Smagen af dengang

Danskerne spiser dobbelt så mange is som de fleste andre europæere, og vi er det eneste land i verden, der har skat på is. I sommer fylder én af Danmarks gamle isproducenter, Premier Is, 80 år med »LynStang« og »Astronaut« som klassikere med en overraskende historie.

Fødselaren på vej ud til befolkningen.Foto: Premier Is Fold sammen
Læs mere

Husker du Leika? Hunden var det første levende væsen i rummet. 3. november 1957 blev hun sendt op i satellitten Sputnik 2. Desværre var Sovjetunionens iver efter at blive den første nation, der kunne sende levende væsner i rummet, større end nationens tekniske kunnen. Leika blev undervejs udsat for ekstremt høje temperaturer og døde. Episoden var det helt store samtaleemne dengang så stort, at en dansk isproducent blev inspireret til at lave en ny limonadeis med champagne/solbærsmag. »Himmelhunden« blev lanceret af Premier Is i 1958. Med tiden forsvandt Leika dog fra datidens aviser og ud af folks bevidsthed. I 1976 ændrede »Himmelhunden« navn til »Astronaut«. Den dag i dag er der indstøbt en lille, farverig vingummi i toppen af isen. Send Leika en tanke næste gang du sætter tænderne i den.

Danskere elsker is. Et faktum, som bl.a. slås fast i bogen »Licks, Stick & Bricks« af Pim Reinders om isens kulturhistorie, og som omsat til tal bliver til præcis 10,2 liter is per indbygger om året i gennemsnit. Vi spiser mere end dobbelt så mange is, som de fleste andre europæere. Og is er godt, sundt og styrkende. Dét troede man i hvert fald i tiden før 1930. Dengang betragtede man is som et nydelsesmiddel med høj næringsværdi. Særligt børn, syge og gamle havde brug for is at styrke sig på, og derfor blev det serveret i rigelige mængder på datidens hospitaler. Det gør der også i dag, men lur mig om ikke nutidens fedtforskrækkelse og sundhedskampagner har ændret lægernes syn på isens fortræffelige virkning på helbredet.

For mange er smagen af is smagen af barndom. Ét bid af en frisk, gul »LynStang«, en saftig, hvid »Kæmpe Læske« eller en »Kæmpe Eskimo« med chokoladeovertøj og to små pift af solbærsyltetøj, og minderne står i kø. Familieudflugten, hvor du smagte din første vaffelis. Da ordet »iiiismand!« ramte dig i nakken i biografens mørke. Eller er du en af de få, der ikke har glemt Leika?

Om det er af sentimentale årsager, at Premier Is har valgt at gøre nævnte is til klassikere, vides ikke. Men de findes på iskortet side om side med for eksempel »SuperFlyers«, der landede sidste år. Efter kun et par måneder i butikkerne blev den lakridsbetrukne vaniljeis på to lakridsstænger en af de fem bedst sælgende is nogensinde for Premier Is. I Danmark vel at mærke. For også indenfor is er der stor forskel på nationaliteters smagsløg. Lakrids er som bekendt overvejende et skandinavisk konfekture produkt og, ifølge virksomheden selv, er hele lakridsidéen komplet uforståelig for deres udenlandske kollegaer.

Ligesom vi i Disneys traditionsrige julekavalkade forventer at se en ny tegnefilm hvert år, regner vi med at kunne smage på mindst en ny is hver sommer. I år fik bl.a. »Cocio Ispind« sin debut på isscenen.

Omkring halvdelen af alle de is, Premier Is har på menuen herhjemme, er enten udviklet i Danmark eller har været på det danske marked i over 20 år. Og det på trods af, at virksomheden i 1996 blev købt af den verdensomspændende koncern Nestlé og derfor ændrede navn til Nestlé Premier Is. 1. august i år fylder Premier Is 80 år og det fejres bl.a. med jubilæumsisen »Premier Is Jordbær Pind«, der kom i februar.

Premier Is blev grundlagt af familien Larsen, der begyndte sin isproduktion i Esbjerg i 1927. Dengang var der ikke andre danske isproducenter af betydning, og inspirationen kom primært fra Amerika. Efter kun fåår på det danske ismarked introducerede John M. Larsen en ny frysemetode, der åbnede op for helt nye muligheder. Den nye metode benyttede ammoniak til frysning og hærdning af ismassen i stedet for saltvand. Nu slap man endelig for eftersmagen af saltvand og kunne samtidig nyde godt af fordelene ved hurtig frysning og hærdning bevaring af en ensartet istruktur og en god smag af is. Ismassen fik en nedfrysningstid på kun fire sekunder, og herefter kunne den formes til stænger, hærdes yderligere i fem minutter og isen var klar til at blive langet over iskioskernes diske. Som kronen på værket opkaldte Premier Is flere is efter den revolutionerende metode. »Lynluksus« er ikke aktuel længere, men »LynStang« hitter stadig.

Premier Is klarede sig gennem krigsårene og voksede sig langsomt større. I 1977 fejrede virksomheden 50 års jubilæum. Isene gik som varmt brød, og blandt de mange hundrede forskellige is, som virksomheden havde udviklet og produceret, fandt vi isene »Koko«, »Store Klaus«, »Store Bjørn«, »Nanok« og »Tukan«. Ingen af dem, findes i dag.

Figurisene så dagens lys i 80erne. »Funny Bunny«åbnede ballet i 1983 og snart fulgte »Asterix«, »Miraculix« og »Super Ted« i hælene på den sjove kanin. I 1984 kostede »de gæve gallere« kun fire kroner. Det var tider!

Bliver de nye is som »SuperFlyers«, »Premier Is Jordbær« og »Cocio«, en succes blandt danske isspisere, er det sandsynligt at Nestlé Premier Is vælger at bevare dem i sortimentet, så de med tiden bliver klassikere. Måske vil vores børn mindes deres barndom, når de som voksne river det blå papir af en »SuperFlyers« eller impulsivt trykker læberne mod »Cocios« rimede chokoladeoverflade.