Slip af med svimmelhed: Simpel behandling i en TRV-stol ryster ørestenene på plads

En simpel behandling, som du nu kan købe dig til, kurerer en særlig form for svimmelhed, som rammer de fleste i løbet af livet.

Du har sikkert oplevet, at det sortner for øjnene, når du rejser dig for hurtigt op, eller at det føles, som om omgivelserne drejer rundt, selv om du faktisk står stille. Men den ubehagelige fornemmelse i kroppen kan kureres, hvis du er ramt af en særlig form for svimmelhed.

Ved at sætte dig til rette i en såkaldt TRV-stol, der bogstaveligt talt ’rasler’ svimmelheden ud af ørerne på folk, kan du komme af med den ubehagelige lidelse, der er en af de hyppigste symptomer, vi klager over hos vores praktiserende læge. Det forklarer klinikchef på Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgisk & Audiologisk Klinik, Mads Klokker.

OPRET ABONNEMENT PÅ B PLUS og læs om behandlingen der kan kurere svimmelhed, ved at ryste ørestenene på plads.

Det får du:

 • Artikel: Slip af med svimmelhed
 • Artikel: Karoline svimmel efter hjerne rystelse
 • Guide: Sådan rystes ørestenene på plads
 • Fakta: Derfor kan du blive svimmel

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


En simpel behandling, som du nu kan købe dig til, kurerer en særlig form for svimmelhed, som rammer de fleste i løbet af livet.

Du har sikkert oplevet, at det sortner for øjnene, når du rejser dig for hurtigt op, eller at det føles, som om omgivelserne drejer rundt, selv om du faktisk står stille. Men den ubehagelige fornemmelse i kroppen kan kureres, hvis du er ramt af en særlig form for svimmelhed.

Ved at sætte dig til rette i en såkaldt TRV-stol, der bogstaveligt talt ’rasler’ svimmelheden ud af ørerne på folk, kan du komme af med den ubehagelige lidelse, der er en af de hyppigste symptomer, vi klager over hos vores praktiserende læge. Det forklarer klinikchef på Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgisk & Audiologisk Klinik, Mads Klokker.

»Alternativet er, at man går rundt og er svimmel i mange år, før det måske går i sig selv, eller at man skal igennem en operation, som det ikke er sikkert, virker,« siger han.

Populær behandling

De første behandlinger blev udført allerede tilbage i 2003 af franskmanden Thomas Richard-Vitton (heraf navnet TRV), men det er først inden for de seneste par år, at den for alvor er slået igennem på de danske hospitaler. Faktisk er metoden så populær, at der lige nu er op mod et års ventetid på Rigshospitalet i København. Patienter, der er trætte af at vente, behøver dog ikke længere at vente fortvivlet. På privathospitalet Aleris-Hamlet i Søborg nord for København kan man nu købe sig en undersøgelse og behandling. Det er dog ikke alle former for svimmelhed, som behandlingen kan kurere, man skal lide af såkaldt øresten for, at det giver mening at sætte sig i stolen. En lidelse, som hver anden dansker bliver ramt af, inden de fylder 80 år, og som er den almindeligste årsag til, at man oplever svimmelhed.

Svimmelheden opstår på grund af små løsrevne kalkkrystaller eller sten inde i ørets buegang, der er den del af øret, der styrer vores balance. Man ved ikke, hvorfor øresten opstår, men det kan opstå ved stød (som f.eks. en hjernerystelse), eller fordi ørets funktioner ældes.

»Før i tiden var svimmelhed noget, folk måtte lære at leve med, men inden for de seneste 10-15 år er der sket en enorm udvikling, så vi er blevet meget bedre til at fastslå, hvad svimmelheden skyldes.

Mange bliver jo bange, fordi de måske tror, at de har fået en hjernetumor, men i de fleste tilfælde skyldes det øresten, som er en ufarlig diagnose, selvom det er ubehageligt at leve med og ofte kan betyde, at man ikke er i stand til at arbejde,« siger Mads Klokker.

