Sådan dyrker du motion trods høfeber

Over en million danskere lider af pollen-allergi. På grund af snue og træthed dyrker de fleste af dem langt mindre motion om foråret. Men manglen på motion kan forværrer allergien, siger læge.

Du gør dig selv en bjørnetjeneste, hvis du skrinlægger motionen i forårsmånederne på grund af høfeber. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øjnene løber i vand. Konstant. At blive angrebet af fire-fem-seks nys i træk bliver normalt, og selv når man ikke nyser, føles det som om, man skal. Pollen-allergi, som næsten hver femte dansker er plaget af i større eller mindre grad, besværliggør dagligdagen i skolen eller på jobbet. Men hvor studiet og arbejdet skal passes, så lider de frivillige aktiviteter. For at gå ud direkte i smittekilden - altså forårsvejret - og dyrke motion forekommer uoverskueligt for de fleste

»Tre ud af fire med høfeber føler sig trætte, irritable og har koncentrationsbesvær. Halvdelen besværes under udendørs aktiviteter såsom træning, og lige så mange sover dårligere om natten, hvilket kan dræne én for overskud til effektiv træning,« siger Jerk W. Langer og henviser til en opgørelse bragt i fagtidsskriftet Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology.

Men der findes forholdsregler, For eksempel er der færrest pollen i luften tidlig morgen, sen aften samt under regnvejr. Det er også en god idé at løbe med solbriller, da de beskytter øjnene direkte. Det værste tidspunkt at løbe på er til gengæld midt på dagen, hvor solen skinner, temperaturen er høj og en let brise sørger for at masser af pollen svæver i luften, klar til at angribe slimhinderne

Selv om det kan virke naturligt, at man skal hvile kroppen, når den kæmper mod allergien, så er der intet farligt ved at træne, forsikrer Jerk W. Langer:

»Intet taler for, at træning forværrer en allergisk reaktion. Selvfølgelig kan man få problemer med vejrtrækningen, men det skyldes mest, at luften har sværere ved at passere gennem luftvejene. Så man må godt træne. Også hårdt. Noget andet er så, om man har lyst til det, hvis man sover dårligt om natten, konstant skal nyse, har irriterede øjne og måske også hovedpine,« siger lægen til Berlingske.

I bedste fald kan træningen dog have en positiv virkning på vores høfeber.

»Allergiske reaktioner er en slags betændelse. Motion og bevægelse i dagligdagen er en vigtig del af vores anti-inflammatoriske forsvar. Det betyder faktisk, at motionen dæmper betændelse og irritation i kroppen. Dels ved selv at danne anti-inflammatoriske stoffer, dels ved at forbrænde det farlige fedt på maven, som skaber betændelse,« siger Jerk W. Langer

Derfor er det altså en dårlig idé at droppe motionen helt under forårs- og sommermånederne for de, der irriteres af pollen.

»Længere perioder med inaktivitet kan omvendt være med til at forværre allergi, herunder høfeber,« siger Jerk W. Langer til Berlingske.

Allergien opstår oftest blandt 5-40 årige. Pollen-sæsonen begynder allerede i februar eller marts måned med el og hassel. Maj måned er den værste måned for de, der ikke tåler birk, mens græs-pollen sørger for at irritere danskere i titusindvis i juni og juli måned.