Sommermad: Rødspætte med nye kartofler og jordbær slush-ice

Jan Friis-Mikkelsen er dette års gæstekok i B Sommer. Ud over dommertjansen i fem sæsoner af »Den store bagedyst« på DR1 driver Jan Friis-Mikkelsen sammen med sin kone Charlotte Restaurant Tinggården i Asserbo. Parret har netop fejret 30 års jubilæum med restauranten.

Læs mere
Fold sammen

Rødspætte med ærter, løg, salat og nye kartofler

Hovedret til 4 personer

Ingredienser

50 g kapers

½ bdt. bredbladet persille

1 økocitron

50 g blødt smør

8-12 store rødspættefileter

8-12 forårsløg

400 g kogte kolde kartofler (ikke for store)

100 g bælgede ærter

lidt dild

lidt blandet salat

½ dl hvidvin

salt og peber

ca. 50 g smør

Kaperssmør til fisken:

Hak kapers og bredbladet persille groft og rør det med det bløde smør. Kom revet skal af en halv citron og saft af en kvart citron i.

Læg fiskefileterne på en smurt bradepande. Krydr med salt og fordel kaperssmørret over fileterne som en streg på midten af hver filet. Tænd ovnen på 130 grader varmluft.

Ordn forårsløgene og skær dem i grove stykker. Del endestykkerne på langs.

Ordn salat og dild. Skær kartoflerne i mundrette stykker.

Stænk fisken med lidt hvidvin og sæt bradepanden i ovnen, stænk lidt vand i ovnen – evt. med en forstøverflaske. Fisken skal tilberede i ca. 10-12 min.

Find en stor bredbundet gryde. Kom smør, forårsløg, ½ dl vand og kartofler i gryden, krydr med salt og peber. Lad det smådampe under låg i 3-4 min. Rør rundt og smag på væden, krydr evt. med mere salt og peber. Sørg hele tiden for, at væden ligner en hvid lage. Vandet må ikke koge helt væk, så vil væden »bare« være smør. Smør og vand vil samle sig til en lille sauce, så pas den og tilsæt vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Når løgene er møre og kartoflerne er varme, lægges der låg på gryden og den tages af blusset.

Tjek, om fisken er færdig. Når enden af en stump genstand (for eksempel en stegepincet) kan gå igennem fisken, er den færdig. Får den for længe, bliver den tør.

Vend ærterne i kartoflerne og anret som på billedet. Brug skyen fra bradepanden og kom den over fisken som sauce.

Jordbær granité/slush-ice

4 store glas

Fold sammen
Læs mere

Ingredienser

500 g helt kolde modne jordbær, gerne Polka

200 g isterninger

sukker, honning

citronsaft

en kvart potte basilikum

Sæt fire glas på frost

Ordn jordbærrene og skær et par stykker af dem i små tern. Skær resten i kvarte eller halve, alt efter størrelse. Sæt dem på køl.

Ordn 8-12 pæne små basilikumblade til at pynte toppen af slush-ice’en. Pluk resten af basilikummen.

Kom jordbærrene nederst i blenderen, derefter isterninger. Tilsæt 75 g sukker, lidt honning, 2 spsk. citronsaft og basilikum efter behag og blend det sammen. Smag evt til med mere citron og sukker og server i frosne glas med jorbærtern og små basilikumblade på toppen.

Skal denne dessert virkelig begejstre, så sørg for, at jordbærrene er modne og med smag.