Før TRV-stolen blev opfundet, måtte lægerne teste for øresten ved hjælp af en mindre avanceret stol, den såkaldte Epley-stol, der blev opfundet i 1980erne, og som sidenhen har inspireret til den nuværende behandling. Det var dog ikke alle læger, der havde udstyret, og de var derfor afhængige af egne, individuelle observationer. I dag kan lægen spænde patienterne fast i TRV-stolen og dreje dem i forskellige retninger og positioner uden selv at blive overbelastet samtidig med, at han via en videobrille overvåger den svimles øjenbevægelser, som afslører, om der er tale om øresten eller ej.

Ryster stenene på plads

Når først lægen har klarlagt, hvad svimmelheden skyldes, kan han forsigtig ’ryste’ stenene på plads igen, så symptomerne forsvinder.

»Det er jo lang tid at skulle vente et helt år på at blive behandlet, især hvis man ikke kan passe sit arbejde. For nogle kan det udvikle sig til andre sygdomme, fordi de ikke tør bevæge sig i samme grad som tidligere af frygt for at blive svimle.

F.eks. oplever jeg, at mange ikke tør ligge ned om natten, og så får de voldsomt ondt i nakken, mens andre oplever at falde, fordi de ikke kan holde balancen,« siger overlæge og ph.d., Morten Friis ved Aleris-Hamlets svimmelhedsklinik.

For de flestes vedkommende er en behandling nok, mens de mere genstridige tilfælde kræver flere behandlinger.

Så snart man er ude af stolen, vil svimmelheden generelt aftage og ofte være helt forsvundet.

LØSE ØRESTEN

Er den mest almindelige årsag til svimmelhed. Svimmelheden skyldes små løsrevne kalkkrystaller eller sten - såkaldt otolitter - inde i  ørets buegang, som er den del af øret, der styrer vores balance. Man ved ikke, hvorfor øresten løsrives, men de kan løsnes ved stød eller med alderen. Hver anden dansker får øresten, inden de fylder 80 år.

KAROLINE SVIMMEL EFTER HJERNE RYSTELSE

Det kan være svært at opretholde en normal hverdag, når man døjer med svimmelhed og derfor ikke kan koncentrere sig og sove ordentlig om natten.

For ti måneder siden faldt Karoline Christensen på sin cykel og slog hovedet, så hun fik hjernerystelse. Siden da har hun døjet med svimmelhed, der er kommet og gået, og som har betydet, at den 17-årige teenager fra Køge måtte droppe ud af 10. klasse.

Nu har hun det meget bedre. Takket være TRV-stolen.

Karoline Christensen er ikke lige så nervøs i dag, som hun var i sidste uge, forklarer hun, da hun sætter sig i stolen på hospitalet Aleris-Hamlet i Søborg. I dag ved hun, hvordan det føles, når stolen drejer rundt, og hun derved risikerer, at svimmelheden tager til. Alligevel er knoerne helt hvide, da hun holder om håndtagene på stolen. Hendes øjne flakker let. Men hun er ’o.k., forsikrer hun sin mor.

O.k. var hun så langtfra, da hun slog hovedet. Svimmelheden var så slem, at hun måtte droppe sin 10. klasse, fordi hun ikke kunne koncentrere sig eller sove om natten.

»Selvom jeg lå helt stille, så var det, som om jeg væltede rundt i sengen, lidt ligesom at være fuld. Jeg har været vågen mange gange i løbet af en nat,« siger Karoline Christensen.

»Jeg er jo gået glip af så meget det seneste år, jeg har ikke været til fester og har sovet meget til middag,« siger Karoline Kristensen, der også har døjet meget med hovedpine.   Hjernerystelsen har betydet, at hun lider af såkaldt løse øresten, der gør, at hun bliver svimmel. Øresten kan bl.a. opstå ved et stød mod hovedet, præcis som Karoline oplevede for 10 måneder siden. I sidste uge fik hun så sin første behandling:

»Jeg var meget nervøs, jeg fik svedige hænder og havde bare lyst til at lukke øjnene og rive udstyret af. Jeg fik det dårligt, og det føltes som en evighed at sidde i maskinen,« siger hun.

