Nye kogebøger

Fra groft rugbrød til sprøde dessertkager

Der er bare noget helt særligt ved at bage, skriver Fri’s kogekone Nanna Simonsen i sin inspirerende bog om bagværk. Det skummer, flyder, skiller, hæver, smelter, bruner – og kan som regel spises bagefter. Med sit sædvanlige store engagement deler hun ud af sine bedste opskrifter. Lige fra det grove rugbrød over forskellige hvedebrød og boller til småkager, tærter og dessertkager. Udover de fristende opskrifter kommer Nanna Simonsen med bagetips til redskaber, ovne, temperaturer, gær, mørdej m.m.

Selv har kogebogsforfatteren et meget pragmatisk forhold til brødbagning. Det er noget, der skal gøres på linje med at rede seng og vande blomster. Kager bager hun også gerne, men så skal der helst være en anledning – og dem er der heldigvis mange af. afu

»Nannas Brød & kager«, Nanna Simonsen, Gyldendal, 169 kroner. Er udkommet.

Sund mad på høje hæle

»Køkkenrevolution på høje hæle« beskrives som en guide til travle kvinder, der gerne vil være gode venner med deres krop. Principperne bag kogebogen er nul sukker, fuldkorn i stedet for tomme kulhydrater, basislækkerier i køleskabet – selvfølgelig uden sukker, fløde og smør – og ikke mindst en optimal udnyttelse af tiden i køkkenet uden at gå på kompromis med kvalitet og sundhed.

I forordet skriver kogebogens forfatter, Oscar Umahro Dadogan, at bare fordi man har en travl hverdag, behøver man ikke lade sig nøje med sekunda-mad, der smager af pap og har en dårlig næringsværdi. Forbered i dag, og lav mad på ingen tid i morgen, lyder ét råd ledsaget af opskrifter. afu

»Køkkenrevolution på høje hæle«, Oscar Umahro Cadogan, forlaget Pretty Ink, 199 kroner, er udkommet.

Superbe supper

Dengang mormor stod i køkkenet med den store, tunge suppegryde, kunne det tage halve dage at tilberede suppe-middagen. I dag er supper blevet trendy og behøver højst at tage en halv time at få færdig. Alt, hvad man behøver, er gode råvarer, en gryde, en blender og nogle inspirerende opskrifter eller en god portion fantasi.

Lene Hansson, der er forfatter til flere kogebøger og indehaver af et wellness-center, står bag 60 nye opskrifter på alverdens supper. Lige fra mættende supper med fjerkræ til festlige supper med fisk og skaldyr, vegetariske supper og forfriskende frugtsupper. afu

»Lene Hanssons supper«, Lene Hansson, Aschehoug, 149 kroner, er udkommet.

Mønstret mad

»Mad med mønstre« er ikke skrevet af en helt almindelig kok eller kogebogsforfatter. Nina Ferlov er uddannet på Kunsthånderværkerskolens tekstillinje, og sammen med hendes akvareller af madvarer er det blevet til en personlig kogebog med enkle og sunde opskrifter, som forfatteren har fundet i sit eget køkken. Gennem inspirerende fortællinger giver Nina Ferlov et indblik i naturens mangfoldighed.

Citronen er en af Ferlovs foretrukne modeller, og sammen med citron-akvarellen leverer hun opskriften på citronkage og citronkylling a la Maresa. afu

»Mad og mønstre«, Nina Ferlov, Klematis, 248 kroner, er udkommet.

Den guddommelige whisky

En behagelig lænestol, en buldrende pejs og et glas formidabel whisky. Så kan det næsten ikke være bedre, mener Lars Thomas, der er forfatteren til en bog om whisky. Med citatet: »Får kærlighed verden til at dreje rundt? Overhovedet ikke. Whisky får den til at dreje dobbelt så hurtigt,« indleder Lars Thomas sin bog, hvor han giver et indblik i whiskyens historie helt tilbage til 1494. Men også nutidens whisky kommer han rundt om.

Irsk, skotsk og amerikansk whisky er mest kendt, mens Japan, New Zealand, Østrig og Sverige er nyere producenter af whisky. Lars Thomas præsenterer læserne for de forskellige variationer, finurligheder og finesser, der er forbundet med, hvad forfatteren selv kalder en guddommelig drik. afu

Lars Thomas, »Whiskybogen«, Nyt Nordisk Arnold Busck, 199 kroner, er udkommet.afu

Den guddommelige whisky

n En behagelig lænestol, en buldrende pejs og et glas formidabel whisky. Så kan det næsten ikke være bedre, mener Lars Thomas, der er forfatteren til en bog om whisky. Med citatet: »Får kærlighed verden til at dreje rundt? Overhovedet ikke. Whisky får den til at dreje dobbelt så hurtigt,« indleder Lars Thomas sin bog, hvor han giver et indblik i whiskyens historie helt tilbage til 1494. Men også nutidens whisky kommer han rundt om.

Irsk, skotsk og amerikansk whisky er mest kendt, mens Japan, New Zealand, Østrig og Sverige er nyere producenter af whisky. Lars Thomas præsenterer læserne for de forskellige variationer, finurligheder og finesser, der er forbundet med, hvad forfatteren selv kalder en guddommelig drik. afu

Lars Thomas, »Whiskybogen«, Nyt Nordisk Arnold Busck, 199 kroner, er udkommet.afu

Sunde hakkedrenge

n Vil du gerne vide, hvordan det er at være i din krop, når den fungerer optimalt og har masser af overskud? Måske skal du spise detox-kost, opfordrer de tre forfattere til en bog med opskrifter på mad, der ifølge forfatterne belaster kroppen mindst muligt. De mener, at man f.eks. sagtens kan spise mormors hakkedrenge med bløde løg, bare de er tilberedt på den rigtige måde med de rigtige ingredienser. Også kyllingenuggets er tilladt, men udfra nogle særlige detox-principper.

»Mad der glæder din krop«, Pernille og Frederick Richard Damore og Karen Nordberg, Høst&Søn, 199 kroner, er udkommet. afu