Snapsetest: 13 snaps til silden

De klassiske kommensnapse er de bedste til den »hvide« sild, mens der er lidt mere plads til eksperimenter til kryddersilden.

En julefrokost uden sild og snaps er ikke en rigtig julefrokost, så enkelt er det. Selv om salget af snaps er faldet de senere år, så er der i det mindste ét tidspunkt på året, hvor alle skal have snaps, og det er selvfølgelig julen.

Ligesom julen er snapsen stærkt forbundet med tradition og ritualer – hovedsagelig forankret i fortiden, hvor brændevinen var krads og uren og sjældent nogen fornøjelse at drikke i sig selv: Vi køler snapsen ned i fryseren, så enhver aroma fordufter, serverer den i uhensigtsmæssige glas og skyller den ned i ét drag – kun kvinder har lov til at »bide over« – så den smager mindst muligt.

Der er dog én snapsetradition, som stadig giver mening, og det er at servere brændevinen sammen med sild: Den høje alkohol skærer nemlig effektivt igennem over for den fede fisk, og ifølge Lars Kragelund, forsknings- og udviklingsdirektør i Arcus Denmark, som i dag producerer Aalborg akvavitterne, passer kommenaromaen rigtig godt til eddike, mens eftersmagen af stjerneanis er perfekt til de rå løg, som ofte ledsager silden.

Testen her bekræfter, at det sikreste valg – ikke mindst til hvide marinerede sild – er de klassiske kommenakvavitter med højt alkoholindhold som f.eks. (Rød) Aalborg Taffel og Aalborg Jule Akvavit. Til kryddersilden, som ofte er lidt blødere i smagen, men i sagens natur også mere krydret, åbner banen sig lidt mere: Her klarer både dildsnapsene, de krydrede og de fadlagrede snapse sig lidt bedre. Man kan således med fordel opbygge et progressivt program af forskellige snapse til sin julefrokost – på samme måde, som man gør det med vin til en større middag. Der er jo heller ingen, som har sagt, at man skal sidde og tygge i den samme snaps hele dagen.

Antallet af stjerner gælder ikke snapsens kvalitet, men alene evnen til at ledsage sild. Priserne er vejledende.

1. Aalborg Taffel

Pris: 120 kr.
Hvide sild: *****
Kryddersild: ***

Kommentar: Rød Aalborg er i udpræget grad domineret af kommen, som også medfører appelsinagtige aromaer. Alkoholniveauet er desuden højt (45 pct.), så snapsen skærer ubesværet igennem over for den marinerede, hvide sild. Aromaerne er knap så harmoniske i samspillet med kryddersilden (tre og en halv stjerne), men akvavitten har stadig ingen problemer med at sætte sig igennem.

2. Aalborg Jule Akvavit 2013

Pris: 200 kr.
Hvide sild: *****
Kryddersild: ***

Kommentar: Juleakvavitten ligger tæt på Rød Aalborg i stil, men den har mere alkohol (47 pct.) og er mere appelsinpræget. Den hamrer således endnu mere effektivt igennem over for silden, det er lige ved at blive for meget. I min mund harmonerer Rød Alborg marginalt bedre med silden.

3. Aalborg Jubilæum

Pris: 143 kr.
Hvide sild: ***
Kryddersild: ***

Kommentar: Gylden akvavit (40 pct.) med parfumerede noter af dild og likør (snapsen er krydret med krondild, hvid eg og koriander). Jubilæum fungerer bedst til kryddersilden (tre og en halv stjerne), den har lidt sværere ved at trænge igennem over for den hvide sild.

4. Aalborg Export

Pris: 115 kr.
Hvide sild: ***
Kryddersild: ****

Kommentar: Export besidder et vist kommenpræg, men opleves med sine 38 pct. væsentligt blidere end Taffel og Jule Akvavit. Akvavitten er afrundet med madeira, som gør, at den spiller bedre til kryddersilden end den hvide.

5. Aalborg Porse

Pris: 120 kr.
Hvide sild: *
Kryddersild: ****

Kommentar: Dette er krads fætter, bitter som hostesaft. En krydret dram, som spiller klart bedst med kryddersilden, selv om det er lige ved at blive for meget.

6. O.P. Anderson Klar (øko)

Pris: 90 kr.
Hvide sild: ***
Kryddersild: ***

Kommentar: Denne snaps forekommer blød og sød i forhold til de barske børster fra Ålborg. En anelse tam. Dild-effekten er tydelig, nærmest lidt a la dildchips, og spiller bedst sammen med kryddersilden, hvor den scorer tre og en halv stjerne.

7. Esrum Sø Dildakvavit

Pris: 169 kr. for 50 cl.
Hvide sild: ****
Kryddersild: ****

Kommentar: Lækker blød sag fra det lille nordsjællandske mikrodestilleri Esrum Sø. Her er ingen kommen, men kun krondild med mere dybde i aromaen end O.P. Anderson. Fungerer udmærket til silden, især den krydrede, men jeg kunne nu bedre tænke mig at drikke denne akvavit til f.eks. fiskefilet med dild og remoulade.

8. Esrum Sø Dildakvavit (fadlagret)

Pris: 169 kr. for 50 cl.
Hvide sild: ****
Kryddersild: *****

Kommentar: Det er altså lækre sager, det her. Fadet er diskret og velintegreret og giver et fint luksus feel, uden at det går ud over dildaromaen.

9. Aqua Vitae Sydfyn, Krondild

Pris: ½ fl. for 249 kr. Erik Sørensen
Hvide sild: ****
Kryddersild: ****

Kommentar: Dette er en æblebrændevin krydret diskret med krondild. Æblefrugten træder meget tydeligt igennem, mens dilden er svær at spore. I min mund passer dette destillat faktisk ganske godt til sild (det gør æble jo), men man skal forberede sig på en anden oplevelse end det klassiske match mellem sild og kommensnaps. To gange fire og en halv stjerne.

10. Aqua Vitae Sydfyn, Aroma

Pris: ½ fl. for 230 kr.
Hvide sild: ****
Kryddersild: ***

Kommentar: Et meget smukt, rent og fint destillat med klar æblearoma. Fungerer bedre til den hvide sild end krydrede.

11. Nordisk Brænderi, Fisk & Skaldyr

Pris: 199 kr.
Hvide sild: *
Kryddersild: ***

Kommentar: Voldsom, potent aniskrydret sag med udprægede appelsinnoter fra mikrodestilleri i Fjerritslev. Jeg får klare associationer til fortidens »kande« blandet af citronvand, porter, snaps og Pernod. Drammen er simpelthen for voldsomt krydret til hvide sild, det går lidt bedre med kryddersilden.

12. Nordisk Brænderi, Julesnaps

Pris: 199 kr.
Hvide sild: *
Kryddersild: **

Kommentar: Endnu en voldsom snaps med kaskader af stjerneanis, i dette tilfælde suppleret med julekage-agtige kanelnoter. Det er ikke lige mig og måske også en drik, der er velegnet som solodram eller »sidevogn« end til mad.

13. Lysholm Linie Aquavit

Pris: 170 kr.
Hvide sild: ***
Kryddersild: ****

Kommentar: Den velkendte norske Linie Aquavit, som er lagret på sherryfade, har sødmefulde likøragtige noter samt et moderat indslag af kommen og anis. Der er en del alkohol (41,5 pct.), hvilket hjælper med til at gøre Linie til en udmærket sildeledsager.

Forhandlere: aalborgakvavit.dk opanderson.dk, eriksorensenvin.dk aquavitaesydfyn.dk, mikrodestilleriet.com, nordiskbraenderi.dk