Ny amerikansk guide til dansk mad

Livet er i Danmark er andet end Noma fastslår den nye "Eat Smart in Denmark" guide.

Et stykke smørrebrød med kartoffel. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS MØLLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med fire førstepladser på restauranternes verdenragliste har Noma sat dansk mad på verdenskortet. Men som forfatterne til den nye amerikanske "Eat Smart" guide til dansk mad, Carol og Katrina Schroeder, skriver så er det langt fra alle turister beskåret at spise på Christianshavnerrestauranten, hvor det er næsten at umuligt at få en reservation og priserner er høje - selv efter dansk standard.

Til gengæld kan alle være med på det traditionelle danske køkken, og det er her Eat Smart in Denmark kommer ind i billedet: Bogen beholder den danske gastronomi og de regionale køkkener og indeholder ud over madopskrifter også en guide til smørrebrød og wienerbrød. Bogen giver sågar instruktion i "how to order a hot dog from a pølsevogn".

Bag bogen står en usædvanlig forfatterkonstellation, Carol og Katrina Schroeder, som er fra Wiconsin, er nemlig mor og datter. Carol Schroeder har en universitetsgrad i dansk fra Wisconsin og har sågar tilbragt et år på Københavns Univeristet. Gennem tiden har hun oversat adskillige danske bøger til engelsk. Datteren Katrina var i Danmark første gang allerede som spæd, i dag arbejder hun som diætist.

For at festligholde udgivelsen af Eat Smart in Denmark blev der fornylig afholdt "North American Kringle Competition" i Madison, Wisconsin. Bestemt ikke nogen ubetydelig begivenhed, eftersom kringlen er "official State Pastry of Wisconsin", og det var næsten ti år siden, at det nordamerikanske kringle mesterskab sidst blev afholdt.