Når mor kommer på banen og snører fodboldstøvlerne

»Der er så meget, kvinder ikke forstår«. Oddset-reklamen, der får kvinder til at fremstå uvidende om fodbold, bliver gjort til skamme, når mødrene på Fremad Amager trækker i fodboldstøvlerne. De begyndte ude på sidelinjen, nu er de inde på banen, og de bliver flere og flere.

De fodboldspillende mødre fra Fremad Amager stiller op til holdfoto inden træningen.
Læs mere
Fold sammen

»Av for h...!« råber Betina Metzsch.

»Der røg lige fire tæer,« lyder det lavmælt.

Der er træning på Fremad Amagers kunstgræsbaner. Seks kvinder i deres bedste alder har snøret støvlerne, viftet de unge drenge væk fra banen og sat håret op.

Holdet er for mødre og modne kvinder, der ønsker motion og et godt grin, finder man hurtigt ud af.

Betina Metzsch på 48 begyndte at spille som 42-årig. Til daglig er hun lægesekretær og mor til to halvvoksne børn, men om tirsdagen er hun målmand og fodboldspiller på Fremad Amagers old girls-hold. Så snart Betina Metzsch får at vide, hvornår deres kampe er, bytter hun sine vagter, så hun er sikker på at komme med. Og træningen om tirsdagen, ja, den er lige så hellig som tre konger. Det er dagen, hun får ugens vitamintilskud.

»Jeg lukker alt ude. Det er simpelthen så afstressende. Jeg tænker overhovedet ikke på andet. Det er den rene meditation,« siger Betina Metzsch.

Old girls-holdet i Fremad Amager er ikke de eneste, der har fået idéen om et hold for kvinder i deres bedste alder. For DBU Sjælland har det seneste år oplevet en stigning i antallet af damer mellem 25 og 59 år, der trækker i fodboldstøvlerne. Medlemstallet er steget med 166 kvinder på ét år og er nu oppe på 1801 spillere. Damer over 60 år er steget til 93, hvilket formand for DBU Sjælland, Ole Jacobsen, kalder »rigtig imponerende«.

»Det er et lavt udgangspunkt, der er for damer, men det vokser år for år, og det er vældig positivt,« siger han.

Nettet i målet danner skygge på banen, men bliver hurtigt brudt af to ivrige damer:

»Hvad laver du?« lyder det fra hende tættest på bolden.

»Jeg jagter dig sgu da!« fastslår den anden.

Foto: Sara Gangsted. DBU Sjælland oplever et boom i antallet af modne kvinder, der melder sig på fodboldbanen under de såkaldte Old Girls-hold. Fold sammen
Læs mere

»Fru Bisgaard« står der med sorte versaler på ryggen af den hvide fodboldtrøje. En sort blondebluse kryber frem under trøjen, og solbrillerne sidder, som de skal på næseryggen. Jeanet Bisgaard er 48 år, rengøringsassistent, mor og holdleder på Fremad Amagers old girls-hold. Hun spillede fodbold »for mange, mange år siden«, men sammen med Betina Metzsch var hun med til at stifte holdet for fem-seks år siden. Dengang de var mødrene, der sad ude på sidelinjen under deres børns kampe.

»Så besluttede vi, at vi lige så godt selv kunne spille fodbold,« siger Jeanet Bisgaard.

Hun fortæller, at inden for de seneste ti dage har hun fået flere opkald fra kvinder, der ønsker at være med på holdet.

»Vi griner jo. Det giver mig det hele. Jeg glæder mig til tirsdag. Det er mit højdepunkt på ugen.«

Selv om smilene er store, er en hård skulder ikke sjælden, når bolden først er løs på banen.

»Nogle gange får vi blå mærker af hinanden. Det må vi jo så acceptere,« råber Bisgaard ud over banen.

