Sommermad: Helleflynder og simregris

Jan Friis-Mikkelsen driver på 31. år sammen med sin kone Charlotte Restaurant Tinggården i Asserbo. Restauranten har fokus på sæsonens friske råvarer, og det samme har Jan Friis-Mikkelsen i sine opskrifter til B sommer. I dag er det helleflynder og simregris i selskab med sommerens grønt

Sommermad med Jan Friis Mikkelsen - UGE 3: Rimmad helleflynder, peberrod, kærnemælk, agurk, dild Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rimmad helleflynder med peberrod, kernemælk, agurk og dild

Sommermad med Jan Friis Mikkelsen - UGE 3: Rimmad helleflynder, peberrod, kærnemælk, agurk, dild Fold sammen
Læs mere

Forret til 4 personer

Ingredienser:

  • 200 g helleflynderfilet
  • 1 agurk
  • Lidt blandet salat
  • Lidt dild
  • Ca. 100 g hel peberrod
  • 1 dl kærnemælk
  • Citron
  • Salt og peber
  • Sukker
  • Olivenolie

Skær helleflynderen i tynde skiver og læg skiverne ud på et fad. Krydr skiverne med en blanding af 4 g sukker og 3 g salt. Riv lidt citronskal over. Dæk til med film og sæt i køleskabet.

Riv agurk i lange strimler på et mandolinjern, midten skal ikke rives med, så drej agurken efter to til tre “ture” ned ad mandolinen.

Ordn salaten og pluk den i mindre stykker. Ordn dilden og pluk den. Smag kærnemælken til med peberrodsjuice (laves på frugtcentrifuge eller riv peberroden så fint som muligt på et rivejern og pres herefter saften ud af massen ved at knuge den i hånden – vælger du sidstnævnte metode, skal du bruge lidt mere peberrod). Pas på – det kan godt rive en del i næse og øjne. Smag til med citronsaft og salt. Ved anretning vendes agurkestrimlerne med lidt salt, citronsaft, olivenolie og dild.

Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Anret fisken på tallerkenen. Fold skiverne lidt sammen og fordel dem hen over midten. Fordel agurkestrimlerne hen over fisken. Vend salaten med en smule olivenolie og citronsaft og fordel den over agurkestrimlerne og fisken. Skrab lidt peberrod over. Kom kærnemælks-peberrodmarinaden over og krydr med lidt peber og dild.

Sommermad med Jan Friis Mikkelsen - UGE 3: Rimmad helleflynder, peberrod, kærnemælk, agurk, dild Fold sammen
Læs mere


Simregris i sommerklæder

Sommermad med Jan Friis Mikkelsen - UGE 3: Simregris i sommerklæder (rabarber) Fold sammen
Læs mere

Hovedret til 4 personer

Ingredienser:

  • 4 svinespoleben (griseskank med lille ben på)
  • 1 kanelstang
  • 1 citron
  • 2 laurbærblade
  • 4-6 sommerløg
  • 8-12 små gulerødder
  • 1 spidskål
  • 400 g små kartofler (ellers del dem )
  • 2 stilke rabarber
  • Salt, peber og sukker

Læg spolebenene i en pænt stor gryde. Kom kanelstangen, skiver af en ½ citron og de to laurbærblade med i gryden. Tilsæt vand, til det lige dækker bunden, samt sommerløg – ordnet og skåret i 4-6 dele og damp spolebenene, til de er møre. Det tager ca. 1 time, de er færdige, når de kan falde af en stegegaffel ved egen vægt (tjek undervejs, at der er væde nok i gryden, ellers tilsæt mere vand). Krydr med salt og peber.

Sommermad med Jan Friis Mikkelsen - UGE 3: Simregris i sommerklæder (rabarber) Fold sammen
Læs mere

Skrub kartoflerne og kog dem i vand med salt og lidt citronskal, mens kødet damper. Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, lad kartoflerne stå i gryden.

Skrub gulerødder. Ordn spidskål og rabarber. Snit spidskålen fint og skær rabarberne i tynde skrå skiver. Drys rabarberne med lidt sukker. Kom gulerødderne op i gryden, når spolebenene er møre og lad dem dampe med i 3-5 min.Tilsæt rabarber og spidskål og lad det dampe med et par minutter. Vend rundt og server.

Jeg bliver aldrig træt af rabarber, men er du ikke ligeså rabarbertosset som jeg, kan du erstatte dem med friske abrikoser eller lignende.


Vinen til:
Helleflynder: Her vil for eksempel en Grüner Veitliner kan være et godt valg.
Svin: En spansk eller sydfransk shiraz med lidt sødme vil passe glimrende til grisen.

Sommermad med Jan Friis Mikkelsen - UGE 3: Simregris i sommerklæder (rabarber) Fold sammen
Læs mere