Sådan slipper du din vintertristhed

Snooze-knappen på din iPhone står automatisk på ni minutter, og det er slet, slet ikke nok. Hvorfor er den ikke indstillet til fire måneder? Måske skulle man gøre noget ved sin vintertristhed ...

Woman hand on white digital alarm clock in bedroom at morning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Snooze-knappen er noget, Fanden har skabt,« siger søvnekspert og forfatter til bogen »Sov godt – hele natten«, Mikael Rasmussen.

»Du tænker, »ej hvor fedt, så kan jeg lige sove lidt mere, og lidt mere«, men i virkeligheden får du måske fyrre minutters fragmenteret søvn, som ikke kan bruges til noget.«

Ifølge Mikael Rasmussen skal hæren af syvsovere og vinterdepressionister træde i karakter: Vi skal stå op, første gang vækkeuret ringer. »Hvis du virkelig lider af tristhed og manglende energi om vinteren, så er en lysterapi-lampe et must. Start med den, lav ti armbøjninger, drik en kop kaffe, og lad være med at sove til middag, selv om du næsten ikke kan lade være,« anbefaler han.

Pludselig var Nordic Noir, om man så må sige, det nye sort, og omverdenen elskede vores specielle form for uldklædte tristesse. Dejligt, at de kunne lide vores TV-serier. Men vi er faktisk nogle, der lever i en gentagelse af et koldt og mørkt skrottet afsnit af »Forbrydelsen« fra nu af, og til solsortens kæbemuskler er tøet op, så den igen kan fløjte engang til marts. Skulle det nu være skønt?

»Man kan godt vende årstidernes skiften på vores breddegrader til noget positivt. Den melankoli, vi som folkefærd føler ved årstidsskift, kan dels udmønte sig i noget kunstnerisk, dels skifter vores samvær med årstiderne, og vinteren indbyder til stearinlys og hygge – noget, f.eks. staklerne i Californien jo ikke oplever,« trøster Mikael Rasmussen.

Han fortæller, at vores hjerner er skabt til tolv timers mørke og tolv timers lys.

»Det er hamrende vigtigt for det senmoderne individ, at vi accepterer det, og ikke tror, det er noget, man kan lave om på med viljens kraft. Det er naturens orden, så: Mørklægningsgardiner, når du skal sove, og få noget lys om dagen.«

Man kan få den mistanke, at vi er efterkommere af den absolut dummeste del af ur­befolkningen, for mens de kloge slog sig ned, da de nåede til det, der i dag er Italien, vandrede tosserne videre nordpå til en egn, hvor man fire måneder om året går rundt i kradsende uld og fugtigt mørke.

Og derfor har mellem fem og ti procent af os lige nu lyst til at ligge under dynen med en Othello-lagkage og være i fred med vores triste tanker. Ifølge Depressionsforeningen rammes dobbelt så mange kvinder som mænd af vinterdepression, eller Seasonal Affective Disorder – SAD.

Hos Lysterapi.dk er der dog ikke megen tristesse at spore – for her har man travlt med at lange diverse aggregater mod vintertristhed over disken, og det går ekstra godt lige nu, fortæller ejeren Michael von der Recke.

»I år er der mange, der føler, at det er ekstra slemt, for vi fik en forlænget sommer, og så kom efteråret og mørket meget pludseligt.« Bestselleren i år er den finske Valkee, som giver dig lys gennem ørerne, selv om det lyder skørt.

Og forklaringen på, at snooze-knappen står på ni minutter?

Det stammer fra dengang, man brugte mekaniske vækkeure. Rent teknisk var det nemmest at sætte alarmen til ni minutter på sådan et, og det er ifølge Answers.com bare den tradition, digitale ure stadig følger.

Men det er også lige meget – for fra i morgen står vi op første gang, uret ringer.