Sådan holder du ørerne fri for voks

JEG SAGDE, SÅDAN HOLDER DU ØRERNE FRI FOR VOKS!

STOP! Hertil og ikke længere må vatpinden komme, hvis du ikke bare vil gøre dit ørevoksproblem endnu større. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske øre-næse-halslægeforening har opdateret sin vejledning om at holde øregangene rene for ørevoks, så man undgår høretab og andre gener.

Retningslinjerne til borgerne består af tre ting, man skal undgå og tre ting, man skal gøre. Og da amerikanske øregange næppe adskiller sig væsentligt fra danske, kan rådene sikkert også bruges herhjemme.

  1. Lad være med at overdrive vask af øret. Overdreven rensning kan irritere øregangene, give infektioner og i sidste ende føre til øget produktion af ørevoks.
  2. Lad være med at proppe noget i øret, som er mindre end din albue. Vatpinde, tændstikker, nøgler, hårnåle osv. kan være fristende at bruge til lige at gnubbe, hvor det klør, men de kan give rifter i din øregang, rive hul i trommehinden eller forskubbe de små øreknogler. Det kan føre til høretab, svimmelhed samt susen eller ringen for ørerne.
  3. Lad være med at bruge ørelys (alternativ terapiform, som fx er beskrevet her, her, her og her.) Der er ingen som helst videnskabelig evidens for, at ørelys virker mod noget. Til gengæld kan de give alvorlige skader på både øregangen og trommehinden, skriver de amerikanske ørelæger.
  4. Søg læge, hvis du oplever høretab, har smerter i øregangen eller føler at øregangen er »fyldt op«, også selvom du ikke er sikker på, om det er ørevoks.
  5. Spørg din læge eller ørelæge, hvad du kan gøre derhjemme for bedst at undgå ørevokspropper. Der kan være særlige forhold i dit øre, som betyder at du skal undgå nogle af de metoder, der ellers anbefales.
  6. Søg læge med det samme, hvis du har stærke smerter, udflåd eller blødning fra øret. Det er ikke symptomer på ørevoks og kræver nærmere undersøgelse.

»Patienterne tror ofte, at de forebygger ørevoks ved at rense deres ører med vatpinde, papirklips, ørelys eller det utal af andre utænkelige ting, som folk propper ind i deres ører. Men hele den indsats skaber i virkeligheden bare større problemer, fordi ørevoksen skubbes længere ind i øregangen og presses hårdere sammen. Alt hvad man kan stoppe ind i øret har potentiale til at skade øregangen og trommehinden - midlertidigt eller varigt,« advarer ørelæge Seth Schwartz, der har ledet arbejdsgruppen bag opdateringen af ørevoks-vejledningen.

I Danmark er ørelægerne helt enige i, at mange ørevoks-problemer kunne undgås, hvis bare folk lod være med at proppe ting ind i øret:

»Hvis du klør eller piller dig i ørerne med for eksempel vatpinde, vil dette også øge produktionen af ørevoks, og du risikerer at presse voksen sammen til en klump i bunden af øregangen. Ny ørevoks vil da lægge sig på denne klump, sådan at den til sidst aflukker hele øregangen. Når dette sker, bliver du lige så dårligt hørende, som når du holder dig for øret. I sjældne tilfælde kan det give betændelse og smerter i øregangen,« skriver ørelæge Lars Holme Nielsen, Rigshospitalet, i ørevoksvejledningen på den offentlige sundhedsportal, Sundhed.dk

Når skaden først er sket, og man har fået propper af ørevoks  - det KAN også godt ske, uden at man selv er skyld i det, fx ved arbejde i støvet miljø eller ved eksem i øregangen - kan man godt forsøge selv at fjerne ørevoksen. Den anbefalede metode af de danske ørelæger er at lægge sig på siden og hælde et par dråber tempereret madolie i øregangen. Det kan opløse voksen, så den løber ud af sig selv over de næste dage.

Og igen: ikke noget med at grave eller rage i øregangen med nogen former for spidse genstande, uanset hvor tilfredsstillende det måtte være ...