Ny motionstrend: Træn som en cirkusartist

Træningsformen aerial hoop stiller krav til både styrke, smidighed og kropskontrol. Men også æstetik og leg er i fokus.

Aerial Hoop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I store ringe, der ligner barndommens hulahop, svæver seks skikkelser over træningssalens gulv. I afmålte bevægelser smyger de sig elegant fra den ene akrobatiske positur til den anden. Hænger på hovedet og strækker sig i stillinger, der ville gøre de fleste ildrøde i hovedet af anstrengelse. Men for dem ser det let ud. Koordineret og i takt til musikken foran det store spejl på endevæggen. Kun en dirren i musklerne afslører, at arbejdet ikke er helt ubesværet.

»Bliv hængende, bliv hængende,« siger Charlotte Czochara, instruktør for dagens hold. Sammen med sin veninde og træningspartner Lea leder hun i The Rehab i Kødbyen i København landets eneste reelle træningssted for aerial hoop.

Aerial hoop er en disciplin, der i mange år har været forbeholdt graciøse cirkusartister. Som en slags trapez hænger en stor ring på op til en meter i diameter fra loftet i et enkelt eller to reb. Rundt om denne slanger udøverne sig i æstetiske figurer, der i udtryk leder tankerne hen på dans og ballet, og som teknisk læner sig tæt op ad poledance. Det er en træningsform, som kræver koncentration og kropskontrol. Særligt når ringen til tider sættes i sving eller omdrejninger – af og til højt oppe i luften.

I The Rehab hænger ringene blot en meter eller to over jorden, om end udsigten fra de store vinduer på 1. sal tillader et kig over hustagene til DGI-byen og Det Gyldne Tårn i Tivoli. Selv om fritidsartisterne her i sensommerens sidste stråler ser ud til at have styr på højdeskrækken, kan ringen alligevel være udfordrende.

»De fleste oplever i starten, at de er bange for at hænge på hovedet. De får den her blokade, hvor de tænker »det her kan jeg ikke, det kommer ikke til at ske«. Men ti minutter efter har de gjort det og er helt glade og lettede. De oplever at overvinde deres frygt og mistillid til sig selv, og opdager, at de kan mere med deres krop, end de troede, før de kom,« siger Charlotte Czochara.

»Det har slået mig, at de mennesker, som kommer her, ikke oplever, at de træner. De har det bare vildt skægt. Det er ofte voksne, der ikke har kastet sig ud i sådan noget akrobatik, siden de legede som børn. I stedet har de måske fokuseret på at løbe 20 kilometer eller løfte tunge vægte, men her er der mere en legepladsstemning. Og pludselig opdager de, at de er ømme og har fået større muskler. Fordi de blev trænet, mens de havde det sjovt.«

Da Charlotte Czochara sammen med sin veninde startede aerial hoop-holdet i september 2013, efter at have taget en cirkusuddannelse i Frankrig, anede de ikke, om nogen ville dele deres passion. Men nysgerrigheden var stor, og i den første tid kom der så mange mennesker, at holdene måtte udvides. Siden er det dalet lidt igen, men mange har holdt ved, og der kommer nye medlemmer til.

»Vi har stadig flest kvinder på holdene, men alle er velkommen, og af og til kommer der en mand herop. Om de har tabt et væddemål eller bliver lokket til af de mange piger, ved jeg ikke, men de opdager hurtigt, at det er hårdere, end de havde regnet med,« griner Charlotte Czochara.

»Man kan godt være megastærk og have trænet fitness hele sit liv og alligevel være en kæmpe kegle til at koordinere sin krop. Eller aldrig at have trænet og så bare have en helt naturlig tilgang til bevægelserne. Man arbejder med sin egen kropsvægt, så alle løfter, hvad de er bygget til, men det er stadig krævende. Man laver hurtigt de første 50 pull-ups uden at tænke over det, og det er især hårdt for hænder og knæhaser,« siger hun.

Derfor træner holddeltagerne også helt basale ting som bare at hænge i ringen og at kunne spænde ordentligt op. Og i hver session indgår det, Charlotte Czochara kalder »klassisk husmorgymnastik« i form af øvelser som mave-, arm- og rygbøjninger. Det er nogle stærke »husmødre«, der på dagens øvede hold belønnes med 160 mavebøjninger af forskellig slags, inden den står på grundig udstrækning.

I lande som USA, Australien og Frankrig har hold med aerial hoop længe været udbudt for personer uden den store cirkuserfaring. Og Charlotte Czochara og veninden Lea håber, at de også i Danmark kan få afmystificeret og udbredt træningsformen.

»Jeg håber, vi kan åbne for den her lidt lukkede cirkusverden, og at folk opdager, det er en fed træningsform. Men det må stadig godt virke som noget særligt. For mig handler det også meget om det æstetiske i det. At se sin krop udføre smukke ting, man ikke troede, den kunne. Det er fedt at se den begejstring og glæde, folk får af det. De prøver og prøver, og pludselig er den der. Det er fantastisk,« siger Charlotte Czochara og afbryder sig selv.

»Nu får jeg helt lyst til selv at være med,« griner hun.

TV: Se Charlotte Czochara fortælle om aerial hoop: