Råt og usødet

Efter jul og nytår er der tradition for at starte forfra. At tage en ny begyndelse, at rense ud.

Foto: Lars Ranek Fold sammen
Læs mere

Det er selvfølgelig noget med, at vi længe har spist tung, nærende, simret mad og måske har nået en form for naturlig »streg i sandet«. Med naturlig mener jeg, at det ikke nødvendigvis er noget, vi er nødt til at pålægge os selv som nytårsforsæt. Hvis vi mærker efter, kommer det helt af sig selv. Jeg har f.eks. registreret, at mine børn helt automatisk vælger rå grøntsager og saftige frugter når de kan slippe afsted med det, og går 100 procent udenom store kødstykker og fedtdrivende kartofler. Det er ikke for at være hellig, men det er da ret praktisk, at kroppen selv kan regulere sig, hvis den får lov.

Her kommer nogle dejlige rå retter at starte året på. Det handler om at finde ud af, hvordan man overforkæler sig selv og sine nærmeste ved at servere smukke, appetitlige OG sunde retter.

 

Carpaccio

Det bedste er at få slagteren til at ordne kødet. Fileten skal afpudses for alle hinder og scener. Lægges i fryseren i 1-2 timer så det »skal-fryser«. Dette gør det meget lettere at skære kødet, så det ikke flosser. Derefter kan slagteren skære det på pålægsmaskinen og lægge skiverne 1 lag på et stykke papir. Derefter lægger slagteren det direkte i fryseren. Opbevar det i fryseren indtil 1/2-1 time inden anretning. Dæk hver tallerken med et lag tynde skiver kød, mens de stadig er lidt hårde fra fryseren, og lad dem tø færdigt op på tallerkenerne. Dryp olien over kødet og lad det trække 10 minutter. Krydr med salt og peber.

Vask og tør rucolaen. Top osten op på midten af hver tallerken og drys med en smule rucola. Server med italiensk brød, og ekstra olie og en citronbåd hvis nogle ønsker det.

 

Makiruller med avocado og laks

Skyl risene i en sigte under rindende, koldt vand, indtil vandet er helt klart. Lad dem derefter stå i sigten og dryppe af og svulme lidt op i en times tid. Hæld derefter ris og vand i en kasserolle og bring det i kog. Lad det simre til risene har suget væden og er næsten møre. Ca. 15 minutter. Sluk, læg et viskestykke over gryden og lad det stå og køle af i atter 15 minutter.

Bland sukker, salt og eddike til alt er opløst. Flyt risene over i en træskål og fordel lagen henover. Vend risene rundt med en træspartel, så de køler hurtigst muligt ned, mens de opsuger lagen. Risene må ikke moses. Brug evt. en propel eller vifte for at køle hurtigere, eller stil dig ved et åbent vindue.

Når risene er kølet ned laves rullerne. Skær avocado, agurk uden kerner og laks i strimler. Rist sesamfrøene på en pande til de bruner let.

Lav en stor skylleskål til fingrene og fugt dem undervejs når du arbejder med risen. Så klistrer de ikke fast til fingrene.

Læg en tangplade på en bambusrullemåtte og fordel derefter et lag ris på pladen. Hold 2 cm. fri i den kant, der vender væk fra dig selv. Tag en smule wasabi på den ene pegefinger og fordel det i en bane henover risen. Læg laks og avocadostrimler og agurk hele vejen henover risen, ovenpå wasabien. Drys med sesamfrø.

Tag nu bambusmåtten til hjælp når rullen skal formes. Luk først tangpladen med ris stramt om fyldet og pres med måtten. Rul så videre - uden, at måtten kommer ind i rullen - til du når enden at tangen. Pres stramt om rullen for at samle den.

Fugt en skarp kniv under den kolde hane og skær rullerne i seks lige tykke klodser.

Server med soja, wasabi og ingefær.

 

Appelsinsalat

Opbevar appelsinerne i køleskab indtil salaten laves, den smager bedst, når den er iskold.

Skær skrællen af appelsinerne, så den hvide hinde kommer med af. Skær herefter appelsinerne i ensartede skiver. Anret på et smukt fad.

Eventuelt hakkes lidt god mørk chokolade og en lille håndfuld mandler og smides henover sammen med et par blade citronmelisse.