Sådan gør du fødderne forårsklar

De har været pakket ind i uldne strømper og store støvler hele vinteren. Nu skal fødderne gøres forårsklar

Fødder
Foto: Scanpix/Iris. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Små sandaler og bukser, der stumper. Måske er dine fødder ikke helt klar til den udfordring, men der er ikke længe til, de skal vises frem. Foråret er en kærkommen lejlighed til at få frisket fødderne op

Opret abonnement på BT PLUS og læs med om hvordan du kan gøre dine fødder sommerklar. Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. månd er gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Små sandaler og bukser, der stumper. Måske er dine fødder ikke helt klar til den udfordring, men der er ikke længe til, de skal vises frem. Foråret er en kærkommen lejlighed til at få frisket fødderne op.

»Fødderne er vores fundament. Hvad enten vi er syge og gamle eller aktive løbere, har vi brug for fødder, som trives,« siger Fie Ørum, som er fodterapeut i Klinik for Fodterapi i Hellerup.
»Hvis dine fødder har det godt, er der sandsynlighed for, at resten af din krop også har det godt,« siger hun.

Som fodterapeut behandler hun skavanker på både fødder og tånegle, men også mennesker, der bare gerne vil forkæle sig selv med en behandling. Mange af dem kommer i foråret, hvor fødderne skal være klar til at gå i fine sandaler eller bliver flettet sammen med andre fødder i en forårsforelskelse.

Lækker

»Hvis vi vil være lækre, spiller fødderne bare en stor rolle, men mange mennesker gør ikke meget ved det. Når folk kommer creme på kroppen, stopper de ved skinnebenet, men verden stopper altså ikke dér,« siger Fie Ørum.
Som fodterapeut har hun ikke blot fokus på gamle og syge fødder. Også raske unge mennesker – herunder en stor andel af mænd – kommer med fodproblemer – eller de ønsker blot at forebygge.

Genetik

»Hvis man ikke passer på sine fødder selv, kan man få sprækkede og ødelagte fødder. Det ser vi en del,« forklarer Fie Ørum.
Det er dog ikke kun ens egen misligholdelse, der har skylden. Genetik spiller også en stor rolle.
»Der kan sagtens være nogle, som har fine hæle uden at skulle gøre noget for det, mens andre har sprukne, flækkede hæle. Det gælder faktisk om at have godt med fedt på hælene,« siger hun.

Fold sammen
Læs mere

Når det så er sagt, er der lidt, du selv bør gøre derhjemme for at have bløde, smukke fødder.

»Man skal egentlig kun gøre meget lidt selv. Hvis du tager en helt almindelig køkkensvamp og vasker fødderne med den grove side, hver gang du er i bad, og bagefter giver fødderne et lag fed creme, så har du gjort det, du kan og bør. Man må aldrig gå i gang med at file, hakke og skære hård hud væk selv,« advarer Fie Ørum.

Sommeren er rigtig hård ved fødderne, og det skyldes primært den ellers så skønne kombination af sand og vand.
Derfor skal man være ekstra opmærksom med fodcremen om sommeren, ligesom man skal, hver gang vi går ind i en ny sæson, og vejrliget skifter.

Derudover skal man være varsom med alt for høje hæle, men fodformet er ikke det eneste rigtige i Fie Ørums verden.

»Jeg bliver aldrig typen, der sværger til Jacoform. Du skal købe de sko, du godt kan lide, og sørge for, at de har en god bredde, og at hælen ikke er alt for høj. Men klipklappere er heller ikke godt, for der er ingen affjedring i, og folk falder ofte i dem,« siger Fie Ørum.

Skal vises med glæde

Som en af få fodterapeuter er hun heller ikke bange for neglelak på tæerne.
Tværtimod.
Mange fodterapeuter er bange for neglelak, fordi de fine nuancer ofte dækker over neglesvamp eller andre sygdomstegn fra fødderne.

»Men man skal jo også kunne vise sine fødder frem med glæde,« siger Fie Ørum.

Og lige til sidst: Klip altid dine negle lige over, ellers øger du risikoen for nedgroede negle, advarer eksperten.

Sådan gør du: Forkæl dine fødder

Shellac
Shellac er en ekstra hårdfør type neglelak, som lægges som en gel og hærdes med UV-stråler. Det koster ca. 325 kroner at få shellac på tåneglene, men så holder det også i seks til otte uger. Det vil sige, hvis du får det lavet nu, holder det næsten til sommerferien. Man skal dog beregne op imod tre kvarter til at få shellac på tåneglene, og du kommer derfor også til at betale lidt ekstra for den i forhold til, når du får lagt neglelak i forbindelse med fodbehandling.

Fold sammen
Læs mere

Ledfrigørende fodmassage er ikke blot ren wellness.
Det er meget sundt for fødderne at få en gang massage i ny og næ. Det skyldes, at der ligesom i knæene ligger væske i føddernes led. Når fødderne bliver masseret, presses væsken ud, og leddene bliver så at sige smurt. Det betyder, at stive og spændte led genvinder deres bevægelighed.

Køb sko
Der findes ingen bedre måde at byde foråret velkommen end at forkæle sig selv og sine fødder med et par nye sko, og man behøver ikke gå i fodformede Jacoform for at passe på sine fødder. Hvis man vælger flade sko med en god bredde, passer man på sine fødder. Om sommeren er sandaler – såsom Birkenstock – en god løsning, selv om ikke alle synes, de er de kønneste. Klipklappere er ikke noget, fodterapeuter anbefaler, for de ved, hvor tit folk falder i dem. I øvrigt er affjedringen meget dårlig.

Gør det selv
Man kan godt passe på sine fødder derhjemme, men man må endelig ikke gå for hårdt til værks. Derfor skal du lægge alt værktøj væk og nøjes med en almindelig køkkensvamp og noget fed creme, hvis du vil holde den hårde hud i ave. Hvis den hårde hud og ligtornene har vokset vildt i løbet af vinteren, må du til en terapeut.

Fold sammen
Læs mere

Zoneterapi
Zoneterapi har egentlig ikke noget med føddernes velvære at gøre. Det er en alternativ behandlingsform, som er udbredt i Danmark – også under navnet refleksologi. Idéen er, at alle organer i kroppen har deres eget punkt under fødderne. På den måde kan man ved at massere det relevante punkt fjerne energiblokeringer, så impulser i nervesystemet øges, kredsløbet og immunforsvaret styrkes, og affaldsstoffer ledes væk.

Fold sammen
Læs mere