Nomas opvasker efter partner-afsløring: »Jeg er helt chokeret«

Opvaskeren, der forleden blev partner i den verdensberømte Restaurant Noma, har stadig ikke helt fattet det. Ali Sonko er født i Gambia, er ikke helt sikker på, hvor gammel han er, men han ved, at han om få uger rejser sammen med holdet fra Noma til Mexico for at åbne en ny pop-up restaurant.

Ali har været opvasker på Noma i alle 14 år - og netop blevet gjort til partner i firmaet. D. 31 marts rejser han med resten af holdet til Mexico, hvor Noma åbner en ny pop-up restaurant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Ali Sonko sov næsten ikke natten mellem lørdag og søndag. Til en fest for Restaurant Nomas venner og personale i lørdags havde René Redzepi få timer før spurgt opvaskeren gennem 13 år, hvad han ville sige til at blive partner i restauranten.

Det var noget af et karriereløft, som Ali Sonko ikke skulle tænke mange sekunder over.

»Selvfølgelig sagde jeg ja, men jeg blev meget overrasket. Jeg var helt chokeret. Og jeg blev meget, meget, meget glad,« storsmiler Ali Sonko, da Berlingske møder ham på Restaurant Noma i Strandgade.

Alis kontor

Restauranten havde sidste åbningsdag i fredags, der er kasser overalt, personale der rydder op og pakker ned, inden Noma efter planen åbner i et nyt byggeri på Refshaleøen 1. december, ledet af arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group.

Ali Sonko viser rundt på det, han selv benævner som sit kontor. Alis kontor. Det er køkkenet, hvor han kender hver eneste krog i skabene og i årenes løb har vasket tusindvis af tallerkener og fade op efter gæsterne.

Han har ikke haft en sygedag i de 13 år, han har været ansat som opvasker på Restaurant Noma.

»Noma er hele mit liv, og personalet her er min familie. Flere af dem har været med til mine børns barnedåb og til min datters bryllup. Jeg føler et stort ansvar for Noma. Hvis jeg ikke er her, har jeg det som om, der let kan gå noget galt i køkkenet,« siger Ali Sonko.
»Så jeg har det faktisk bedst, når jeg er på arbejde.«

»Det er ikke så vigtigt, hvor gammel jeg er«

Nomas nye partner er født og opvokset i en lille landsby i Gambia. Hvor gammel han er, ved han ikke præcist, siger han.

»Jeg føler mig som en på 25 år,« griner han. Men han tilføjer så, at det i små landsbyer i Gambia er helt almindeligt, at man ikke registrerer nyfødte særligt ofte. En gang cirka hvert andet år tager byens ældste borger ind til et kontor for få indskrevet de nyeste borgere. Men hvornår de lige præcis er født har ikke så stor betydning, forklarer han.

»Det er ikke så vigtigt for mig, hvor gammel jeg er. Det vigtigste er, at jeg føler mig frisk, og at jeg har masse af ambitioner.«

Det var under en ferie i København tilbage i 1983, at Ali Sonko mødte en ung dansk kvinde, som han forelskede sig i. De blev gift, flyttede ind i en lejlighed i Parmagade på Amager, og Ali Sonko fik job som opvasker på det, der i dag hedder Restaurant Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg.

Flere år senere hørte Nomas restaurantchef, Lau Richter, gennem sin ekskone om Ali Sonko, der allerede dengang var kendt for sit smittende humør og for at have en særlig god indflydelse på sine kolleger og restaurantens gæster.

»Vi headhuntede Ali,« siger Lau Richter, der lige siden også har været privat ven med Ali Sonko.

Lidt for stereotyp historie

Selvfølgelig har Ali været opvasker, men ifølge Lau Richter har han også haft en række andre vigtige funktioner. Alle opgaver er lige ædle, lyder det.

»Det bliver sådan en smule stereotypt med historien om »opvaskeren,« Ali har også taget imod vores gæster, taler med dem, når de ankommer og har haft en masse andre vigtige funktioner. Men frem for alt betyder Ali og lige præcis den person, han er, utroligt meget for Noma. Udover at være dygtig og meget ansvarsfuld skaber han en dejlig varm atmosfære. En atmosfære, som han på en eller anden måde får kanaliseret videre rundt i hele restauranten. Det er en ægte glæde, der kommer helt indefra, og det er guld værd og har en langt større betydning, end man måske lige umiddelbart kan forestille sig,« siger Lau Richter.

Det har været fremme, at Ali Sonko skulle være far til 12 børn.
»Uha... jeg har flere børn, men jeg har lovet, at jeg ikke vil fortælle om dem eller sige, hvor mange jeg har,« griner Ali Sonko og fortsætter: »Så nej, du får ikke at vide, hvor mange børn, jeg har.«

I sin hjemby i Gambia bliver han kaldt for Mr. Ali. Med jævne mellemrum besøger han sine forældre, og i en af de lidt større turistbyer i Gambia er han ved at få bygget et hotel.

»Det er ikke helt færdigt, og det er heller ikke ret stort. Men min drøm er, at jeg kan invitere alle mine kolleger fra Noma ned på hotellet,« siger Ali Sonko.

På vej mod Mexico

At han med sit nye partnerskab på Restaurant Noma nu kommer til at sidde bag et skrivebord og være boss, afviser han.
»Jeg kommer stadig til at være meget i køkkenet, men der bliver også en masse andet, jeg skal tage mig af. Det er så nyt endnu, at jeg endnu ikke helt har fattet det.«

Hvad der til gengæld er helt sikkert er, at Ali Sonko sidder med ombord i flyet den 31. marts, når René Redzepi og medarbejderne på restaurant Noma rejser til Mexico for at etablere en ny pop-up restaurant fra 12. april til 28. maj.

»Det bliver spændende, men jeg glæder mig lige nu mest til varmegraderne. Selv om jeg efterhånden har boet i Danmark i mange år, synes jeg stadig, det er alt for koldt.«