Rigtig julevin

Kig efter en vin med en vis saftighed, frugtsødme og en god portion alkohol til julemaden.

Noget tyder på, at importørerne har lært lektien, nemlig at sende rigtig julevin til test i december måned – og det er noget forholdsvis nyt! For bare få år siden kæmpede vi os igennem den ene knastørre bordeaux efter den anden op til jul, og hvis der er noget, der ikke passer særlig godt sammen med dansk julemad, så er det netop stram bordeaux.

Gåsen, anden, flæskestegen og det sur-søde tilbehør er en evig udfordring, men gå ikke i fælden at sætte en for benet og garvesyreholdig vin på middagsbordet den 24. I stedet kan det være en idé at kigge sig om efter noget med en vis saftighed, frugtsødme og en god portion alkohol. Her vil de mange vinkyndige nok pege på amaronen som værende toppen, og sådan én har vi da også med i ugens test i form af Irmas Falasco. Men der er såmænd også andre testvine med de ovennævnte kvaliteter – og så til en noget lavere pris. Eksempelvis finder vi sydafrikanske Swartland Winerys »Indalo - shiraz«. Her får man en fyrig, varmblodig og solmoden frugtbombe, der langt hen ad vejen kan være med, når julemaden bliver serveret.

Det bedste ved det hele er måske, at man med en flaske Swartland på bordet kan have 100 procent »god smag i munden« over at drikke sydafrikansk, da vinhuset er certificeret WIETA-producent (oprindeligt: Wine Industri Ethical Trade Assosiation). Kort sagt betyder det, at man har overholdt en lang række etiske regler i vinproduktionen. Blandt andet er der ikke brugt børnearbejde, ligesom WIETA-organisationens rammer for arbejdsmiljø, lønforhold og integration af de sorte på arbejdsmarkedet er overholdt til punkt og prikke.

 

2006, Les Jamelles, syrah Vin de Pays d’Oc, Frankrig

Erik Sørensen Vin. 49,95 kr.

Kommentar: Giver ikke så meget fra sig i duften, men smagen er ren, slank og meget intens for en vin i det prisniveau. Strammer en smule til på gummerne – men på den gode måde. Glimrende køb!

 

2006, Swartland Winery, Indalo – shiraz Malmesbury, Sydafrika

Super Best. Tilbud 50 kr.

Kommentar: En anelse lukket – men toner af mørke bær og chokolade dukker op med lidt luft til vinen. Fyldig, varm og solmoden i stilen. Et lille »grønt element« giver en god friskhed på paletten. Dejlig vin til prisen.

 

2003, Leone de Castris, Salice Salentino – Riserva Puglia, Italien

Irma. Tilbud to flasker 100 kr.

Kommentar: Stenfrugt og lyse bærnuancer i duften. Stringent vin, der virker noget benet og i øvrigt lidt rå i syren.

 

2005, Château Pimorin Haut-Medoc, Frankrig

Kvickly. Tilbud to flasker 100 kr.

Kommentar: Grøn, urteagtig og stilket tone i duften signalerer bordeaux – men en lille en af slagsen. Smal, stringent og udtørrende. Ikke synderligt spændende.

 

2005, Wynns shiraz Coonawarra, Australien

Føtex. 69 kr.

Kommentar: En anelse parfumeret med antydning af vilde brombær og blomster. Ret kraftig med en del alkohol og frugtsødme. Et let syrebid afslutter.

 

2005, Viu Manent, Malbec Reserva Colchagua Valley, Chile

Philipson Wine. 69,95 kr.

Kommentar: Flot, ren og intens i frugten med et lettere rustikt præg. Ret god intensitet i smagen, hvor man finder noter af såvel solbær som brombær. Ganske glimrende og fire af de store.

 

2005, Alta Vista, malbec premium Mendoza, Argentina

Sigurd Müller Vinhandel. 72,50 kr.

Kommentar: Powerfuld duft af tørret frugt og valnødder nærmest vælter op ad glasset. Rig og mundfyldende vin, der dog savner lidt længde på eftersmagen. Afslutter en anelse tørt.

 

2003, Conde de Valdemar, tempranillo – crianza Rioja, Spanien

HJH/Magasin/Vinspecialisten. 79,75 kr.

Kommentar: Dufter af klassisk Rioja med masser af vanilje og fadpræg. Ditto i smagen. En relativt slank Rioja, der hverken overrasker positivt eller negativt.

 

2004, Amarone, Rocca Alata Veneto, Norditalien

Kvickly. Tilbud 89 kr.

Kommentar: Noget sukret næse med hint af stikkelsbær og rabarber. Savner amarone-karakter lige bortset fra alkoholen. Hænger ikke helt sammen.

 

1997, Krohn, Colheita (portvin) Porto, Portugal

Erik Sørensen Vin. 129,95 kr.

Kommentar: Lækker duft af puddersukker, rosiner, tørret frugt og mocca. Meget vinøs portvin fra overbevisende Krohn, der netop er specialister i de intense colheita’er (årgangsportvine).

 

2003, Amarone – Falasco Veneto, Italien

Irma. Tilbud 149 kr.

Kommentar: Dyb og rig amarone. Mega-koncentreret og ret sødmefuld basse. Et must for amarone-elskere. Passer eminent til julemaden.

 

2004, Pelissero, Barbaresco – Nubiola Piemonte, Norditalien

Super Best. Tilbud 150 kr.

Kommentar: Stenfrugt, røde bær, skovbund og lakrids i næsen. Stringent, ren og klassisk i smagen med en fin kirsebærkant. Ret god vin med en spændstig syre og en velsnerpende tørhed i finalen.