Pres mig, juice mig, blend mig, smag mig!

Vi har de kolde læskedrikke nu mangler vi bare sommervarmen!

Foto: Line Thit Klein Fold sammen
Læs mere

Jeg fik et meget positivt chok her forleden. Der stod i avisen, at størstedelen af unge mennesker i Danmark hverken havde lyst til at ryge eller drikke. De ville meget hellere dyrke sport og drikke sunde læskedrikke. Det var selvfølgelig meget smuk læsning. Men jeg tvivler på, at det er helt sandt? For enten er jeg ikke så ung, som jeg troede, eller også passer jeg ikke ind i den unge verden mere. For jeg må indrømme, at jeg godt kan nyde en kølig cocktail eller to her i ferien. Men da jeg selvfølgelig lever af at være med på»beatet«, har jeg puslet lidt med idéen om gode alkoholfrie cocktails her til den danske sommer som både børn, unge og voksne kan nyde godt af.

Først og fremmest er det et must at eje en god blender og en grøntsagsjuice-maskine. Begge kan erhverves for et forholdsvis sparsomt beløb i de fleste isenkræmmere. Når man først har nydt godt af sine egne friskpressede juicer af forskellig art (særligt her om sommeren), er ingen købejuice længere velkommen i ens køkken igen. Tænk bare på at køre en iskold, moden vandmelon gennem denne tryllemaskine. Man ender med at stå tilbage med den rene klare saft, helt befriet fra de kedelige irriterende kerner. Eller hvad med et par skrællede agurker eller nogle små søde sommergulerødder? Eller måske en fennikel? Muligheder er der nok af, kun fantasien sætter grænsen. Her i forsommeren havde jeg stor succes med at lave saft af både grønne og hvide asparges, og når det igen bliver vinter, tigger klementinerne efter en omgang i maskinen. Tomaterne vil hellere end gerne blendes, og det vil alle de dejlige sommerbær også. Prøv eventuelt at blande saften fra grøntsager og frugt, f.eks. går rød peberfrugt og hindbær utroligt godt sammen. Rødbedejuice og sellerijuice er for de lidt mere hardcore grøntsagselskere, men husk på, at legen skal tilbage i køkkenet. Prøv f.eks. også at blande safterne med lidt citronsaft og lidt bær. Eksperimentér og find frem til jeres helt egen favoritsmag.

For dem, som ønsker lidt mere succes af det første forsøg, kommer jeg her med et par startopskrifter. Prøv dem af, men husk på, at det bedste resultat opnås ikke bare af de bedste råvarer, men også når juicen er både friskpresset og dejlig kold ved servering evt. i frosne glas.

 

Den mørkerøde

 

Røde peberfrugter befries for kernehuset, hvorefter man juicer dem. Denne saft blander man med friskpresset appelsinjuice og grapefrugtjuice. Denne juice blendes med tomat og hindbær, hvorefter væsken sigtes. Juicen hældes på kølige glas og drysses med salt, peber, lidt hindbær og et dryp mørk balsamico.

 

Den lyserøde

Vandmelon, ribs, grapefrugt og skrællet ingefær juices gennem maskinen. Denne juice smages til med honning efter smag. Hældes på kolde glas med en masse knuste friske korianderblade i bunden af hvert glas.

 

Den lilla

 

Rødbederne juices, og saften blendes med de friske mørke bær. Saften sigtes herefter og smages til med ahornsirup, sort peber og knust estragon.

 

Den gule

De gule peberfrugter befries for kernehuset og juices med kødet fra ananassen og appelsinen. Denne juice hældes på kolde gals og drysses med fintsnittede basilikumblade og dryppes med god olivenolie.

 

Den orange

Gulerod og appelsiner juices, denne saft blendes med jordbær og sigtes herefter. Saften hældes på glas, som drysses med citronmelisseblade og friskkværnet sort peber.

 

Den grønne

 

Agurk, fennikel, æble og lime juices. I et højt glas knuses mynte og rørsukker, og den kolde grønne juice hældes herefter over.

God fornøjelse og hav en dejlig varm og læskende sommer!