Ny tvivl om proteins slanke-effekt

Skal du tabe dig, skal du spise flere proteiner end kulhydrater, lyder kostråd. Men en ny undersøgelse sår tvivl om den konklusion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skift havregrød ud med bacon og æg, når du spiser morgenmad og sæt hellere tænderne i en rød bøf end en omgang kartofler, når du spiser aftensmad.

Sådan lyder nogle af de moderne råd om vægttab, hvis man kigger i blade, sundhedsbøger og på nettet. Men nu slår en ny undersøgelse tvivl om den slags sundhedsråd.

I undersøgelsen har det vist sig, at personer, som fik mest energi fra proteiner, også tog mest på i vægt, sammenlignet med personer, som fik mest energi fra kulhydrater eller fedt. Også selv om begge grupper indtog den samme samlede mængde energi fra deres kost.

Resultaterne fra den europæiske EPIC undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har været med til at lave, bliver offentliggjort i det internationale videnskabelige tidsskrift Plos One. Det skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside cancer.dk.

Forsøgspersoner blev tykke af protein
I alt blev 373.803 personer mellem 25 og 70 år spurgt til deres kostvaner, samtidigt med at de blev målt og vejet. Ud af samtlige forsøgspersoner indgik 57.053 danskere i undersøgelsen.

Efter omkring fem år undersøgte forskerne endnu engang deltagernes vægt og sammenlignede med deres kostvaner.

Her viste det sig, at de forsøgspersoner, der startede forsøget med en normal vægt, havde 20 procent større sandsynlighed for at blive overvægtige i løbet af fem år, hvis de fik mere end 22 procent af deres energi fra protein, hvis man sammenligner med de personer, som fik mindre end 14 procent af deres energi fra protein.

Samtidig havde forsøgspersonerne 20 procent større risiko for at udvikle fedme, hvis de i forvejen var overvægtige og spiste mest protein.

Resultater er stadig uklare
I følge Anne Tjønneland, forskningsleder fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse, er vores viden om proteiner og kulhydrater i kosten dog stadig uklar. Der er flere undersøgelser, som peger i forskellige retninger.

»Men som kræftforsker er jeg mest bekymret for kød, som er er vores største kilde til protein. Det positive syn på protein kan nemlig betyde, at vi spiser mere kød. Og vi ved, at kød fra okse, svin og lam øger risikoen for kræft i tyktarmen. Der er også undersøgelser, som viser, at en kost med mange proteiner fra dyr øger risikoen for hjertesygdom og øger dødeligheden generelt,« siger hun til cancer.dk.

I følge Kræftens Bekæmpelse viser de nyeste resultater da også, at det kan være svært at finde den endelige sandhed, når det gælder proteins betydning for kost og livsstil. 

Det er først, når forskerne i uafhængige undersøgelser finder frem til samme resultater, at vi man kan drage en egentlig konklusion.