Slik giver os dårlig samvittighed

Mange danskere synes, at de spiser for meget slik, men har svært ved at styre deres sukkertrang. Vi skal erstatte hårde slankekure med almindelig sund fornuft, mener ernæringsekspert.

Synes du, at du spiser for meget slik? Og har du svært ved at lade være?

Så er du ikke alene.

43 pct. af de voksne danskere synes, at de spiser for meget slik eller søde sager ifølge en ny undersøgelse fra Coop Analyse foretaget blandt 1.013 repræsentativt udvalgte danskere.

Det er en stigning i forhold til 2011, da 36 pct. af de voksne danskere mente, at de fik for mange søde sager.

Samtidig mener over hver tredje af de danskere, der spiser slik, at de har svært ved at kontrollere deres slikforbrug, mens over to ud af fem af dem, som spiser mad eller slik uden at være sultne, af og til eller oftere fortryder det bagefter.

Og netop følelsen af at fortryde og få dårlig samvittighed kan få os til at spise endnu flere søde sager, vurderer Vibeke Lund, ernæringsekspert og grundlægger af konsulentvirksomheden Sukkersheriffen.

»Dårlig samvittighed er virkelig noget, der trigger ens sukkertrang. Hvis man spiser med dårlig samvittighed, bliver det sværere at nyde det, man spiser. Når man så har tygget af munden og nærmest ikke har oplevet det, så lokker det til, at man gør det igen. Hvis man spiser noget og bagefter tænker, »det skulle jeg ikke have spist«, så kan det også være, man tænker, »så kan det også være lige meget, jeg spiser hele posen«,« siger Vibeke Lund.

Hun mener, at mange af os går rundt og tænker, at vi ikke bør spise slik. At sukker nærmest er gift for kroppen. Og når man så på trods af det alligevel spiser slik, er det nemt at få dårlig samvittighed eller tro, at der er noget galt med en, fordi man ikke kan styre sukkertrangen.

»Men det er jo ikke fordi du er psykisk syg, at du sidder med en Yankie-bar i kæften. Du har nok bare glemt at spise dine mellemmåltider,« siger Viberke Lund, som mener, at mange danskere nærmest er på kur hele tiden. Hun synes sagtens, at man kan spise søde sager med god samvittighed – når bare man begrænser sukkerforbruget til to dage om ugen.»Sukker er et nydelsesmiddel, som vi skal omgås med omtanke. Det kan være et glas rødvin, som man giver sig god tid til at sidde og nyde med tilpas mellemrum. Sodavand og slik hører ikke til i hverdagen, det gør det bare ikke.

Men jeg er tilhænger af en 5-2-strategi, som betyder, at man holder hverdagen sund og fri for søde sager, men at man til gengæld nyder søde sager i weekenden. I nydelsen ligger der også en begrænsning. Hvis man virkelig kan nyde en lækker kage, så har man ikke brug for at tømme hele fadet. Hvis noget er forbudt, bliver det også pludselig meget, meget interessant.«

Vibeke Lund håber, at vi vil vende tilbage til at følge de almindelige kostråd og bruge vores sunde fornuft i stedet for at gå på ekstreme slankekure.

»For som det er nu, har vi et uafslappet forhold til alt det gode i livet, og det kan vi ikke holde til. Hvis vi nærmest er på kur hele tiden, ender vi med at gøre det modsatte, fordi der inden i bor en lille sliksulten hulemand, som bare hele tiden har lyst til slik og sukker. 
Hvis man går hele eftermiddagen uden at spise noget andet end et æble, så kan jeg godt forstå, at man ikke kan gå forbi en 7-eleven, eller at man ikke kan sige nej tak til wienerbrød. Det ville være godt, hvis vi kunne komme tilbage til at følge kostrådene, så man spiser hver tredje time, får lidt af det hele, og man godt må spise en Yankie-bar eller et stykke kage engang imellem,« siger hun.

»Så ville verden komme til at se anderledes ud. Og vi ville også se anderledes i spejlet.«