Rygere bliver ikke særligt gamle - de ser bare sådan ud

For første gang kæder forskere rygning og heftigt alkoholindtag sammen med synlige alderstegn - men falmende skønhed er det mindste problem.

Typisk værtshusscene fra før det blev forbudt at ryge på de fleste værtshuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ

Måske har du hørt løse rygter om, at røg og alkohol gør rynkerne værre. Der er rent faktisk noget om det, viser et nyt studie, som er det første til at kæde et stort alkoholforbrug og rygning sammen med et ‘gammelt’ ydre. Det skriver Videnskab.dk.

Resultatet kommer ikke bag på forskerne:

»Det er jo sådan, at især rygning er forbundet med nærmest alle sygdomme i universet og har en lang syndeliste,« siger Janne Schurmann Tolstrup, som er forskningschef og ph.d. ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og én af forskerne bag studiet.

Heller ikke Charlotta Pisinger er overrasket over resultaterne. Hun er forskningsoverlæge og ph.d. ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Region Hovedstaden.

Også hun fremhæver især røgen som syndebuk. Hun håber, at studier som dette måske endelig kan få folk til at indse alvoren i den dårlige vane:

»Alle rygere går og siger til sig selv: 'Det kan godt være, at de andre har taget skade, men det er ikke mig. Jeg har en bedstefar, der røg og blev 100 år.' Vi elsker at lyve for os selv. Hvis man kan se alderstegnene udenpå, må man se i øjnene, at sådan ser det også ud indeni,« siger Charlotta Pisinger.

Om det rent faktisk er røgen og alkoholen, der er skyld i tidlige alderstegn, kan studiet ikke endegyldigt bevise, fordi det ikke viser en såkaldt kausal sammenhæng, altså en årsagssammenhæng.

Med andre ord kan man ikke sige, at jo mere man drikker og ryger, des flere og tydeligere alderstegn får man.

En af de helt store usikkerheder, som gør det svært at finde kausalitet ved et studie som dette, er, at forsøgspersonerne selv indrapporterer for eksempel deres alkoholforbrug og rygevaner, hvilket i sig selv kan være en kilde til fejl.

Studiet ser ifølge Charlotta Pisinger heller ikke på andre faktorer, som kan have fremskyndet aldringen, såsom det miljø, man er opvokset i, eller oplevelsen af psykiske traumer.

Samtidig med at synlige alderstegn kan komme 'for tidligt' grundet for meget røg og druk, er tegnene også en helt naturlig del af at blive ældre.

»Hvis du kigger dig omkring, vil du sikkert se mindst én med rynker på øreflippen eller andre almindelige alderstegn, som slet ikke er usædvanlige at have allerede som 30-40-årig. Det er jo ikke farligt at have rynker,« siger Janne Schurmann Tolstrup.

Og Janne Schurmann Tolstrup mener da heller ikke, at synlige alderstegn er noget, man vil diagnosticere ud fra i lægepraksis lige foreløbig - hvis nogensinde.

Men resultaterne fra det nye studie styrker den bagvedliggende sammenhæng mellem rygning, alkoholindtag og hjerte-kar-sygdomme, som man i forvejen kendte til.

Kilde: Videnskab.dk