Opvasker bliver medejer af Noma

Ali Sonko, som har været Nomas opvasker siden starten i 2003, er blevet partner i Noma. Det annoncerede Noma chefen René Redzepi, da Noma lukkede og slukkede i Strandgade med en stor fest i lørdags.

Opvaskeren Ali Sonko er blevet medejer af Noma. (Arkivfoto: 2010) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis ikke Ali Sonko allerede var verdens meste kendte opvasker, så vil han formentlig være det fra i dag, hvor han blev gjort til partner i en af verdens førende restauranter, Noma.

Noma havde i fredags sidste åbningsdag på adressen Strandgade 93 på Christianshavn, hvor restauranten har ligget siden åbningen i 2003. Dagen efter holdt René Redzepi og kompagni en fest for husets ansatte og nærmeste venner – 250 personer – som foregik dels i Strandgade, dels på den nye destination på Refshaleøen, hvor Noma efter planen skal åbne 1. december dette år – hvis byggerierne ledet af arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group ellers bliver færdig til tiden.

Under festen fremlagde Redzepi byggeplanerne for den nye restaurant, som kommer til at bestå af ti mindre hytteagtige bygninger og én stor, som er et gammelt minedepot fra 1912. Under sin halv time lange tale annoncerede Redzepi så også, at Noma har besluttet sig til at give noget af sig selv væk:

»Det er fantastisk byggeprojekt, men hvad er det hele værd, hvis ikke vi har medarbejderne?« sagde Rezepi og annoncerede, at Nomas opvasker gennem 13 år, gambianeren Ali Sonko, bliver den første af flere Noma-partnere.

»Ali er Nomas sjæl. Jeg tror ikke, folk forstår, hvor meget det betyder at have en person i huset som Ali, der altid er glad og smiler, lige meget hvordan det går hans 12 børn. I øvrigt hed min egen far jo også Ali og var opvasker, da han kom til Danmark,« sagde en tydeligt rørt Redzepi, der som bonusinfo kunne meddele, at et af Nomas gamle komfurer står på et af Alis moteller i Gambia.

62-årige Ali, som har en energi og et udseende som en 32-årig, blev verdenskendt i 2010, hvor det var meningen, at han skulle have været med på scenen i London, da Noma første gang blev udnævnt som verdens bedste restaurant.

Noma-staben havde overset, at den gambianske statsborger, som har boet 34 år i Danmark, ikke kunne komme ind i England uden visum. I stedet optrådte den ti mand store Noma-delegation med Redzepi i spidsen alle i T-shirts med Alis billede påtrykt.

To år senere, i 2012, da Noma for tredje år i træk stod på scenen i London som verdens bedste restaurant, var der orden i opvaskerens papirer, således at Ali Sonko kunne holde takketalen for Noma foran den forsamlede verdenspresse.

Under festen i lørdags blev der i øvrigt også udnævnt to andre Noma-partnere: Service director Lau Richter, som også har været med fra starten, og australieren James Spreadbury, som har været restaurantmanager i otte år.