Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mange danskere går rundt med kogleskørhed uden at vide det. Det gjaldt også 40-årige Oliver Bahner indtil den dag, han vågnede op med en brækket ryg
Mobilens vækkeur ringede som en hvilken som helst anden morgen, men den morgen i august sidste år var der noget ravruskende galt. 39-årige Oliver Bahner lå i sin seng og kunne ikke bevæge sig.
»Jeg kunne ikke engang dreje mig i sengen, og jeg havde ekstreme smerter i ryggen,« fortæller Oliver Bahner.
Det eneste, han kunne bevæge, var armene, og heldigvis kunne han lige nå mobilen på bordet og ringe efter hjælp. En ambulance kørte ham til hospitalet i Gentofte, hvor lægen stillede en overraskende diagnose ...
LOG IND PÅ B PLUS og læs meget mere om hele Olivers episode, der bare på en enkelt nat ændrede hans liv. Få meget mere at vide om den lumske sygdom som først viser sine tegn, når det er for sent. Hele 550.000 danskere er estimeret til at lide af knogleskørhed - kun meget få ved det, og derfor er der også kun under 25 % af de ramte, der bliver behandlet for sygdommen.
Det får du:
- Artikel: Brækkede ryggen mens han sov
- Fakta om knogleskørhed
- Knogleskærhed i tal
Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.
Mange danskere går rundt med kogleskørhed uden at vide det. Det gjaldt også 40-årige Oliver Bahner indtil den dag, han vågnede op med en brækket ryg
Mobilens vækkeur ringede som en hvilken som helst anden morgen, men den morgen i august sidste år var der noget ravruskende galt. 39-årige Oliver Bahner lå i sin seng og kunne ikke bevæge sig.
»Jeg kunne ikke engang dreje mig i sengen, og jeg havde ekstreme smerter i ryggen,« fortæller Oliver Bahner.
Det eneste, han kunne bevæge, var armene, og heldigvis kunne han lige nå mobilen på bordet og ringe efter hjælp. En ambulance kørte ham til hospitalet i Gentofte, hvor lægen stillede en overraskende diagnose:
»Du har brækket ryggen, min ven.«
»Men jeg har jo bare ligget og sovet,« svarede han lægen.
Aftenen før var der ingen tegn på, at fem ryghvirvler i løbet af natten skulle falde sammen, så han nu har mistet 10 centimeter af sin højde.
Knogleskørhed er forklaringen - også kaldet osteoporose. En sygdom, der æder knoglemassen, og gør knogler skrøbelige og porøse, så de brækker ved selv små belastninger. Ifølge Osteoporoseforeningen lider 550.000 danskere af knogleskørhed - langt de fleste uden at vide det. Derfor er under 25 procent i behandling for sygdommen. Det er nu sjældent, at sygdommen rammer mænd helt ned i 40 års alderen, fortæller Lars Hyldstrup, overlæge på endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital.
»Det lyder meget usædvanligt, især fordi ryggen er faldet sammen, mens han sov,« siger han.
Når det er sagt, så er det ikke unormalt, at folk ikke mærker til sygdommen, før knoglerne giver efter.
»Sygdommen opfører sig som en listetyv, der gradvist enten hurtigt eller langsomt stjæler kalk fra knoglerne, uden at man oplever et eneste symptom. Og så kommer alle symptomerne først, når knoglen knækker,« siger Lars Hyldstrup.
Vær opmærksom
Derfor skal man være opmærksom på at blive, undersøgt, hvis man er i risikogruppen, f.eks. hvis ens forældre eller søskende har knogleskørhed. Normalt behøver sådan en undersøgelse dog ikke at finde sted, før mænd runder 50 år og kvinder går i overgangsalderen. Men som med så mange andre sygdomme, så gælder det også for knogleskørhed, at jo tidligere man opdager den, des bedre har man mulighed for at forebygge, at den udvikler sig.
Oliver Bahners sammenfald i ryggen er ifølge Lars Hyldstrup en af de alvorligste måder, sygdommen kommer til udtryk på.
»Det giver kroniske smerter i ryggen og nedsat bevægelighed. Populært sagt, er det jo dronning Ingrid-modellen. Det er meget indgribende i folks livskvalitet og livslængde,« siger han.
Oliver Bahner er stadig ved at acceptere, at han i en tidlig alder har fået en kronisk sygdom, der kun bliver værre, mens hans selv bliver lavere. Og for en mand, der har arbejdet i pladebranchen, på Nordisk Film og haft sin egen café, så er det især svært at forestille sig ikke at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen.
Han gør nu, hvad han kan, for at holde gejsten oppe. Og her kommer den multifarvede kørestol ind i billedet. Egentlig var stolen - en afdød nabos, som han fandt i opgangen - grim og sort. Men Oliver Bahner fik kunstneren Kristian Hornsleth til at dekorere stolen og begyndte samtidig en indsamling på Facebook til dækning af materiale. Derfra gik det stærkt. Opslaget blev delt af bl.a. Lars Seier Christensen fra Saxo Bank og Rasmus Seebach, og kort tid efter var der indsamlet 50-60.000 kroner. Overskuddet sendte han til Osteoporoseforeningen, og samme vej ryger nu den pengesum, som kørestolen bliver solgt for på en auktion i Odd-Fellow Palæet 22. juni. Efter operation og genoptræning har Oliver Bahner nemlig rejst sig fra stolen og kan nu gå med stok.
»Mit håb er, at vi kan få mere fokus på at opdage knogleskørhed tidligere - før det går galt. Det er jo en sygdom, man ikke aner, man har, før man lige pludselig en dag vågner op og ligner dronning Ingrid,« siger han.