllingekød og resten og dermed nedsættes hele salatens holdbarhed.

Jordbær- og rabarbergrød
4 personer

1 lille bdt. rabarber
1 bakke jordbær (500 g) el. tilsvarende mængde frosne jordbær
1 flækket vaniljestang, kornene skrabet ud
200-250 g sukker
2 spsk. kartoffelmel

ekstra jordbær til serveringen

Gør rabarberne i stand og skær dem i småstykker. Skyl og nip jordbærrene. Kom begge dele i en gryde sammen med ½ dl vand og vaniljestang og korn. Bring det i kog og lad det koge 3-5 minutter. Tilsæt sukker efter smag og bring grøden i kog igen. Rør kartoffelmelet ud i lidt vand og hæld jævningen i frugtgrøden i en tynd stråle. Rør i grøden imens. Lad grøden komme på kogepunktet igen og tag den derefter straks af blusset. Fortsæt med at røre lidt endnu. Hæld grøden i en skål og drys den med sukker, så den ikke trækker skind.

Serveres kold med friske jordbær og fløde eller mælk.