Forskning fra Københavns Universitet viser, at utrænede kvinder forbedrer deres kondital med 15 procent efter 16 ugers fodboldtræning med to ugentlige en-times træningspas. Udover en styrket muskelmasse opnår de på fodboldbanen en effektiv kombination af hjerte-kredsløbs-træning og styrketræning.

Og det tror Ole Jacobsen er en væsentlig årsag til, at voksne kvinder nu melder sig på banen.

»Jeg er ikke overrasket over, at fodbold er i vækst. Med den opmærksomhed der har været på de sundhedsmæssige aspekter, er der ingen tvivl om, at fodbold bliver et spændende tilbud.«

Kvinderne fra Fremad Amager danner en firkant, hvor to står i midten og forsøger at fange bolden.

»Nej, nej, nej! - Undskyld!«

Trine Gjelfort ligger pludselig på ryggen. Stadig smilende. En fra holdet har spændt ben, men som det hurtigt viser sig, når old girls spiller bold, er »undskyld« ikke et fremmed ord på græsset.

I to år har Trine Gjelfort været en del af holdet. Hun er 32 år og skolelærer og har tidligere spillet meget fodbold. Valget landede på old girls-holdet, efter et par års pause, da det er seriøst, men der er stadig tid til familien.

Foto: Sara Gangsted. Er teknikken i orden kan fodbold godt kombineres med smykker og blonder. Flere og flere kvinder og old girls indtager grønsværen i disse år. Fold sammen
Læs mere

»For mig er det vildt vigtigt, at jeg kommer herhen og træner. Jeg kommer hjem med fornyet energi.«

Studiet fra Københavns Universitet viser også, at fællesskabsfølelsen er noget, der rangerer højt hos kvinderne. Det fortæller Laila Ottesen, lektor ved humaniora og samfundsvidenskab, som har været projektleder på studiet.

»Det, de bliver fastholdt af, er de sociale bånd. Det er ikke det at være sund. For de her kvinder er det ikke nok. Det er fællesskabet.«

Det lægger Trine Gjelfort heller ikke skjul på:

»Det har givet mig noget mere selvtillid og selvværd. At spille sammmen med nogle damer, som også roser mig, og man tager sig af hinanden. Det er en form for familie,« siger hun.

Og spørger man Jeanet Bisgaard om det er motionen, der er det vigtigste ved fodbold, falder svaret prompte:

»Det er fællesskabet, helt klart.«

Mange af kvinderne har forsøgt sig med fitness- centre eller at løbe en tur selv. Men det er svært at finde gejsten til at holde det ved lige, lyder det fra Laila Ottesen. Det sætter Betina Metzsch ord på:

»Jeg har forsøgt at stå og hive i en vægtstang. Men jeg er jo typen, at så snart det syrer lidt, så stopper jeg. Men her er jeg så optaget af spillet, at jeg slet ikke opdager det. Jeg tænker nogle gange, når jeg har spurtet fra den ene ende af banen til den anden, hvordan er jeg lige kommet herned?«

Og det er netop det, Laila Ottesen har konkluderet, er årsagen til, at kvinder med succes spiller fodbold.

»Fodbold er så sjovt, og der er noget forpligtende i, at de får veninder og et netværk. Det gør, at man kommer af sted, for man vil heller ikke gå glip af al den snak, der er.«

I dag spiller kvinderne fodbold for at vinde. Men i begyndelsen var det mest for sjov, og de tilhørte en liga uden for kategori med boller og Baileys i halvlegen.

»I starten tabte vi med 19 mål. Nu taber vi kun med ét. Så vi har fået mange tilkendegivelser om, at vi rykker os,« siger Betina Metzsch.

»Vi var fuldstændig ligeglade dengang. Der sagde folk også, at det var utroligt, når vi havde tabt i et kæmpe nederlag, at vi alle alligevel gik ud af banen med et stort smil på læben.«

Ude på banen fortsætter de i samme tempo. Et højt tempo, spørger man Jeanet Bisgaard.

»Jeg puster så meget, man skulle tro, jeg fik penge for det.«