Sådan lærer du at tænke mere positivt

Vi har alle nogenlunde samme antal tanker. Forskellen er, hvad tankerne bruges til. Læs her hvordan du tømmer hjernen for de unødvendige tanker, der dræner dig for god energi.

Vidste du, at positive tanker giver dig overskud i hverdagen og kan forlænge livet?

Jo mere psykisk energi, du har, jo størrre overskud. Når du bruger fysisk energi, bruger du også psykisk energi. Derfor kan hårde træningsforløb gøre, at du ikke har overskud til f.eks. at læse en bog eller være sammen med andre.

På samme måde kan psykisk underskud betyde, at du ikke orker at træne, cykle på arbejde eller lege med dine børn, fordi du ikke har det mentale overskud til at bruge fysisk energi.

Fra samme artikelserie:
Så mange skridt skal du tage hver dag
10 måder at øge dit kalorieforbrug på
5 grunde til at træning kan øge din vægt
Kender du forskel på træning og motion?
Derfor skal du sove mindst 7 timer

Den fysiske energi henter du ved at hvile, sove, drikke og spise. Det gavner også den psykiske energi, men den kan også hentes ved at tøjle tankerne, så der kommer ro i hjernen.

Det kan være svært at skabe ro i hjernen, for vi har omkring 60.000 tanker på et enkelt døgn, viser forskningen.

Følg FRI.dk's sundhedsstof på Facebook

Tøm hjernen for unødvendige tanker

Derfor handler det ikke om at tømme hjernen for tanker, men om at tømme den for de unødvendige tanker, der dræner os for noget af den psykiske energi.

Vi har alle nogenlunde samme antal tanker. Forskellen er, hvad tankerne bruges til. Nogle af tankerne er dårlige og destruktive og kommer i nedadgående spiraler. Andre gange er de smukke, vidundelige og spreder varme og glæde i kroppen.

Af forskellige årsager får nogle af os den vane at fokusere på de ting, der ikke fungerer i vores liv. På alt det, vi ikke når, på alt det, vi ikke er og ikke har og ofte glemmer vi, at vi har masser af glædes over.

Jo mere vi fokuserer på de negative ting, jo flere negative tanker fylder i bevidstheden.

Se også: 13 effektive råd til et bedre liv

10 ting du er taknemmelig for

Prøv at kigge rundt i det rum, du sidder i nu. Kig hele vejen rundt og se efter alt, hvad der er rødt eller brunt eller hvilken som helst anden farve. Pludselig opdager du, hvor mange røde eller brune ting, der er. Når vi fokuserer, ser vi. Så hvorfor ikke begynde at fokusere på det, du er glad for? På den måde bidrager tankerne til glæde og dejlige følelser.

Vi burde allesammen lynhurtigt kunne lave en liste med ti ting, som vi er taknemmelige for er sket inden for de sidste 24 timer. Prøv! - og hvis du synes, det er svært at finde på noget, så trænger du i endnu højere grad til at fokusere på det smukke, der er i dit liv.

Det kræver lidt tid og øvelse, men det tager ikke lang tid, før det bliver en vane, som bidrager med masser af glæde og energi.

Vi handler på vores erfaring

Arv og miljø udgør de "briller", som vi oplever alt igennem. Vores "briller" er alle de erfaringer, vi har gjort os.

Ikke to menensker er ens, og derfor har vi heller ikke samme samme erfaringer. Det betyder, at der opstår der situationer, hvor vi ikke forstår hinanden, fordi vores erfaringer er forskellige på et bestemt område. Det kan resultere i vrede og intolerence med en masse negative tanker, som vi kan have lang tid efter et skænderi.

Det kan du gøre, hvis du har negative tanker:

1.  Vær opmærksom på, hvornår du har negative tanker:

Du kan begynde med at være opmærksom på, hvornår du har dine negative tanker. Og når du opdager det, kan du spørge dig selv:

* Er det det værd?

* Er det bare en gammel vane, at jeg tænker negtivt her?

* Hvorfor er jeg negativ lige nu?

2.  Vær mod andre, som du ønske de skal være mod dig:

Denne morale findes i flere af de store verdensreligioner sagt på lidt forskellige måder. Men faktum er, at det er vigtigt, du fokuserer på at lave om på dig selv, og ikke på de andre. Du kan eventuelt supplere denne morale med meditation, bøn og/ eller visualisering.

3.  Husk, at ingen er perfekt

Eller også er det perfekt ikke at være perfekt... Det kan være en måde at acceptere sig selv og ikke tænke negativt om sig selv. De fleste mener, at de har ret til at blive accepteret af andre uanset, hvem de er. Og "de andre" har det på samme måde.

Se også: 13 effektive råd til et bedre liv

Man kan ikke skælde et umodent æble ud for at være grønt og surt, og man kan forsøge at acceptere, at andre menneske har andre erfaringer og meninger end én selv. Det gør jo hverken dig eller dem til et dårligere menneske.

4. Vis glæde

Kommer du ind i et rum med ti personer og smiler til dem alle, får du måske otte smil tilbage. Denne "super-rente" på 80 procent er med til at lade energien op både hos dig selv og de andre. Med positive tanker eller enegi øger du din egen energi og skaber et harmonisk forhold til andre mennesker.

Fra samme artikelserie:
Så mange skridt skal du tage hver dag
10 måder at øge dit kalorieforbrug på
5 grunde til at træning kan øge din vægt
Kender du forskel på træning og motion?
Derfor skal du sove mindst 7 timer
13 effektive råd til et bedre liv

Prøv FRI.dk's målere og beregnere:

Rutemåleren - mål din løberute
Taljemåleren - mål taljen og test din sundhed
BMI-måleren - find dit Body Mass Index
Kondital-beregneren - Test din kondition med Coopers løbetest
Kalorie-beregner - så længe skal du motionere for at forbrænde din mad
Energiberegner - beregn dit energiforbrug

Følg FRI.dk's sundhedsstof på Facebook, hvor du også finder alle beregnerne