Sådan undgår du hjertetilfælde, mand!

Fire ud af fem mænd kan undgå hjertetilfælde, hvis de vælger en sund livsstil, viser et stort svensk studie gennem 11 år blandt mere end 20.000 mænd.

En times ugentlig motion er en af de faktorer, der kan være med til at forhindre hjertesygdom hos mænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spis sundt, bevæg dig, hav styr på dit taljemål, drik moderat og drop tobakken. Det er budskabet fra en gruppe svenske forskere, som siger, at hvis mænd forbedrer deres livsstil på alle disse punkter, kan fire ud af fem hjertetilfælde undgås.
Men selv, hvis mændene kun forbedrer livsstilen på enkelte områder, er der gevinst for hjertet, siger forskerne bag undersøgelsen, der for nyligt blev offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology.

Gennem 11 år fulgte en gruppe forskere ved Karolinska Institutet 20.721 raske mænd mellem 45 og 79 år, og stillede dem spørgsmål om deres kost- og motionsvaner, alkoholforbrug, rygning og taljemål. I alt 1.361 af mændene blev ramt af hjerteinfarkt (blodprop i hjertet).
Da forskerne gennemgik data, viste det sig, at dem med den laveste risiko for hjerteproblemer var de sundeste: De røg ikke, gik eller cyklede mindst 40 minutter om dagen, trænede mindst en time om ugen, havde et taljemål på under 95 cm, drak moderate mængder alkohol og spiste sundt.

»De spiste fem portioner frugt og grønt og meget fuldkorn hver dag, De fik fisk to gange om ugen, valgte magre mælkeprodukter og drak et lille glas vin hver dag,« siger undersøgelsens leder, Agneta Åkesson, der er ernæringsforsker ved Institut for Miljømedicin på Karolinska Institutet.

Formindsket risiko

Det var nu kun en procent af alle mændene i undersøgelsen, der var så sunde. Men mændenes risiko for hjerteproblemer blev formindsket, bare de efterlevede nogle få af de sunde leveregler. For eksempel faldt risikoen for blodprop i hjertet med 35 procent for mænd, der spiste sundt og drak moderat i forhold til mænd, der ikke spiste og drak sundt.
»Det er ikke overraskende, at sunde vaner mindsker risikoen for en hjerteinfarkt. Det, som er interessant, er hvor meget, risikoen falder, hvis man kombinerer dem,« siger Agneta Åkesson i en pressemeddelelse fra Karolinska Institutet.

»De seneste årtier er dødeligheden i hjerte-karsygdomme faldet, bl.a. på grund af flere og bedre lægemidler. Men vores resultater taler for, at forebyggelse gennem en mere sund livsstil er mindst ligeså effektiv og mindre omkostningstung, samtidig med, at man slipper for eventuelle bivirkninger fra medicin,« siger hun.