Personlig træning er kommet for at blive

Personlige trænere er ikke længere kun for de rige og berømte. Vi betaler gerne gode penge for at lægge vores sundhed i hænderne på eksperter – en af dem kalder det »en positiv mig-kultur«.

Anna Bogdonova træner Frederikke Heiberg i Welcome Fitness i Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Spænd dig op som en flitsbue. Og spænd i ballerne.«

Frederikke Heiberg aktiverer hver en muskelfiber lige fra læg til nakke. Blikket er koncentreret rettet ud i vægtområdet. Munden en streg i ansigtet. Anna Bogdanova sætter to fingre i lænden på hende. De tunge, gule kettlebells løfter sig langsomt fra gulvet i Well-come Fitness i Hellerup i et sumo dødløft under kyndig vejledning.

Ligesom mange andre danskere har fotografen Frederikke Heiberg nemlig valgt at investere i en personlig træner. Både de store fitnesskæder og selvstændige udbyder personlig træning, og fra forskningsleder og ph.d. hos Idrættens Analyseinstitut, Maja Pilgaard, lyder det helt kort:

»Der er ingen tvivl om, at det er noget, der er i vækst. Kigger man mod USA, er det noget af det øverste på hitlisterne for fitnesstrends i 2014,« siger hun.

Selv det nye DGI-hus i Herning, som ellers repræsenterer foreningskulturen, tilbyder personlige trænere i forhold til at lære huset at kende. Det kan være et udtryk for en mere individuel tilgang til sundhed, siger Maja Pilgaard.

»Der er meget fokus på at lave aktiviteter, som passer til den enkelte. Det kan være svært at få sat træning ind i skemaet, og så køber man sig til en, som kan skræddersy træningen til ens egne behov og lave noget struktur.«

Vi betaler gerne mange penge

Ifølge Maja Pilgaard er sport og motion blevet et gode, man gerne betaler mange penge for. Der er nemlig status i en sund og aktiv krop, og det er træningsekspert, forfatter og selvstændig personlig træner Krisztina Maria enig i.

»Det er rigtig godt at få mere mig-kultur ind på den gode måde. Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det positivt, at vi tager os af os selv. I sidste ende kan det spare samfundet for mange penge.«

Selv er hun ofte booket alt fra én måned til flere måneder frem i tiden.

»Jeg oplever at have alt fra skuespillere, forretningskvinder, til selvstændige, sygeplejersker og studerende. Det er ikke kun for de rige og berømte længere – det er så langt fra virkeligheden,« siger hun og tilføjer:

»Det er folk, som har brug for hjælp. Ligesom vi sender bilen til mekanikeren, fordi der er noget galt med motoren, booker vi en personlig træner, når der er noget galt med vores helbred, eller når vi ikke selv føler, vi har styr på det.«

Det var en af grundene til, at Frederikke Heiberg valgte at starte hos personlig træner Anna Bogdanova, som også er forfatter til bogen »Skyhøj forbrænding«. Frederikke var gået i stå med sin løbetræning. Der kom ikke nogle resultater, og hendes kondition blev ikke forbedret.

»Så screenede Anna mig, og jeg startede på et forløb hos dig,« nikker hun til sin træner, der siden også er blevet hendes veninde.

I otte uger trænede Frederikke Heiberg to gange om ugen på et lille hold i Skodsborg, hvor Anna Bogdanova havde tid til at rette og tjekke alle klienters teknik.

»Der gik det virkelig op for mig, hvad Anna kan. Man får et ansvar, som man så kan leve op til eller ikke. Men Anna gør sådan, at man kan køre et selvstændigt forløb. Jeg har en travl hverdag med mit arbejde og tre mindre børn – Annas form for træning kan jeg passe ind i mit liv, og jeg kan se resultater hurtigt,« siger hun.

Anna Bogdanova mødes med sine klienter efter behov. Løbende kan de sparre med hende i et forum på hendes hjemmeside. Det har Frederikke blandt andet benyttet sig af for at holde motivationen oppe og få gode råd.

Men de sidste fire måneder har hun ikke måttet træne. En medfødt hjertefejl satte et midlertidigt stop for det. Hun måtte gennem en større udredning, men har nu fået grønt lys til at starte hos Anna Bogdanova igen.

»Vi skal i gang med at finde den rigtige form for træning til Frederikke igen. Det er den måde, jeg arbejder på. Jeg ser folks livscyklus og forsøger at skrue en livsstil sammen, som mine klienter ikke får dårlig samvittighed over ikke at overholde 100 procent. Derfor åbner jeg for, at vi ikke kører koncentrerede forløb, men tager det, når der er brug for det,« siger Anna Bogdanova.

