Pas på limet i spånplader

Formaldehyd findes stadig i mange produkter. Det kan give allergiske reaktioner og er kræftfremkaldende.

Hvis byggematerialer til f.eks. nybyggeri står og bliver fugtige kan de udvikle formaldehyd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen / Scanpix

Det er ikke kun fugt og manglende rengøring, der giver dårligt indeklima i boligen. Stoffet formaldehyd, der findes i mange danske hjem, kan give allergiske reaktioner og er kræftfremkaldende, skriver Bolius, Boligejernes Videncenter, i deres nyhedsbrev.

Formaldehyd bruges til konservering og desinficering og findes bl.a. i lim og lakker i møbler og byggematerialer som MDF-plader, spånplader, krydsfiner og mineraluld. Stoffet afgiver gasser i boligen, som så kommer ind i kroppen, når man trækker vejret.

Problemet med afgasning af formaldehyd, specielt fra lim i spånplader, har tidligere været stort. Derfor kom der i 1981 grænseværdier. Men de danske regler er ikke så skrappe som andres. Verdenssundhedsorganisationen WHO har fastlagt en grænseværdi på 0,1 mg formaldehyd pr. kubikmeter, mens den danske grænse for spånplader er på 0,15.

Det er for højt, mener seniorforsker Lars Gunnarsen ved Statens Byggeforskningsinstitut, der er leder af et projekt, hvor koncentrationen af formaldehyd skal måles i 20 danske boliger.

- Flere undersøgelser tyder nemlig på, at formaldehyd stadig er et problem i en del boliger. Kilder til formaldehyd er mange og forskellige, og vi har ikke nogen viden om, hvad den vigtigste kilde er, siger Lars Gunnarsen.

- Et andet problem er, at formaldehyd kan kommer fra mange ting – også ting, man måske ikke kender i dag.

Problemet ved formaldehyd er også, at det i mange tilfælde dannes via kemiske processe i materialerne. Dermed kan der ifølge Gunnarsen blive ved med at blive dannet forholdsvis meget formaldehyd i flere år.

Undersøgelsen ventes at være færdig om nogle måneder.