Turen i stolen tager ca. ti minutter.

Den 17-årige pige sad der dog kun 10 minutter - den tid behandlingen ca. tager. Når personen sidder i stolen, drejer lægen stolen, så patienten vender på hovedet, og , og svimmelheden bogstaveligt talt ’rasles ud af ørerne’. Igen i dag skal Karoline så en tur i maskinen for at sikre, at ørestenene er ’faldet på plads’.

»Jeg har allerede fået det meget bedre siden den første behandling, jeg har aldrig tænkt over, hvor forfærdeligt det er ikke at kunne sove ordentligt. Men nu kan jeg sove igen,« siger Karoline Christensen.

Læge Morten Friis drejer stolen, så Karoline vender hovedet nedad. På en skærm kan han så følge hendes øjne. Hvis de flakker voldsomt, er det tegn på, at ørestenene ikke sidder, som de skal. Men det gør ørestenene. Behandlingen fra sidst har virket, og nu er der kun tilbage ’at tage den med ro«, siger Morten Friis.

»Man kan jo ikke se det på mig, så det kan være svært for andre at forstå, hvordan man kan være svimmel og have ondt i hovedet hele tiden. Men jeg glæder mig til, at jeg med tiden også bliver bedre til at koncentrere mig igen, så jeg ikke skal have så meget fravær,« siger Karoline Christensen, der i dag går på Handelsskolen i Køge.

SÅDAN RYSTES ØRESTENENE PÅ PLADS

Patienten sætter sig i stolen fastspændt som en jagerpilot i et kampfly. Man får samtidig en særlig videobrille fastspændt på sit hoved, som er koblet til en skærm på væggen. Det er denne brille, der skal overvåge patientens øjenbevægelser og dermed hjælpe til at afklare, hvorvidt der er sygdom i det indre øre eller evt. i hjernen.   Fold sammen
Læs mere

Lægen betjener TRV-stolen manuelt. Han drejer patienten i forskellige positioner, så patienten både vender hovedet nedad og ligger i vandret position ca. 30 sek. til et minut. Undervejs følger lægen med på en skærm på væggen, hvor han kan følge patientens øjenbevægelser. Patienten må ikke lukke øjnene, da lægen så ikke vil kunne se de udslag, som viser sig, hvis der er tale om øresten. Er der ingen reaktion, kan svimmelheden skyldes noget andet. Fold sammen
Læs mere

»Flakker« patientens øjne voldsomt, når han eller hun ligger i de forskellige positioner, har patienten øresten. Ørestenene kan enten være løse eller sidde fast. Sidder de fast, kan stolen forsigtigt »bankes« mod jorden, så ørestenene derved ’rystes løse’. Er de derimod løse, vil lægen dreje stolen, så ørestenene rystes på plads inde i øret, og svimmelheden derved forsvinder. Det minder om at dreje et sneglehus for at hælde sand ud. Fold sammen
Læs mere

4. Patienten kan opleve, at svimmelheden kortvarigt udløses/tager til. Men så snart man er ude af stolen igen, vil man kunne mærke, at svimmelheden generelt har aftaget og ofte helt forsvundet. Nogle kan have brug for mere end en enkelt behandling, det afhænger af, hvilken type øresten man har. Der findes op til 24 undergrupper af øresten. En undersøgelse for svimmelhed inkl. behandling koster 7.150 kr. Fold sammen
Læs mere

5. Karoline har fået ørestenene på plads. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

DERFOR KAN DU BLIVE SVIMMEL

 • Hjernetumor
 • Migræne
 • Slagtilfælde
 • Hjernerystelse
 • Virus på balancenerven
 • Sklerose
 • Perilymfatisk fistel (sygdom i øret)
 • Knude på hørebalancen (en godartet knude inde i øret)
 • Menieres sygdom (en sygdom i det indre øre)

Kilde: Specialeansvarlig overlæge Ph.d. Morten
Friis, Svimmelhed.dk