Sláinte! - guide til skotske whiskyer

I dag stemmer skotterne om uafhængighed. Ligegyldigt om det bliver et ja eller et nej til løsrivelse, skal resultatet for mange med sikkerhed skylles ned. Og hvorfor ikke i det stolte lands mest berømte eksportvare, whiskyen? Berlingske guider til fire forskellige.

Skotland stemmer om uafhængighed i dag. Whisky er sammen med petroleum og røget laks landets største eksportvare. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Varm og tør(v)

For mit vedkommende er whiskyens største tiltrækningskraft den måde, hvorpå de enkelte produkter afspejler det klima og miljø, de er undfanget i. Talisker er det eneste destilleri på den mytiske, tågeindhyllede Isle of Skye. Og som øens spidse bjergtinder har Talisker bestemt kant – takket være den stærke, røgede smag og tørvede karakter. En whisky, der rigtigt varmer ganen. Skjold Burne, 10 års: 399,75 kr.

Letdrikkelig yderpost

Som Skotlands nordligste destilleri på Orkneyøerne, kunne man let tro, at Highland Park var en rå og barsk oplevelse som vejrliget deroppe. Men destilleriet producerer faktisk en flot balanceret whisky med en fin portion sødme, og som for de let øvede derfor kan fungere som en ukompliceret indføring i whiskyens univers. Det gjorde den i hvert fald for mig. Skjold Burne, 12 års: 339,75 kr., 18 års: 619,75 kr.

Røg til de øvede

Whiskyer fra øen Islay er kendt for deres markante røgede smag. Caol Ila hører for mange til de mere ukendte varianter fra denne region og er derfor et spændende alternativ til kendisserne Ardbeg og Bowmore. Men bestemt ikke for begyndere! Kjær & Sommerfeldt, 12 års: 379 kr.

Fryd for øjet

Om ikke andet er The Glenrothes alene værd at købe for at have flasken stående i barskabet; elegancen er svær at slå. Og så for at prøve et af de mindre destillerier fra Speyside, Skotlands største whiskyregion, hvis produkter er kendt for sine runde, frugtige toner. The Glenrothes er ingen undtagelse. Whisky.dk, Vintage 1995 12 års: 599 kr.

Forhandlere:

Skjold Burne: skjold-burne.dk Kjær & Sommerfeldt: kogs.dk Whisky.dk: whisky.dk