Få klienter ad gangen

Brand activation manager for Nutramino, Cecilie Lind, træner ligesom Anna Bogdanova kun få klienter ad gangen, ved siden af jobbet og sit forfatterarbejde med bogen »The Protein Kitchen«. En af dem er sangerinde og blogger Anne Gadegaard, som hun mødes med en formiddag i Fresh Fitness på Østerbro.

»Det er vigtigt for mig at lære mine klienter at kende. Så forstår man bedre, hvorfor det for eksempel kan være svært at holde nogle rammer. Det mentale aspekt er vigtigt for mig. Det starter alt sammen i hovedet. Hvis de ikke har det med, kommer de ikke i mål,« siger hun, og Anne Gadegaard fortsætter:

»Man kommer til at tale om nogle private ting og lærer hinanden at kende, når man træner så meget sammen. Jeg er en tryghedsnarkoman, og jeg kan godt lide at tale med Cecilie. Hun er blevet som en storesøster for mig.«

De to mødtes første gang for halvandet år siden, da Anne Gadegaard skulle trænes op til en musikvideo. Nu skal hun igen i form inden for en kort periode, og derfor har hun bedt Cecilie Lind om at få hende ind i rytmen igen.

»Det er svært for mig at presse mig selv. Jeg vil helst have en træner, som råber ad mig. Det er den måde, jeg bliver mest motiveret på,« ler Anne Gadegaard.

Så når Cecilie Lind ikke er med, handler det op at have et mål i sigte. Derfor har Cecilie Lind lavet et simpelt program, som Anne skal følge, når de efter en introperiode ikke ses ugentligt mere.

»Det handler om sundhed. Vi kører nogle forløb og skrappe planer op mod for eksempel musikvideoer, men det handler generelt om en livsstilsændring. Det må ikke være en straf at træne og spise grøntsager. Man skal lære at elske livsstilen. For mig er balance vigtigt. Man skal også kunne hygge sig,« siger Cecilie Lind.

Derfor er det heller ikke forbudt for Anne at spise burger eller drikke alkohol engang imellem. Men tager det overhånd, kan Anne altid tage kontakt til Cecilie.

»Det er et samarbejde mellem klient og træner. Jeg ser på, hvad de har svært ved, og så justerer jeg det, så det fungerer for dem. Man skal hele tiden kommunikere. Den personlige træner er en redningskrans, når man er ude at flyde og har mistet motivationen eller er kommet helt ud af de gode rammer,« siger Cecilie Lind.

Alt skal være gjort i går

Den britiske personlige træner og livsstilscoach Gary Huntley ser mange, der som Anne Gadegaard ønsker at nå nogle mål inden for en bestemt tidsgrænse eller booker en personlig træner for at komme i form, tabe sig eller leve sundere.

»Vi lever i et samfund, hvor alting går hurtigere, og alt forventes at blive gjort i går. Det samme kan siges om træning. Folk vil have hurtigere resultater, eller som jeg siger, »more bang for their bucks.«

Han mener, at folk tyr til personlige trænere, fordi vejen til drømmekroppen er under konstant og hurtig forandring og er blevet lidt af et minefelt for den almindelige fitnessentusiast.

»Det her minefelt er skabt af en ustoppelige strøm af fitness- og træningsråd i vores mainsteam medier, på sociale medier og i magasiner, som står i modsætning til hinanden. Det bliver forvirrende og frustrerende for alle, som forsøger at få kroppen, de drømmer om, komme i form eller komme ovenpå efter en skade eller et vægtproblem,« siger han.

»Personlig træning er den ægte vare. Det er kommet for at blive. For som i USA og Storbritannien, hvor det er en kæmpe forretning, er danskerne begyndt at kunne se fordelene ved at have en til at hjælpe dem til at nå deres mål.«

Det tror Maja Pilgaard fra Idrættens Analyseinstitut også på.

»Det er en indgang for den enkelte til at komme i gang med nogle aktiviteter, som kan føre til mere, i stedet for holde sig væk og ikke turde give sig i kast med træning. På det individuelle plan er jeg sikker på, man får meget ud af det, men på et samfundsniveau er det også godt, at der er tiltag for den del af befolkningen, som ikke har strukturen og motivationen,« siger hun.

Maja Pilgaard tror heller ikke, at vi har set det sidste til personlig træning.

»Personlig træning ses mest i sammenhæng med fitnessverdenen nu, men det kan være, det bliver bredt ud over andre aktiviteter. For eksempel som i golf, hvor man kan købe en træner til at hjælpe sig på vej. Men traditionen for det er ikke så stor endnu.«