Pastasauce til Goodfellas

Den perfekte tomatsauce til din indre gangster.

Foto: Louise Saugmann Fold sammen
Læs mere

Jeg ved ikke med jer. Men jeg har altid haft en svaghed for gangsterfilm, hvis indlevende fortællinger lader en tilbage med følelsen af, at man har brugt sit liv helt forkert. Som kok er man altid imponeret over, at gangsterne på trods af den meget lange arbejdsdag med flere røverier, mord og afpresninger altid har stor fokus på Det gode Måltid. Hvad enten man er stor mafiaboss eller bare en lille lokal håndlanger.

Hvem husker ikke scenen fra Martin Scorseses »Goodfellas«, min absolutte yndlingsfilm, hvor det vises, hvordan man frembringer den perfekte tomatsauce? Det foregår, mens mafiabosserne med magelighed afsoner deres domme i fængselsceller med eget køkken bevæbnet med de bedste råvarer. Her kommer det frem, at hele hemmeligheden ligger i at skære de fineste tynde skiver af hvidløg, gerne med et barberblad, hvorefter man ved svag varme lader disse papirtynde skiver »smelte« i den varme sicilianske olivenolie. Ja, man bliver helt sulten.

Og helt ærligt. Hvem har ikke haft gangsterdrømmen? Drømmen om altid at køre rundt i byen i en fed øse. Altid være klædt i det fedeste jakkesæt. Altid have masser af kontanter. Altid være omgivet af dejlige damer med hang til os fyre med »pomadehår«. Altid være rap i replikken. Samt altid at vide, hvor man får de bedste råvarer, som man indkøber på en allerede overtrukket regning (som selvfølgelig aldrig skal betales), hvorefter man bare smider råvarerne hjem til Lillemor, der lynhurtigt tilbereder en fem retters menu til dig og dine gangstervenner. Så det eneste, man selv skal gøre, er at åbne en god flaske lokal siciliansk rødvin fra Etnas lavabelagte skråninger og påbegynde optællingen af dagens forbrydelser, mens man nyder en perfekt omgang hjemmelavet pasta med tomatsauce!

Så med stor respekt for det italienske køkken og med en indre frygt for at træde en af byens Goodfellas over tæerne vil jeg hermed tillade mig at komme med min ydmyge opskrift, som jeg synes fortjener pladsen blandt byens bedste pastasaucer. Der er tale om en meget enkel opskrift, så for det bedste resultat kræves der ikke mindre end de bedste råvarer. Her tænker jeg især på godt solmodne tomater samt friske krydderurter.

Byens Bedste Pastasauce

For Goodfellas og Alle Os Andre

Tomaterne dyppes i spilkogende vand og lægges herefter over i iskoldt vand (dette kaldes en blanchering) herefter kan skindet fjernes. Tomaterne skæres i kvarte og kernerne fjernes (men kan sagtens bruges til andet formål). Tomatkødet og de soltørrede tomater hakkes groft.

Hvidløg og skalotteløg steges forsigtigt i god olivenolie, uden at det tager farve. Herefter koges gryden af med den balsamiske eddike og begge typer tomater tilsættes. Krydr nu med salt, peber og sukker og kog saucen ind til passende konsistens. Når tomatsaucen har opnået den ønskede tykkelse, tages gryden fra varmen og man rører koldt smør, finthakket merian samt sorte oliven i.

Pastaen koges, og man fordeler den i dybe tallerkener, hvori man lægger en skefuld af denne fantastiske tomatsauce. Husk at nyde retten med det samme eventuelt drysset med lidt friskrevet parmesan.

Hvis man er hardcore gangster, hælder man jo nok mest til hjemmelavet/tørret pasta. Så hermed også opskrift på det og et par friskbagte foccia, mens du venter.

Pastadej

Alle ingredienserne æltes sammen og hviler på køl i en time. Herefter rulles dejen ud til brede pastabånd på en pastamaskine, og disse bånd kan enten koges med det samme eller hænges til tørre over et kosteskaft eller lignende.

Foccacia

Vand, gær, olie, salt og sukker blandes, og melet puttes i, til man har en god elastisk dej, som man ælter godt igennem. Denne dej hæver ved stuetemperatur i godt en time, hvorefter den rulles ud i 1 cm tykkelse. Man prikker herefter dejen med sine fingre, så der dannes små fordybninger i dejen. I dem hældes lidt god olivenolie, hvorefter brødet drysses med groft køkkensalt og plukket rosmarin. Bages ved 200 grader i 15-20 minutter.

Velbekomme.