Passer din cykel til dig?

Stadig flere motionsryttere vil mærke effekten af deres træning. Det kræver en optimal siddekomfort. Derfor køber mange sig til et bikefit, hvor cyklen bliver indstillet, så den passer til kropsbygning og individuelle behov.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I takt med de seneste års eksplosion i motionscykling er der kommet stadig mere opmærksomhed og bevidsthed om komforten og effekten. Om at sidde ordentligt og udnytte kræfterne bedst muligt.

Det har fået et stigende antal motionsryttere til at købe sig et bikefit. En personlig indstilling af cyklen, så den passer til kropsbygning og individuelle behov.

Fra gør-det-selv modellen, hvor der investeres i et sæt bikefit-værktøj og en medfølgende vejledning. Til avancerede digitale målesystemer baseret på særlige beregningsmodeller, og hvor en uddannet person i bikefit foretager indstillingerne.

Også motionsrytterens egne oplysninger om helbred og fysik tages der højde for.

»Der er utroligt stor forskel på, hvad man vil med en cykel og hvilke behov, man har,« siger marketingchef hos Heino Cykler, Flemming Galby.

»Hvis man lige har fået sin første racercykel, skal indstillingerne ikke nødvendigvis være de samme, som hvis man er rutineret og har ti år bag sig på landevejen. Som nybegynder skal man måske ikke sidde så meget nedad.

Nogle er stive i ryggen, andre mere smidige, hvilket langt fra altid har noget med alder at gøre. Og andre igen skal måske tage hensyn til en mave, der med tiden er blevet lidt mere fyldig. Det afgørende er, at man får indstillet sin cykel, så den passer til ens behov og fysiognomi.«

Ifølge Flemming Galby er der ingen tvivl om, at der er kommet langt mere fokus på at sidde rigtigt. Optimering er en del af tidsånden, og mange motionsryttere vil ikke nøjes med at sidde »fint nok«. De vil mærke effekten af deres træning, og det kræver en optimal siddekomfort.

Ikke ny ide

Men bikefit er ikke nyt. For 20 år siden kunne man via en computer i Holland få et bud på stelstørrelse, samt indstillinger af sadel, sadelpind, styr og frempind.

Holdningerne til bikefit er meget forskellige. Fra de, der mener, at der er gået videnskab i noget så basalt som at sidde på en cykel. Og at en umbraconøgle og en efterfølgende tur på cyklen er tilstrækkeligt, for lige at mærke efter. Også selv om det er en racer.

Til andre, der mener, at man lige så godt kan udnytte teknologien og få professionelle folk til at finjustere.

»Bikefit kan være en rigtig god rettesnor som et alternativ til, hvordan man også kan sidde på sin cykel. Især hvis man kører i klub eller måske døjer med ondt i ryggen,« siger Flemming Galby.

Stadig brug for justeringer

Han mener dog, det er afgørende, at et bikefit ikke er »endepunktet.«

»Efter et bikefit er det ikke udelukket, at man stadig skal have justeret noget. Men hvis man sætter sin sadel en centimeter op, skal man også sig give tid til at vænne sig til den og ikke skrue den op igen efter fire kilometer.«

Priserne på bikefit er fra nogle få hundrede kroner op til 2.000 kroner eller mere.